Hyppää pääsisältöön

Suunnittelu- ja konsulttialalla työskentelevät pääosin tyytyväisiä työhön

Kolme insinööriä seisoo putkitehtaassa, keskustelevat ja katsovat tablettia.
Työsuhdeasioihin saa neuvoja InfraExpo-messuilla Helsingissä lokakuun 9. alkavilla messuilla.

Suunnittelu- ja konsulttialalla työskentelevät pääosin tyytyväisiä työhön

Julkaistu 05.10.2012 klo 13:49
Uutiset
Kuvaaja Shutterstock
Työsuhdeasioihin saa neuvoja InfraExpo-messuilla Helsingissä lokakuun 9. alkavilla messuilla.

Pro Uutiset/Katja Palhus

Työaikoihin ollaan suunnittelu- ja konsulttialalla keskimääräistä tyytyväisempiä, ilmeni Ammattiliitto Pron tuoreimmasta työmarkkinatutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan alan työt tehdään pääosin työaikana.

Suunnittelu- ja konsulttialalla työskentelevät pääsevät päivittämään tietonsa työajasta ja muista työsuhdeasioista InfraExpo messuilla Helsingin messukeskuksessa 9.–12.10.2012. Samaan aikaan messukeskuksessa on myös FinnBuild-messut.

Ammattiliitto Pro näkyy InfraExpo-messuilla omassa pisteessään, jossa voi tavata suunnittelu- ja konsulttialan sekä rakennusalan sopimusala-asiamiehiä.

– Kannattaa tulla juttelemaan vaikka toimenkuviin ja palkkausjärjestelmiin liittyvistä asioista, kutsuu sopimusalavastaava Oili Leskelä-Mustonen Ammattiliitto Prosta.

Pron asiamiehiltä saa samalla viimeisimmät tiedot syksyn 2012 tulevista palkankorotuksista.

Infraexpo-messujen kanssa yhtä aikaa esillä on rakennus- ja talotekniikka sekä yhdyskuntarakentaminen.

– Messuilla yritän ehtiä vilkaista ainakin kestävän yhdyskuntarakentamisen ja kierrättämisen uutuuksia, vinkkaa mittaus- ja säätötekniikan insinööri ja asiamies Risto Tamminen Prosta.

Esimiesten toiminnassa parantamisen varaa

Kokonaistyytyväisyys työelämään on suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöillä 67 prosenttia, mikä toimihenkilökentässä tarkoittaa paljon.

Suunnittelu- ja konsulttialan prolaiset vastasivat työmarkkinatutkimukseen, jonka tiedot liitto keräsi vuoden 2012 aikana.

Siitä selvisi, että alalla työskentelee melko tyytyväisiä toimihenkilöitä

– Tyytyväisyys voisi olla lähemmäs 90 prosenttia, jos alan palkkausjärjestelmät saataisiin kuntoon ja esimiestoiminta paremmaksi, arvioi tutkija Petri Palmu Ammattiliitto Prosta.

Suunnittelu- ja konsulttialalla työskentelee noin 3 500 prolaista.

Työttömänä heistä on noin 6 prosenttia, joten alan työllisyys on parempi kuin suomalaisten keskimäärin. Kaikkien suomalaisten työttömyysaste oli 6,9 prosenttia vuoden 2012 heinäkuussa, kertoi Tilastokeskuksen työvoimatutkimus.

Toimihenkilöt työskentelevät erilaisissa suunnittelutehtävissä esimerkiksi rakennuttamisen, teollisuuden ja yhdyskuntasuunnittelun parissa. Toimialat vaihtelevat akustiikkasuunnittelusta ja johdon konsultoinnista ympäristösuunnitteluun.