Pro Uutiset / Katri Kangas
SSAB ilmoitti tiistaina, että sen yhteenlaskettu omistusosuus Rautaruukin osakkeista ja äänistä on noussut yli 90 prosentin. Näin yhtiö sai osakeyhtiölain mukaisen lunastusoikeuden loppuihin osakkeisiin.
– Tunnelmat ovat aika lailla odottavat. Iso rakenteellinen muutos tämä tietysti on ja johtamiskulttuuri tullee osittain muuttumaan. Kysymysmerkkejäkin on, kuten se, miten tuotantolaitoksia tullaan ohjaamaan, kuvailee tuntoja toimihenkilöiden pääluottamusmies Pasi Heikkinen Raahen tehtaalta.
Hänellä on kuitenkin vahva usko yhtiön tulevaisuuteen Suomessa. Raahen tehtaalle on tämän vuoden aikana tehty tai suunnitteilla investointeja 200 miljoonan euron edestä.
– Se antaa valtavan hyvät mahdollisuudet tulevaan. Riippumatta siitä mitä kyltissä lukee, on uskottava omaan tekemiseensä ja oltava hyviä siinä, hän huomauttaa.
Omistajanvaihdos alkaa näkyä syksyllä
Ruukin nimikyltit ja sähköpostiosoitteet alkavat luultavasti vaihtua uusiin syyskuun aikana.
– Syksyn aikana yhdistyminen alkaa näkyä arkikäytännöissä enemmän, Heikkinen arvelee.
Ruukki-nimi jää vielä elämään, sillä SSAB:n ja Rautaruukin rakentamisen liiketoiminnot yhdistyvät Ruukki Construction -divisioonaksi. Kattotuotteita ja rakennuskomponentteja valmistavan divisioonan pääkonttori on Helsingissä, kun SSAB:n pääkonttori on Tukholmassa.
Yhteistyö Ruotsiin alkanut hyvin
SSAB ilmoitti tammikuussa ostavansa Rautaruukin osakevaihdolla. Tuolloin uutinen hämmästytti Ruukin henkilöstöä. Heikkisen mukaan kaupan edetessä heidät on pidetty suhteellisen hyvin kartalla.
– Keskustelu Ruotsin sisarjärjestöjen kanssa on toiminut hyvin, muun muassa heidän toimihenkilöidensä pääluottamusmies on pitänyt meitä ajan tasalla. Sen puolesta yhteistyö on lähtenyt varsin hyvin käyntiin. Yhtiön johdonkin kanssa on käyty luottamuksellisia keskusteluja.
– Itselle tämä on ollut positiivinen yllätys ensimmäisen uutisen jälkeen, hän sanoo.
Henkilöstömuutokset vielä auki
EU-kilpailuviranomaisilta hyväksyntä yhdistymiselle tuli heinäkuun puolivälissä. Euroopan komissio asetti kaupalle kuitenkin useita ehtoja. SSAB:n on muun muassa myytävä Suomesta yksi teräspalvelukeskus sekä teräs- ja metallitoimittaja Tibnorin Suomen tytäryhtiö.
– Vielä ei ole olemassa päätöksiä, minne tai millä aikataululla määräykset kohdistuvat. On selvää, ettei yhdistyminen ole kaikkien osalta ruusuilla tanssimista, Heikkinen toteaa.
SSAB ja Rautaruukki kertoivat lisäksi tammikuussa, että arviolta 5 prosenttia henkilöstöstä vähennettäisiin kolmen vuoden kuluessa yhdistymisestä, mikä tarkoittaisi 800–900 työpaikkaa. SSAB:llä on yhdistymisen jälkeen yhteensä noin 17 300 työntekijää, joista puolet on entisiä Rautaruukin työntekijöitä.
– Johonkin luvut perustuvat, mutta mitään tosiasiallista tietoa ei vielä ole. Vahva näkemykseni on, että luontainen poistuma tulee auttamaan meitä aika pitkälle, Heikkinen arvioi.