Pro Uutiset/Pirkko Koivu
Paikallisesti sovitut työajat saattavat päästää Helkama-Veloxin tuotannon työntekijät lomautuksista. Elokuussa alkoi kokeilu, jossa joulukuun loppuun saakka tehdään nelipäiväistä työviikkoa tavallisella kuukausipalkalla, ja tammikuusta toukokuulle 10-tuntisia työpäiviä edelleen samalla palkalla. Pyöräilysesonki kun ei jakaudu tasaisesti ympäri vuoden.
Pyörien valmistuksessa kiireisin aika on alkuvuosi huhti-toukokuulle saakka. Sen jälkeen tahti hidastuu ja tavallisesti edessä ovat lomautukset.
Esimerkiksi viime keväänä lomautus oli 15 työpäivää. Noin 60 työntekijästä lomautettuna oli nelisenkymmentä eli koko tuotannon henkilöstö, kertoo Pron luottamusmies ja työsuojelun varavaltuutettu Miia Saarimaa-Rantala.
– Paikalliseen sopimukseen oli helppo päästä. Kaikki näkivät uuden rytmityksen edut, nyt työntekijät pystyvät ennakoimaan palkkatulonsa, ja lomautuksilta toivottavasti vältytään.
Uudet työaikajärjestelyt eivät koske koko henkilöstöä, sillä toimihenkilöillä on vanhastaan jo liukuvat työajat, ja moni toimihenkilö ajoittaa vapaapäiviä syksyyn.
Ensi kevään ajokkeja tehdään nyt
Helkama-Veloxin tehtaalla Hangossa valmistetaan nyt seuraavan kevätsesongin jopoja, Ainoja ja muita suomalaisille tuttuja polkupyörämalleja sekä neuvotellaan kauppiaiden kanssa tulevan kauden tilauksista.
Suhdanteet vaikuttavat tuotteiden myyntiin, mutta vielä enemmän vaikuttaa urheiluvälineliikkeissä edellisen sesongin tuotteiden menekki.
– Urheiluliikkeiden kauppiaat tulevat varovaisiksi hankkimaan polkupyöriä, jos talvisesongin varusteita jää paljon.
Helkama-Veloxilla valmistetaan vuosittain noin 28 000 polkupyörää. Sopimusvalmistaja Indonesiassa tekee tänä vuonna noin 15 000 Suomessa suunniteltua pyörää.
Joidenkin pyörämallien kuten Jopon tuotanto palautettiin Kiinasta Suomeen muutama vuosi sitten. Jopo onkin tehtaan malleista tunnetuin, niitä on yli kolmasosa tuotannosta.
– Osoittautui, että Jopoja on lopulta saman hintaista tehdä Suomessa kuin Kiinassakin, ja mahdollisiin reklamaatioihin ja väritoiveisiin pystytään reagoimaan Suomessa nopeammin. Kiinasta jo laivakuljetus vie aikaa kuusi viikkoa.
Kotimaisuus ja trendit pyöräilyn puolella
Miia Saarimaa-Rantala toimii työpaikallaan komponenttien ja varaosien ostajana sekä varaosa- ja jälkimarkkinoinnin työnjohtajana.
Kotimaisuus on hänen mielestään Helkama-Veloxin tuotteille Suomen markkinoilla selvä valtti, jolla pärjätään myös jatkossa. Ihmiset hakevat ympäristöystävällisiä tapoja liikkua, joten isot trendit ovat pyöräilyn puolella.
– Kasvua odotamme sähköavusteisten pyörien yleistymisestä.
Saarimaa-Rantala on ollut Helkama-Veloxin palveluksessa vuodesta 1998. Alalle ei ole varsinaista koulutusta, vaan tehtävät opitaan työn kautta. Työnantaja tukee kouluttautumista.
– Meillä on hyvä porukka, ja jos ongelmia ilmenee, niihin puututaan varhain. Isoin huolenaiheeni on ihmisten jaksaminen – väki on vedetty aika tiukoille.