Hyppää pääsisältöön

Sydänystäviksi työn kautta

Image
mari kähkönen ja ulla turunen
Töissä monilla on se yksi kollega, jonka kanssa hommat sujuvat muita paremmin ja huumori on herkässä. Työkaveruus voi parhaimmillaan kasvaa ystävyydeksi, joka kantaa läpi elämän. ProStoori kertoo työn kautta tutustuneiden ystävien tarinan.

Sydänystäviksi työn kautta

Julkaistu 10.02.2021 klo 16:35
ProStoori
Kirjoittanut
Verna Julkunen
Photographer Vesa Tyni ja Risto Takala
Töissä monilla on se yksi kollega, jonka kanssa hommat sujuvat muita paremmin ja huumori on herkässä. Työkaveruus voi parhaimmillaan kasvaa ystävyydeksi, joka kantaa läpi elämän. ProStoori kertoo työn kautta tutustuneiden ystävien tarinan.

Mari Kähkönen kertoo, että hänen ja Ulla Turusen työtoveruus ja ystävyys alkoi noin 15 vuotta sitten silloisen Joensuun yliopiston taloustieteiden laitoksella. Turunen tuli Kähkösen amanuenssikollegaksi. Yhteinen sävel löytyi saman tien.

Kehittämisinto yhdisti

Kähkönen ja Turunen tajusivat melko lailla heti, että heidän näkemyksensä työelämästä ja työssä kehittymisestä olivat hyvin samanlaisia.

– Meitä yhdisti tietynlainen kehitysmyönteisyys. Oli helppo vaihtaa ajatuksia. Työhuoneemme olivat vierekkäin, joten olimme fyysisestikin lähellä toisiamme, Mari Kähkönen kertoo ystävyyden alkuvaiheista.

Työssä kehittyminen ja työn kehittäminen on ollut yliopistolla työskenteleviä prolaisia ystäviä yhdistävä tekijä alusta lähtien. Uusiin asioihin ja työtehtäviin on tartuttu ystävän kannustamana.

Sparrausta saa aina

Ystävyys on säilynyt ja syventynyt, vaikka Mari Kähkönen on nykyään töissä toisella puolella Suomea, Turun yliopistossa. Ulla Turunen on edelleen töissä Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa, ja Kähkösen entisessä tehtävässä.

He tapaavat työasioissa edelleen lähes viikoittain virtuaalisissa kokouksissa, sillä molemmat työskentelevät opiskelijavalintoihin liittyvien asioiden parissa. Koronan vuoksi yhteydenpito on työasioissa jopa tiiviimpää kuin aiemmin.

Mutkattomat välit helpottavat yhteistyötä. On hyvä tietää, että kaverille saa kilauttaa aina tarpeen tullen, kun kaipaa sparraajaa tai toista mielipidettä, vaikkakin usein luurin päässä mielipide on sama.  

– Olemme me myös eri mieltä asioista. Silloinkin eriävä mielipide vie eteenpäin ja auttaa näkemään asian eri näkökulmasta, Ulla Turunen sanoo.

Ystävän tukeen voi aina luottaa

Kähkönen ja Turunen pitävät yhteyttä tiiviisti myös työelämän ulkopuolella, ja treffejä sovitaan aina kun eri paikkakunnilla asuvien aikataulut käyvät yksiin.  

Molempien mielestä ystävyydessä on parasta se, että toisen apuun ja tukeen voi luottaa kaikissa tilanteissa. Ystävän tuki ja vankkumaton luottamus on kannatellut monien ikävien asioiden ja vaikeiden ajanjaksojen yli.  

 

 

Silmissä siintää Toscanan-reissu

Yhteisten työ- ja kokousmatkojen lisäksi Kähkönen ja Turunen ovat reissanneet yhdessä myös vapaa-ajalla niin kahdestaan kuin isommallakin naisporukalla.  

Ystävykset kävivät kaksistaan muun muassa lepolomalla Kreikan saarilla. Nyt he haaveilevat koronakurimuksen päättymisestä ja naisporukan matkasta Italiaan.  

– Näen jo silmissäni Italian ihanan valon ja tuoksut, pyöräretket Toscanan maisemissa ja ne kaikki viinitilat, Mari Kähkönen kertoo.

Hyvää hiljaisuutta yhdessä

Kun ystävyksiltä kysyy, mikä on toisen paras piirre, löytyy vastaus helposti:

–Marilla on todella hyvä huumorintaju, ja hän osaa nauraa itselleen. Meillä vain on todella hauskaa yhdessä, kertoo Ulla Turunen.

– Voin sanoa samat sanat Ullasta. Paitsi että huumorintajun lisäksi hänellä on ihan parhaat tanssimuuvit, itse en tanssi ollenkaan. Yhteisissä illanvietoissa on ollut kiva nähdä, miten paljon ystävä nauttii tanssimisesta, Mari Kähkönen sanoo.

– Ystävän kanssa myös hiljaisuus on hyvää hiljaisuutta. Kummankaan ei tarvitse sanoa mitään ja on hyvä olla yhdessä, Ulla Turunen sanoo.