Hyppää pääsisältöön

Tasa-ammatit laskussa

Aiempien vuosien tasa-ammattiryhmien nais- tai miesvaltaistuminen selittää tasa-ammattien laskevaa määrää. Ammatillinen eriytyminen sukupuolen mukaan jatkui vuonna 2013, selviää Tilastokeskuksen tilastoista.

Pro Uutiset / Lähde: Tilastokeskus 23.10.2015

Tilastokeskus selvitti sukupuolen mukaista ammatillista eriytymistä vuonna 2013. Eri ammattiryhmien sukupuolijakaumien muutoksiin vaikuttavat niin uudet työlliset, ammattia vaihtavat kuin myös työllisten ulkopuolelle siirtyvät henkilöt.

Tasa-ammattien määrä laskussa

Vuonna 2013 tasa-ammateissa (miesten/naisten osuus ammattiryhmästä 40–60 prosenttia) työskenteli yli 235 800 henkilöä, selviää Tilastokeskuksen tilastoista. Sukupuoliosuudet olivat kaikista tasaisimmin jakautuneet elintarviketeollisuuden prosessityöntekijöillä, graafisilla- ja multimediasuunnittelijoilla sekä karjanhoitajilla. Yleisimmät tasa-ammatit olivat ammatillisen koulutuksen opettajat, elintarviketeollisuuden prosessityöntekijät sekä mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat.

Aiempien vuosien tasa-ammattiryhmien nais- tai miesvaltaistuminen selittää tasa-ammattien laskevaa määrää. Vuosina 2012–2013 esimerkiksi henkilöstöjohtajan ammatti naisvaltaistui samalla kun sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kokoonpanijoiden ammatti miesvaltaistui. Vuonna 2013 syntyi myös uusia tasa-ammattiryhmiä, kuten isännöitsijät sekä luotto- ja laina-asiantuntijat.

Joka kolmas naisvaltaisessa ammatissa

Joka kolmas työskenteli naisvaltaisessa ammatissa vuonna 2013, osuus oli neljä prosenttia suurempi kuin aiempana vuonna. Yleisempiä naisvaltaisia ammatteja olivat myyjät, toimistosiivoojat, peruskoulun alaluokkien opettajat sekä lastentarhanopettajat.

Melkein puolet naisista työskenteli naisvaltaisissa ammateissa. Vajaa viidesosa työskenteli naisten ammateissa eli aloilla, joilla yli 90 prosenttia on naisia.

Miesten ammateissa ei suurta muutosta

Pientä muutosta tapahtui miesvaltaisissa ammateissa, joissa miesten osuus on 60–90 prosenttia. Vuonna 2013 miesvaltaisissa ammateissa miehistä työskenteli 1,5 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Sähkötekniikan asiantuntijat, teollisuuden työnjohtajat sekä konehiojat, kiillottajat ja teroittajat muuttuivat miesten ammateista miesvaltaisiksi ammateiksi.