Järjestäytymisen edut ovat kiistattomia palkansaajille, eikä tarve yhdessä edistää työntekijöiden oikeuksia, työolosuhteita ja palkkoja ole kadonnut mihinkään. Päinvastoin – se korostuu entisestään aikana, jossa työntekijän asemaa on monin tavoin heikennetty.
– Usein unohtuu, että järjestäytyminen tukee myös yritysten tuottavuutta. Työehtosopimusten yleissitovuuden ansiosta tuottavuus paranee yritysten kilpaillessa osaamisella ja innovaatioilla työvoimakustannusten sijaan, Pron edustajiston puheenjohtaja Juha Kivistö muistuttaa.
Järjestäytymisellä on erityinen merkitys työelämän tasa-arvolle
Liitot tarjoavat oikeudellista apua syrjintätapauksissa, tukevat työpaikkojen tasa-arvosuunnittelua ja peräänkuuluttavat esimerkiksi lainsäädäntöhankkeiden sukupuolivaikutusten arvioita. Liittojen yhdenvertaisuus- ja monimuotoisuuskoulutukset ja -kampanjat lisäävät tietoisuutta niin työpaikoilla kuin suuren yleisön keskuudessakin. Liittojen neuvottelemien työehtosopimusten kautta tasa-arvo on myös edistynyt monin tavoin. Järjestäytymisen vahvistaminen olisi siten jo itsessään tasa-arvoteko.
Tasa-arvoiset perhevapaat todellisuudeksi vain työehtosopimuksissa
Työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen liittyvät kysymykset ovat nekin tasa-arvokysymyksiä.
– Yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset palkalliset perhevapaat on yksi tuore esimerkki liittojen tekemän työn merkityksellisyydestä. Perhevapaiden palkallisuus on määritelty ainoastaan työehtosopimuksissa. Niitä olisi ollut yksittäisen työntekijän täysin mahdotonta itselleen sopia, Pron puheenjohtaja Niko Simola toteaa.
Uusi vuosikertomus kokoaa Pron toiminnan yksiin kansiin
Pron edustajisto hyväksyi tänään myös liiton vuosikertomuksen, joka on uudistettu rakenteeltaan, sisällöltään, ulkoasultaan ja formaatiltaan. Tutustu vuosikertomukseen täältä.