Pro Uutiset
Jatkuvaan sähläämiseen työpaikalla ei tarvitse tyytyä, sillä asiaan voi tarttua monesta suunnasta.
Aloita toimenkuvasta, neuvoo työympäristöasiantuntija Tarja Korkalainen Ammattiliitto Prosta.
- Kannattaa tarkistaa, että toimenkuvat ovat ajan tasalla ja töissä tehdään sitä, mitä on tarkoitus tehdä.
Tavallista on, että työntehtävät ja vastuut lisääntyvät pikkuhiljaa, mutta työnkuvaan ei tehdä muutoksia. Silloin kaikki näyttää hyvältä paperilla, vaikka työpaikalla vallitsisi täysi kaaos.
Toimihenkilötöissä jatkuvaa liiallista työmäärää, häiriöitä ja turhia töitä kuvastava sähläysaste vaihtelee toimialoittain 35 ja 55 prosentin välissä. Tilanne käy ilmi Pron työmarkkinatutkimuksista vuosilta 2009–2015.
Onko töitä liikaa?
Ylikuormitus aiheuttaa keskittymiskyvyttömyyttä, oppimisvaikeuksia, stressioireita ja siten myös sähläystä. Ylikuormitusoireet kannattaa tunnistaa ja myöntää ajoissa.
- Ryhdy työn normalisointiin ennen kuin teet virheitä ja unohtelet liiaksi asioita. Jatkuvat virheet lisäävät muiden kiirettä, sähläystä ja ylikuormitusta.
Onko töitä liikaa? Samalla kun toimenkuvaa päivitetään, voidaan neuvotella työmäärä hallittavaksi.
- Tämä koskee myös esimiehiä, joiden alaisten määrää ei voi kasvattaa loputtomasti.
Esimiestyön kehittäminen parantaa työntekoa.
- Työn suunnittelussa apuna voivat olla vuosikello ja jopa päiväkohtainen ennakkosuunnittelu. Työpäivän kuluessa on pystyttävä tekemään päätöksiä siitä, mikä on tärkeää ja mitä priorisoidaan, työympäristöasiantuntija Korkalainen muistuttaa.
Tuo sähläys esiin
Liiallinen kiire, jatkuvat keskeytykset ja turha työ kannattaa ottaa puheeksi työpaikan palavereissa ja omassa kehityskeskustelussa.
Sählääminen voi näkyä myös työturvallisuudessa, jolloin puutteita voi kirjata ja korjata vaarojen arvioinnissa.
- Laatuvirheraporteissa voi huomioida sähläyksen. Kun sähläyksen alkusyyt on tunnistettu ja analysoitu, on toimenpiteiden aika, Tarja Korkalainen Prosta kehottaa.
Hän suosittelee jälkipuintia jokaisen projektin jälkeen.
- Kannattaa miettiä yhdessä, mikä meni hyvin ja mitä jatketaan. Jos jokin meni vikaan, miten ongelma poistetaan.
Tiedonkulkua työpaikalla voi parantaa esimerkiksi sopimalla sähköpostietiketistä.
Mitä töissä todellisuudessa tehdään?
Joskus on vaikea sanoa, mistä sähläys lähtee alkuun. Korkalainen vinkkaa dokumentoimaan oman työpäivänsä. Silloin selviää, mihin työaika todellisuudessa kuluu.
- Joskus työaikaa voi kulua paljonkin kadonneen tiedon etsintään, kadonneen pomon etsintään tai kadonneen päättäjätahon etsintään. Toisinaan ongelmat piilevät toimintatavoissa alihankkijoiden kanssa tai muiden toimittajien toiminnassa.
Joskus vikaa on työkaluissa kuten laitteissa, ohjelmissa tai tietojärjestelmissä.
- Puutteet laitteissa huomataan ja korjataan usein nopeammin kuin puutteet työntekijöiden osaamisessa, sairauslomien aiheuttama vajaus tekijöiden määrässä tai tuuraajien puuttuminen kokonaan, harmittelee työympäristöasiantuntija Tarja Korkalainen.
Jos yksittäinen työkaveri sählää ja haittaa työtä, siitä on sanottava asiallisesti mutta selvästi. Kerro vaikka, että toimintatapasi X vaikeuttaa työntekoa, voitaisiinko jatkossa toimia tavalla Y?