Hyppää pääsisältöön

Salcomp investoi maailmalla

Laturien valmistaja Salcomp rakentaa parhaillaan uutta tehdasta Guigangiin, Kiinaan, ja palkkaa sinne kuusituhatta työntekijää. Millaista työ siellä on?

Salcomp investoi maailmalla

Julkaistu 17.05.2017 klo 17:39
Uutiset
Laturien valmistaja Salcomp rakentaa parhaillaan uutta tehdasta Guigangiin, Kiinaan, ja palkkaa sinne kuusituhatta työntekijää. Millaista työ siellä on?

Pro Uutiset/Stoorisoppi/Tanja Harjuniemi

Salolaisesta laturivalmistajasta, Salcompista ei ole kuulunut Suomessa pitkään aikaan juuri mitään. Toimittajamme vieraili Salcompin suurimmalla tuotantolaitoksella Shenzhenissä, Kiinassa kysymässä yhtiön kuulumisia.

– Salcompille kuuluu ihan hyvää, kehitysjohtaja Mikko Kaukoranta vastaa vaatimattomasti.

Salcomp on maailman suurin laatulatureita matkapuhelimiin ja älylaitteisiin valmista yhtiö. Sen tuotanto ja liikevaihto ovat olleet jatkuvassa kasvussa. Viime vuonna yhtiö investoi uuteen tuotantolaitokseen Noidassa, Intiassa ja tänä vuonna Guigangissa, Kiinassa.

Nyt rakenteilla olevan tehtaan on määrä aloittaa toimintansa tämän vuoden puolivälissä.

–  Rakennamme kymmenen hehtaarin alueelle nykyaikaisen, viihtyisän ja ympäristöystävällisen tehdaskampuksen. Esimerkiksi rakennusten katoille asennetaan aurinkopaneelit, joiden avulla katetaan 20–25 prosenttia sähköntarpeesta.

Guigang on Kiinan mittakaavassa pieni, viisimiljoonainen kaupunki. Se sijaitsee noin kuuden sadan kilometrin päässä Shenzhenistä länteen. Se on vielä suhteellisen kehittymätön, mutta sen kaupunginisät houkuttelevat innokkaasti tuotantolaitoksia mailleen. Tarjottavana heillä on puhtaampi ympäristö, hyvä sijainti, edullisemmat kustannukset ja paljon työvoimaa.

– Tehdas työllistää aikanaan noin kuusituhatta työntekijää.

 Stoorisoppi

Kuvassa kehitysjohtaja Mikko Kaukoranta, joka vastaa Salcompin henkilöstöasioista. ”Täällä paikallishallinto määrittelee vähimmäispalkka- ja -työehdot.”  

Kehitetään tehokkaampi laturi

Maailmalla Salcomp kilpailee tuotekehityksellään ja laatutuotteillaan. Sen tuotekehitysyksiköt sijaitsevat Salossa, Shenzhenissä ja Taipeissä.

– Tiettyyn pisteeseen asti tuotekehityksessä haettiin aina vain pienempää kokoa, mutta nyt tehokkaampaa suorituskykyä. Pikalaturit ovat siitä yhtenä esimerkkinä, Kaukoranta kertoo.

Salcompin tuotantolaitokset sijaitsevat Brasiliassa, Intiassa ja Kiinassa. Yhteensä yhtiö työllistää noin 13 500 työntekijää.

Myös perinteisesti työvoimavaltainen elektroniikkateollisuus automatisoituu sitä mukaan kun tuotteet monimutkaistuvat.

Salcomp käyttää paljon automaatiota painettujen piirilevyjen kokoonpanossa, kun taas loppukokoonpanossa yhdistyvät automaatio ja manuaalinen työ. Kaukoranta ei usko, että Salcompin tapauksessa ihmistyövoima olisi kokonaan korvattavissa roboteilla.

– Kun valmistetaan erittäin suuria määriä, robotteihin investointi kannattaa. Kun taas puhutaan räätälöidyistä tuotteista ja joustavista prosesseista, manuaalisella työllä on oma merkityksensä.    

Hikipajoista high-techiin

Kun Salcomp käynnisti tehtaansa Shenzhenissä vuonna 2002, se oli maailman nopeimmin kasvavia kaupunkeja. Tehdastyön perässä tulvi väkeä maaseudulta ja muualta maasta: vanhemmat tulivat ansaitsemaan rahaa ja lapset jäivät isovanhempien luo kotikyliin. Väkimääräksi arvioitiin tuolloin seitsemisen miljoonaa. Nyt se on hurjimpien arvioiden mukaan 18 miljoonaa.

Kiinan valmistusteollisuuden keskus käy nyt kuitenkin läpi rakennemuutosta ja tavoittelee uutta asemaa korkean teknologian keskuksena. Vanhentuneita teollisuusalueita raivataan ja tilalle rakennetaan toimistotorneja kasvavalle IT- ja high-tech –asiantuntijajoukolle. Sinne ovat sijoittuneet monet high-tech –yritykset, kuten Konka, OnePlus ja Tencent.

Palkkakehitys Kiinassa 2005 ja 2015 välillä

Kiinassa palkat ovat nousseet, mutta riittääkö vähimmäispalkka elämiseen, on toinen kysymys.

Työntekijät vaativat aitoa edunvalvontaa

Kiinan työmarkkinoiden näkymät ovat epävakaat, ellei työntekijöiden oikeutta työpaikkaedustukseen ja kollektiiviseen sopimiseen oteta vakavasti, ennakoi China Labour Bulletin CLB.

Lakot ja protestit ovat lisääntyneet vuosi vuodelta, vaikka paikallishallinto yrittää tukahduttaa niitä mellakkapoliisin avulla ja pidättämällä lakkojohtajia, kertoo CLB. Ne ovat myös paremmin organisoitu ja koordinoitu, ja näyttävästi esillä sosiaalisessa mediassa.

Työntekijät nyky-Kiinassa ovat sensuurista huolimatta tietoisia oikeuksistaan, ja pystyvät jakamaan tietoa nopeasti ja tehokkaasti sosiaalisessa mediassa. Kiinassa ollaan astumassa uuteen aikakauteen, jossa työntekijät vaativat pääsyä neuvottelupöytiin, CLB:stä arvioidaan

Tällä hetkellä työntekijöillä ei ole aitoa neuvotteluoikeutta, sillä Kiinan kommunistisen puoleen johtama ja työnantajien kontrolloima ay-keskusjärjestö ACFTU ei hoida ammattiliiton ydintehtävää – työntekijöiden edunvalvontaa.

CLB on Hongkongissa toimiva kansalaisjärjestö, joka tukee laillisia oikeuksiaan puolustavia työläisiä Manner-Kiinassa tarjoamalla muun muassa oikeusapua ja työlainsäädäntöä koskevaa koulutusta.

 

Miljoonakaupunki Shenzhen on Kiinan kehittyneimpiä.

Shenzhen: Miljoonakaupunki Shenzhen on tätä nykyä Kiinan kehittyneimpiä ja vauraimpia alueita.

Kiinassa työn tuottavuuden kasvu oli viime vuonna alimmillaan sitten 2000-luvun alun.

Kiinassa työn tuottavuuden kasvu oli viime vuonna alimmillaan sitten 2000-luvun alun.