Hyppää pääsisältöön

Saitko potkut? Mitä ex-työnantaja saa kertoa sinusta?

Kuvituskuva työnhakuun
KuvaAdobe Stock
Kuvituskuva työnhakuun
Sinut on irtisanottu ja etsit uutta työpaikkaa. Saako rekrytoija soittaa aiemmalle työnantajalle? Mitä tietoja entinen työnantajasi voi kertoa sinusta uudelle työnantajalle?

Saako työhaastattelija soittaa entiselle työnantajalle? 

Työhaastattelija ei pääsääntöisesti saa kerätä työnhakijan henkilötietoja muualta kuin työnhakijalta itseltään. Jos työnhakija antaa tiedonhankintaan suostumuksensa, esimerkiksi kertoo työhakemuksessa suosittelijansa, haastattelijalla on oikeus kysyä heiltä tietoja. Suostumuksen antaminen koskee myös työpaikan sisäisiä työnhakuja. 

Laissa yksityisyyden suojasta työelämässä on lisäksi säädetty, että jos työntekijää koskevia tietoja on kerätty muualta kuin työntekijältä itseltään, rekrytoivan työnantajan on ilmoitettava työntekijälle saamistaan tiedoista ennen kuin tietoja käytetään rekrytointia koskevassa päätöksenteossa. 

Ilman työnhakijan lupaa entinen työnantaja ei siis saa kertoa haastattelijalle mitään työntekijän henkilötietoja. Mutta lainsäädäntö koskee ainoastaan työnhakijan henkilötietoja. Soittaminen entiselle työnantajalle on sallittua silloin, kun selvitetään muita yleisiä tietoja. 

Mitä tietoja entinen työnantaja saa kertoa uudelle työnantajalle? 

Entinen työnantaja voi kertoa ilman erityistä lupaa oman muistikuvan perusteella, millainen työntekijä työnhakija oli ja miten hän työyhteisössä toimi. Tällaiset muistikuvat eivät ole henkilötietoja. 

Sen sijaan esimerkiksi työnhakijan terveydentilaan, sairasteluun, poissaoloihin, elinolosuhteisiin ja perhetietoihin liittyviä tietoja entinen työnantaja ei saa kertoa. Tällaiset tiedot luokitellaan henkilötiedoiksi. 

Mitä tietoja uusi työnantaja saa hankkia työntekijästä ilman erityistä suostumusta? 

Uudella työnantajalla on poikkeuksellinen oikeus hankkia tietoja ilman työntekijän suostumusta parissa asiassa, ja niissäkin vain silloin, kun se on työtehtävän kannalta oleellista. Nämä tiedot ovat työnhakijan luottotiedot ja rikosrekisteritiedot. 

Jos työnhakija laittaa työhakemukseensa esimerkiksi LinkedIn-linkin, silloin rekrytoijalla on oikeus hankkia tietoja työnhakijan LinkedIn-profiilista. Muussa tapauksessa oikeutta ei ole. Suostumus siis tarvitaan myös julkisista someprofiileista kerättävään tietoon. 

Miten lakia yksityisyyden suojasta työelämässä sitten valvotaan? 

Lain toteutumista valvovat työsuojeluviranomaiset toimivaltansa mukaisesti yhdessä tietosuojavaltuutetun kanssa. Jos epäilet, että työntekijän yksityisyyttäsi on työnhaussa rikottu, kannattaa kääntyä Pron jäsenenä luottamusmiehen tai Pron työelämäasiantuntijoiden puoleen. 

Artikkelin asiantuntijana toimi Ammattiliitto Pron lakitiimin juristi Jonna Riiali. 

ProStoori kertoo työelämän uusimmat vinkit ja ilmiöt

Liity sähköpostilistalle ja saat ProStoori-uutiskirjeen sähköpostiisi kerran kuukaudessa.