TE-toimiston asiantuntija on ammatti, johon ei ole mahdollista valmistautua oppilaitoksesta. Pron hallituksen jäsen Marika Englund haki silloiseen työvoimatoimistoon 25 vuotta sitten tuttavan vinkistä, ja päätyi tekemään asiakaspalvelua varsinkin pitkään työttöminä olleiden asiakkaiden kanssa.
– Ihmisten elämäntarinat ja lähtökohdat työllistymiseen olivat hyvin erilaisia. Jokaisen asiakkaan kohdalla piti miettiä, mikä on tälle ihmiselle paras vaihtoehto, ja ohjata hänet oikeaan kanavaan. Tehtäväni oli tarjota palveluita, mutta päätöksen teki aina toisella puolella oleva ihminen, Englund muistelee.
Englundin mukaan tehtävässä oli hyväksyttävä se, että kaikki asiakkaista eivät olleet valmiita ottamaan tarjottua apua vastaan. Toisaalta hän näki työssään myös, miten ihmiset pääsivät jaloilleen ja saivat elämänsä lähtemään oikeaan suuntaan. Onnistumiset antoivat motivaatiota ja työniloa.
– Eräskin rankan taustan omaava nuori mies löysi työpaikan ja sai sittemmin myös perheen. Kun häneen nykyään olen törmännyt, tulee hän aina halaamaan, Englund kertoo.
TE-palvelut valtiolta kunnille
Viimeiset kaksi vuotta Englund on toiminut asiantuntijana muutosturvan parissa. Tällä hetkellä työajan vie kuitenkin TE-toimistojen varapääluottamusmiehen tehtävä. Tehtävään kuuluu sekä valtakunnallista että alueellista edunvalvontaa ja useisiin eri työryhmiin osallistumista.
Englundin mukaan jokainen hallitus jättää työvoimapolitiikkaan aina jälkensä. Vuonna 2021 TE-toimistoissa käynnistyivät työllisyyden kuntakokeilut, joissa osa asiakasryhmistä siirrettiin kuntien vastuulle. Samana vuonna Sanna Marinin hallitus teki päätöksen kaikkien TE-palvelujen järjestämisvastuun siirtämisestä kunnille vuoden 2025 alussa. Eduskunta hyväksyi päätöksen maaliskuussa.
– Se on asia, joka puhuttaa työpaikalla todella paljon tällä hetkellä. Kyseessä on suuri muutos, joka vaikuttaa ihmisten jaksamiseen ja työhyvinvointiin. Työnantaja, Pro ja henkilöstön edustajat tulevat tukemaan henkilöstöä muutoksessa, Englund kertoo.
Henkilöstö mukaan muutokseen
Henkilöstön keskuudessa on Englundin mukaan paljon epävarmuutta siitä, miten työtä tulevaisuudessa tehdään. Paljon riippuu siitä, minkälaiset uudet työllisyysalueet Suomeen 31. lokakuuta mennessä neuvotellaan. Tällä hetkellä TE-palvelut jakautuvat 15 paikalliseen TE-toimistoon.
TE-toimistojen asiantuntijoiden sitouttamisen kannalta olisi Englundin mukaan tärkeää, että henkilöstö otettaisiin muutoksen valmisteluun mukaan.
– Tekniikka mahdollistaa sen, että alan substanssiosaajilta voi kysyä heidän näkemyksiään siitä, minkälaista tuleva työllisyydenhoito voisi olla. Tälle keskustelulle pitäisi myös antaa aikaa, vaikka muutoksen aikataulu onkin tiukka, Englund sanoo.
Luonnosta voimaa
Haastavassa tilanteessa on oman jaksamisen kannalta tärkeää ymmärtää, ettei kaikkiin asioihin pysty vaikuttamaan. Englundin mukaan asioista kannattaa silti aina keskustella ja tarjota vaihtoehtoja.
– Pyrin aina olemaan positiivinen. Minulla on kaksi ranskalaista vesikoiraa, joiden kanssa ulkoilen ja liikun paljon. Koetan pitää itsestäni mahdollisimman hyvää huolta, koska sillä on suuri merkitys jaksamiseen. Jos työpäivän jälkeen siirtyihin sohvalle, niin sinne jäisin, Englund sanoo.
Hämeenlinnan sieni- ja marjametsät sekä Aulangon ja Ahveniston luonnonsuojelualueet ovat tulleet Englundille tutuiksi. Luonnon lisäksi hänelle tärkeitä ovat muualla asuvat kolme lasta sekä ystävien seura.
– Olen kaikkiruokainen ja aina tykännyt tehdä ruokaa. Kaikista ihaninta on, kun tulee ihmisiä kylään. Yhdessä voi nauttia ruoan tekemisestä ja kokeilla uutta.
Myös musiikki on Englundille tärkeää. Hän paljastaa salaisen haaveensa olevan osallistuminen Tomorrowlandiin, Belgiassa vuosittain järjestettävään elektronisen musiikin tapahtumaan.
– Mutta olen jo liian vanha! Englund nauraa.
Kuka?
Marika Englund
Työpaikka: Hämeen TE-toimisto
Titteli: varapääluottamusmies
Tärkeimmät luottamustoimet Prossa: hallituksen jäsen, edunvalvontavaliokunnan jäsen, STTK:n edustajiston jäsen
Pron sektori: julkinen
Pron yhdistys: Työ- ja elinkeinonhallinnon henkilöstöliitto THHL ry (puheenjohtaja)
Marika Englundin lempiruoka on tulinen katkarapupata, jonka hän valmistaa seuraavalla reseptillä:
sipuli
1 nippu kevätsipulia
pala tuoretta inkivääriä (hienonnettuna)
paljon valkosipulia
vähintään 2 tuoretta chilipalkoa
maun mukaan jeeraa, suolaa ja pippuria
reilusti punaista currytahnaa
1 prk tomaattimurskaa
1,5 dl vettä
kermaa mielen mukaan
1 nippu korianteria
valtavasti kuorittuja isoja katkarapuja
Kuullota pannulla inkivääri, chili ja sipulit, lisää joukkoon mausteet ja currytahna. Lisää vesi ja tomaattimurska. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna liemen kiehua hiljalleen 10 minuuttia.