Hyppää pääsisältöön

Stora Enso jätti-irtisanoo Suomesta 650 ja yhteensä 2 500 Euroopasta

– Stora Enson johdon toimet ovat täysin käsittämättömiä tilanteessa, jossa teolliset työpaikat sulavat jo muutenkin Suomesta, puheenjohtaja Antti Rinne Prosta toteaa vihaisena.

Pro Uutiset/lähde:Pron tiedote 18.6.

Paperiyhtiö Stora Enso aikoo vähentää Suomesta 650 työntekijää. Irtisanomiset koskevat kaikkia liiketoiminta-alueita sekä konsernin palvelu- ja tukitoimintoja.

– Yhtiön toimivalta johdolta ei tunnu löytyvän inhimillisyyttä yhtiöön sitoutunutta henkilöstöä kohtaan, ja vielä vähemmän kiitollisuutta paljon antanutta suomalaista yhteiskuntaa kohtaan, paheksuu puheenjohtaja Antti Rinne Ammattiliitto Prosta. Hän viittaa hallituksen keväiseen päätökseen alentaa yhteisöveroa.

Paperiyhtiö aikoo vähentää yhteensä noin 2 500 työpaikkaa. Pesteistä 650 katoaa Suomesta, 750 Ruotsista, 850 häviää muualta Euroopasta ja 250 Euroopan ulkopuolelta.

Massairtisanomisten taustalla on yrityksen tavoite vähentää kustannuksia 200 miljoonalla eurolla vuoden 2013 aikana. Yritys tiedotti kulukuurista huhtikuussa 2013.

Yrityksessä aiotaan tehostaa prosesseja tuotantoyksiköissä ja palveluissa sekä vähentää ja keskittää tehtaan hallinnollisia tehtäviä. Suunnitelmat eivät sisällä tuotantokapasiteetin leikkauksia. Yhä pienempi henkilöstö pyörittää siis entisen kokoista tuotantoa.

Yhtiö tuottaa edelleen kohtuullista voittoa Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiön koko liikevoitto vuoden 2013 ensimmäisen neljänneksen aikana oli 118 miljoonaa euroa  ja yrityksen likviditeetti vahvistui 1,7 miljardiin euroon.

Kuuluuko omistajan ääni?

Suomen valtio käyttää Stora Ensossa yhteensä 35,2 prosentin äänivaltaa, kun mukaan lasketaan suoran omistuksen lisäksi Kansaneläkelaitoksen 10,2 prosentin omistusosuus.

– Päätös on henkilöstön lisäksi märkä rätti vasten Suomen päättäjien kasvoja, jotka ovat sinisilmäisesti uskoneet pörssiyhtiöidemme tahtoon sitoutua Suomeen ja sen kehittämiseen, Rinne toteaa.

– Suomen valtiolla on erittäin suuri intressi vaikuttaa yhtiössä niin, ettei toimitusjohtaja Jouko Karvinen kykene sabotoimaan suurta osaa suomalaisesta metsäteollisuudesta. Ammattiliitot ovat lukuisia kertoja patistaneet omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä ja hallitusta vaikuttamaan tilanteen saamiseksi kestävälle uralle, mutta mitään ei ole tapahtunut, Rinne kertoo.

Stora Enson henkilöstöä edustavat Paperiliitto, Ammattiliitto Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN vaativat viimeksi toukokuussa 2013 valtion omistajaohjauksesta vastaavaa ministeri Heidi Hautalaa ja Suomen hallitusta välittömästi puuttumaan Stora Enson johtamiseen.

Stora Enso investoi Uruguayhin ja Kiinaan

– Suomalaisella ja ruotsalaisella työllä ansaitut pääomat valjastetaan keräämään pikavoittoja ympäristöstä ja säällisistä työehdoista piittaamatta eri puolilla maapalloa, paheksuu puheenjohtaja Antti Rinne Prosta.

Stora Enson ja chileläisen Arauco-yhtiön sellutehdas Uruguayssa aloittaa tuotantonsa lähikuukausina.

Yhteisyritys Montes del Plata käsittää maailman suurimpiin kuuluvan sellutehtaan lisäksi vientisataman ja laajat eukalyptuspellot. 255 000 hehtaarin omistus on tehnyt suomalaisista metsäyhtiöistä Uruguayn suurimman maanomistajan.

Stora Enso ilmoitti maaliskuussa 2012 investoinnista, josta puhuttiin Suomen suurimpana investointina. Stora Enso rakentaa 1,6 miljardin euron kuluttajapakkauskartonki- ja sellutehtaan Beihain kaupunkiin eteläisessä Kiinassa.

– Karvinen on osoittanut poikkeuksellista ketteryyttä ja nopeutta vähentää työpaikkoja Suomessa ja Euroopassa, Rinne toteaa.

Aiheesta aiemmin:

30.5.2013 Liitot:Valtion puututtava Stora Enson toimintaan