Pro Uutiset
Miika (nimi muutettu) työskenteli myyntineuvottelijana. Hän lähetti työtiiminsä sähköpostilistalle viestin, joka sisälsi roisia kielenkäyttöä. Miika irtisanottiin ilman varoitusta työyhteisöön kohdistuvasta epäasiallisesta viestinnästä sekä luottamuspulasta häntä kohtaan.
Työpaikalla oli yleistä käyttää hurttia huumoria ja nuorekasta kielenkäyttöä.
– Irtisanomiseen johtaneessa viestissä kyse oli mielestämme työporukassa yleisesti viljellystä mustasta huumorista, jonka ei ollut tarkoitus loukata ketään, kertoo asiaa hoitanut lakimies Mira Strömmer Ammattiliitto Prosta.
Miikan toimintaan olisi pitänyt ensin reagoida varoituksella. Työnantaja ei ollut puuttunut myöskään kenenkään muun työntekijän epäasialliseen menettelyyn suoraan irtisanomalla. Työsuhteen aikana Miika sai kolme kirjallista varoitusta, mutta ne eivät koskeneet irtisanomiseen johtanutta käytöstä.
– Työntekijä kertoi, että hänellä oli tulehtuneet välit esimiehensä kanssa ja joutui ajojahdin kohteeksi, jatkaa lakimies.
Käräjäoikeus hyväksyi kanteen ja painotti ratkaisussaan, että työntekijälle olisi pitänyt ensin antaa kirjallinen varoitus ja mahdollisuus korjata käytöstään. Myös työpaikalla viljeltiin roisia huumoria, johon työnantaja ei muiden kohdalla ollut puuttunut irtisanomisella. Samalla aikaisemmat kolme varoitusta katsottiin aiheettomiksi.
Työnantaja tuomittiin maksamaan työntekijälle vuoden palkkaa vastaava summa sekä Pron oikeudenkäyntikulut. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.
Henkilöstä johtuvista syistä irtisanomista ei ole syytä helpottaa
Pron lakiasiainpäällikkö Patrik Stenholm käsittelee jatkuvasti tapauksia, joissa työntekijä on irtisanottu henkilöstä johtuvista syistä. Liiton lakipalveluiden hoidossa on tälläkin hetkellä kymmeniä tapauksia.
– Usein irtisanomissyynä on ollut työntekijän epäasiallinen käyttäytyminen, väite alisuoriutumisesta tai työnantajan toimintaohjeiden vastainen menettely, kertoo Stenholm.
Syyn henkilöstä johtuvaan irtisanomiseen pitää olla painava ja asiallinen. Vähäinen työntekijän laiminlyönti tai esimerkiksi vähäinen epäasiallinen käytös ei oikeuta irtisanomaan työsopimusta. Työntekijöitä on tietenkin kohdeltava tasapuolisesti.
– Työsopimuslain mukaan työnantajan täytyy antaa työntekijälle varoitus sekä mahdollisuus korjata toimintaansa, kertoo Stenholm.
Lakiasiainpäällikkö ei näe syytä henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamiselle alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Stenholmin mukaan jo nyt tuntuu siltä, että irtisanomiskynnys on usein matala. Samoin työnantajan menettelyä työsuhdetta päätettäessä voi valitettavan usein arvostella.
– Jos esitys menee sellaisenaan läpi, irtisanomiset tulevat varmasti lisääntymään, samoin työsuhderiidat tuomioistuimessa. Se johtaa helposti epävarmuuteen, ja siitä johtuvaan pelon ilmapiirissä työskentelyyn. Kaavailtu uudistus on omiaan synnyttämään eriarvoisuutta ja voi hyvinkin johtaa työntekijän näkökulmasta kaoottiseen tilanteeseen työpaikalla, kertoo Stenholm.