Hyppää pääsisältöön

Teollisuudessa palkansaajien rivit tiivistyvät

Tuore teollisuusliittojen järjestö lataa ensi vuoden sopimusneuvotteluihin yhteisiä tavoitteita.

Pro Uutiset/TP

Suomalainen työmarkkina- ja teollisuuspolitiikka saa yhden vahvan toimijan lisää, kun vuodesta 1993 lähtien teollisuusalojen ja teollisuuden palvelualojen liittojen yhteistyöelimenä toiminut Teollisuuden palkansaajat (TP) rekisteröityi eilen viralliseksi yhdistykseksi.

Jäseninä on 11 liittoa kaikista kolmesta palkansaajajärjestöstä. Liitot valmistautuvat yhdessä tulevan vuoden neuvotteluihin ja asettavat niihin myös yhteisiä tavoitteita.

– Teollisuudessa työskentelevät palkansaajat tarvitsevat voimakkaampaa yhteistä edunvalvontaa. Kun myös työnantajien puolella on koottu rivejä, päätimme virallistaa Teollisuuden palkansaajien toiminnan, TP:n nykyinen puheenjohtaja Pertti Porokari perustelee.

Kilpailukyky syntyy työhyvinvoinnista ja tuottavuudesta

Teollisuusliittojen mukaan kilpailukyvyn parantamista ei voi sälyttää yksin palkansaajien kontolle heikentämällä sekä työsuhteen etuja että sosiaali- ja eläketurvaa.

– Haluamme säilyttää ja luoda Suomeen kilpailukykyistä teollisuutta, jossa myös työntekijät voivat hyvin. Kilpailukyky ei synny palkkoja laskemalla, vaan osaamisen ja työhyvinvoinnin kautta syntyvästä tuottavuudesta sekä kyvystä sopia asioista työmarkkinaosapuolten kesken, vuodenvaihteessa TP:n puheenjohtajana aloittava Riku Aalto sanoo.

Järjestö painottaa, että ratkaisuja eläkeiästä tehdään työurasopimuksessa sovitun mukaisesti.

– Ammattiliitot ovat myös eläkepolitiikassa vastuussa ensisijaisesti omille jäsenilleen. Keskusjärjestöjen työurasopimus on hyvä pohja edetä asiassa. Pääasia on, että turhanaikainen politiikanteko eläkeiällä lopetetaan ja ratkaisuja etsitään yhteistyössä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa, TP:n varapuheenjohtaja Antti Rinne sanoo.

Teollisuuden palkansaajat TP ry:hyn liittyi jäseneksi yhteensä 11 jäsenliittoa kaikista kolmesta palkansaajakeskusjärjestöstä. TP:n jäsenliitot ovat Ammattiliitto Pro, Metallityöväenliitto, Uusi Insinööriliitto UIL, Tekniikan Akateemisten Liitto TEK, TEAM, Suomen Ekonomiliitto SEFE, Paperiliitto, Puu- ja erityisalojen Liitto, Sähköalojen ammattiliitto, Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTO ja Suomen Konepäällystöliitto.