Hyppää pääsisältöön

Tes-neuvottelujen ensikertalainen

Johanna Renlund harrastaa vaeltamista ja ulkoilee.
Sekä työpaikalla että luottamustehtävissä tärkeintä on hyvä porukka, ensimmäistä kertaa tes-neuvotteluissa mukana ollut Johanna Renlund sanoo. Vapaa-ajalla elintarviketeollisuuden neuvottelukunnan puheenjohtaja rentoutuu saunan löylyissä yhdessä Pyry-koiran kanssa.

Tes-neuvottelujen ensikertalainen

Julkaistu 11.04.2022 klo 08:00
Uutiset
Kirjoittanut
Jenni Meronen
Sekä työpaikalla että luottamustehtävissä tärkeintä on hyvä porukka, ensimmäistä kertaa tes-neuvotteluissa mukana ollut Johanna Renlund sanoo. Vapaa-ajalla elintarviketeollisuuden neuvottelukunnan puheenjohtaja rentoutuu saunan löylyissä yhdessä Pyry-koiran kanssa.

Johanna Renlundilla on takana kiireinen viikko. Pron hallituksen opintomatka Brysseliin vei naisen niin EU-komissioon, europarlamenttiin kuin tapaamaan EU-komissaari Jutta Urpilaista ja europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natria.

– Oli hirveän mielenkiintoista käydä EU:n ytimessä. Kun liittotoiminnalle antaa pikkusormen, se vie kainaloa myöten mennessään ja sitä voi muutaman vuoden päästä olla melkein missä vain, Renlund sanoo.

Renlund on Pron hallituksen jäsen, elintarviketeollisuuden neuvottelukunnan puheenjohtaja ja työpaikkansa luottamusmies Snellmanilla. Luottamustehtävissä häntä motivoi varsinkin jäseniltä saatu palaute ja kiitos pienistäkin onnistumisista.

– Meillä on mahtava porukka, yhdessä on tosi kiva tehdä töitä yhteisten asioiden eteen, Renlund kertoo.

Maltti on valttia tes-neuvotteluissa

Renlund työskentelee Pietarsaaressa Snellmanin Lihanjalostus Oy:n laatuasiantuntijana. Työhön kuuluu elintarvikelainsäädännön seuraamista, hygieniakoulutusten järjestämistä, sisäisiä auditointeja sekä muita laatuun ja tuoteturvallisuuteen liittyviä tehtäviä.

Elintarviketeollisuuden toimihenkilöt saivat maaliskuun alussa uuden työehtosopimuksen. Renlund oli tes-neuvotteluissa mukana ensimmäistä kertaa.

– Osittain tilanne vastasi mielikuvaa, joka minulla oli. Mutta neuvotteluprosessi ei ole ehkä niin mustavalkoinen kuin kuvitellaan. Kaikista tavoitteista ei neuvotella kerralla, vaan edetään pienemmissä osioissa. Välillä keskustellaan omissa porukoissa siitä, miten jatketaan.

Renlundin mukaan neuvottelukierros ei ollut helppo, eikä sopimukseen tullut suuria muutoksia. Vastaneuvottelijaa hän kehuu asialliseksi ja fiksuksi.

– Jäsenille tärkein asia on yleensä palkankorotuksen suuruus ja ostovoiman kehittäminen. Se on se, mitä työpaikallakin ensimmäisenä kysytään.

Etätöistä takaisin konttoriin

Suuri osa Snellmanin toimihenkilöistä on työskennellyt koko korona-ajan etänä. Renlundin mukaan tuotanto on pyörinyt normaalisti, ja kotimaisella ruoalla on riittänyt kysyntää. Parhaillaan yrityksessä tehdään sekä lähettämölaajennusta että uutta ruokatehdasta.

– Meillä on normaalistikin tiukat hygieniasäännöt ja korona-aikana ne ovat olleet vielä tiukemmat. Maskeja käytetään edelleen kaikissa tiloissa.

Renlundin omiin työtehtäviin korona vaikutti merkittävästi. Yhteiset, sisäiset koulutukset vaihtuivat videolinkkeihin, joihin osallistuminen tarkistettiin sähköisillä lomakkeilla.

– Tälle keväälle tulee lähikoulutukset ja odotan, että työtehtävät pikkuhiljaa normalisoituvat. On ihan eri asia kouluttaa etänä. Siinä ei tule vuorovaikutusta, kukaan ei kysy mitään tai anna koulutuksen yhteydessä palautetta mahdollisista kehittämiskohteista. 

Harjoittelun kautta Snellmanille päätynyt Renlund on viihtynyt yrityksessä jo 16 vuotta. Monipuolisten työtehtävien ja hyvien työkaverien lisäksi hän kiittelee yrityksen panostusta työhyvinvointiin.

– Meillä on oma kuntosali ja joitain ryhmäliikuntaryhmiä. Lisäksi henkilöstöedustajat ovat olleet mukana kehittämässä laajaa varhaisen välittämisen mallia. Sen kautta on tarjolla keskusteluapua, terapiaa, couching- ja personal trainer -palveluita ja talousneuvontaa.

Vaelluskärpäsen puraisema

Vapaa-ajalla Renlund kertoo rentoutuvansa perinteisin suomalaisin menoin, saunomalla ja ulkoilemalla. Usein löylyissä on 8- ja 11-vuotiaiden lasten lisäksi mukana myös perheen parsonrusselinterrieri Pyry.

– Pyry makoilee tyytyväisenä keskilauteilla ja juo vettä löylykauhasta, Renlund kertoo.

Retkeilyä Renlund harrasti jo ennen kuin sen suosio koronan myötä räjähti. Viime kesänä hän kiersi Karhunkierroksen, tänä kesänä luvassa on Hetta-Pallas-vaellusreitti.

– Myös tässä lähiympäristössä, Pohjanmaalla on kivoja polkuja. Aloitin vaelluskaverini kanssa tammikuussa projektin, jossa nukumme joka kuukausi vähintään yhden yön ulkona. Nyt odotamme taas innolla kuun vaihdetta.

Tässä juttusarjassa esittelemme Pron hallituksen jäseniä ja heidän työpaikkojaan.

Kuka?
Johanna Renlund
Työpaikka: Snellmanin Lihanjalostus Oy
Titteli: laatuasiantuntija
Tärkeimmät luottamustoimet Prossa: hallituksen jäsen, elintarviketeollisuuden neuvottelukunnan puheenjohtaja
Pron sektori: teollisuus
Pron yhdistys: Jeppis Pro ry
Lempiruoka: medium-paistettu pihvi, jonka lisukkeeksi Renlund valmistaa tateista, sipulista, suolasta, pippurista ja kermasta pikaisen tattimuhennoksen. ”Hyvistä kotimaisista raaka-aineista tulee hyvää ruokaa”, Renlund sanoo.