Hyppää pääsisältöön

Tulospalkkiot lisäävät naisten ja miesten palkkaeroja rahoitusalalla

– Silmäänpistävää on, että miesten keskimääräiset palkkiot ovat lähes tuplat naisten saamiin verrattuna, toteaa rahoitusalan sopimusalavastaava Ira Saarnio Ammattiliitto Prosta.

Pro Uutiset

Rahoitusalalla maksettavat tulospalkkiot lisäävät naisten ja miesten välisiä palkkaeroja, ilmenee maanantaina julkistetusta tilastoraportista.

Noin joka kolmas toimihenkilötehtävissä työskentelevistä ja runsaat puolet esimiehistä ja asiantuntijoista kuului rahoitusalalla tulospalkkiojärjestelmien piiriin vuonna 2012.

Sukupuolten välinen palkkaero näkyy selvästi tulospalkkioissa. Ero näkyy myös säännöllisen työajan keskiansioissa.

Toimihenkilömies saa keskimäärin 70 euron tulospalkkion kuukaudessa, kun naisten vastaava on 37 euroa.

Toimihenkilönaiset kuuluvat miehiä useammin palkkiojärjestelmän piiriin.

– Erityisen silmäänpistävää on, että miesten keskimääräiset palkkiot ovat lähes tuplat naisten saamiin verrattuna, toteaa rahoitusalan sopimusalavastaava Ira Saarnio Ammattiliitto Prosta.

Mitä vaativampi tehtävä, sitä varmemmin saa tulospalkkioita. Myös palkkioiden suuruus kasvaa tehtävätason noustessa. Esimies- ja asiantuntijatasolla naisten tulospalkkiot olivat keskimäärin 200 euroa, ja vastaavissa tehtävissä miesten palkkiot olivat keskimäärin noin 600 euroa kuukaudessa.

Johtotasolla noin 60 prosenttia miehistä ja runsas puolet naisista kuuluu tulospalkkiojärjestelmän piiriin. Miesjohtajien keskimääräiset palkkiot ovat noin 1000 euroa, kun taas naisjohtajien palkkiot jäävät noin 420 euroon kuussa.

Mistä ero tulospalkkioissa johtuu?

Selvittämisen arvoista on, minkälaisiin mittareihin tulospalkkausjärjestelmät perustuvat.

– Tuntuu kovin kaukaiselta ajatukselta, että kriteerit olisivat erilaiset naisille ja miehille. Toisaalta on vaikea uskoa, että miehet olisivat selvästi tuloksellisempia kuin naiset, sopimusalavastaava Ira Saarnio sanoo.

Saarnion mukaan on tärkeää, että kun yrityksessä tehdään esimerkiksi tasa-arvosuunnitelmaan kuuluvaa palkkakartoitusta, sen yhteydessä erotellaan kaikki palkanosat ja selvitetään, mistä mahdolliset palkkaerot johtuvat.

– Tulospalkkioiden maksujärjestelmät voi perata ainoastaan työpaikkatasolla ja työhön kannattaa ottaa henkilöstönedustajat mukaan, Saarnio toteaa.

Pääkaupunkiseudun ja muun Suomen palkkiot erikokoisia

Tulospalkkiot jakautuvat henkilöstölle eri tavoin pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa.

Toimihenkilönainen, joka työskentelee pääkaupunkiseudun ulkopuolella, saa tulospalkkion useammin kuin pääkaupunkiseudulla työskentelevä kollegansa. Sama tilanne on esimies- ja asiantuntijanaisilla.

Johtajilla ja miespuolisilla esimiehillä ja asiantuntijoilla tulospalkkioita on puolestaan maksettu suhteellisesti useammin pääkaupunkiseudulla työskenteleville.

Taantuma näkyy tulospalkkioissakin, sillä raportista nähdään tulospalkkioiden pienentyneen vuodesta 2011. Ainoan poikkeuksen tekevät esimies- ja asiantuntijatehtävissä toimivat naiset, joiden keskimääräinen tulospalkkio on hivenen noussut.

– Ehkä siinä on hitunen toivoa palkkaerojen kaventumisesta, sanoo Ira Saarnio.

Rahoitusalalla lähes puolet saa tulospalkkioita

Kaiken kaikkiaan rahoitusalan henkilöstöstä 42 prosenttia kuuluu tulospalkkiojärjestelmien piiriin. Tilanne on samanlainen palvelualoilla.

– Rahoitusalan luku olisi varmasti suurempi, jos mukaan luettaisiin myös henkilöstörahastot. Niitä ei kuitenkaan tässä tilastossa ole huomioitu, rahoitusalansopimusalavastaava Ira Saarnio Ammattiliitto Prosta huomauttaa.

Teollisuudessa tulospalkkaus on yleisempää ja erilaisten järjestelmien piiriin kuuluu 67 prosenttia henkilöstöstä.

Aiheesta aiemmin:

13.4.2012 Rahoitusalan toimihenkilö tienaa keskimäärin 2 736 euroa