Pro-lehti/Pirkko Koivu
Vaikka työpaikka säilyy, harva selviää työuransa läpi ilman organisaation tai toimenkuvan muutoksia, yt-neuvotteluja tai työttömyyden pelkoa. Eri-ikäiset ratkovat työpulmia hiukan eri lähtökohdista.
Suuret ikäluokat eli ennen vuotta 1954 syntyneet
Työura alkoi ennen tietotekniikan aikaa. Tietotekniikan tulo ja sen opettelu olivat iso mullistus. Ikäpolvi on tottunut sopeutumaan muutoksiin ja oppimaan uutta – ei kapinoimaan äänekkäästi. Selviytymiskeinot: Avun hakeminen työsuojeluvaltuutetulta tai työterveyshuollosta.
”Olemme liikaa joka paikassa”
Öljykriisin sukupolvi eli 1955–64 syntyneet
Tottuneet organisaatiomuutoksiin. Ottavat päivän kerrallaan ja tekevät lujasti töitä, kouluttautuvat, pitävät työn ja vapaa-ajan erillään ja priorisoivat.
Selviytymiskeinot: joustaminen ja sopeutuminen.
”Työelämä on kovaa, mutta on pakko pärjätä”
Hyvinvoinnin sukupolvi eli 1965–72 syntyneet
Eli nuoruutensa hyvinä vuosina 1980-luvulla. Tottuneet arvojen koventumiseen työelämässä. Turhautuvat toimimattomasta tekniikasta ja tyhjänpäiväisistä raporteista. Hakevat apua liitosta ja ajavat oikeuksiaan.
Selviytymiskeinot: työn kohtuullistaminen ja siitä etäisyyden ottaminen.
”Mieletön työ ja työelämä”
Lamasukupolvi eli 1973–79 syntyneet
Jatkuvat rationalisoinnit ja yt-neuvottelut, kilpailu työpaikoista. Pärjääminen riippuu itsestä. Paljon määräaikaisuuksia.
Selviytymiskeinot: henkilökohtainen brändi, verkostoituminen, pyrky alan parhaimmistoon ja työpaikan vaihtaminen. Tilanteen analysointi ja strategian laatiminen.
”Miksi sitoutua jos työnantaja ei sitoudu”
Diginatiivit eli 1980–90 syntyneet
Työn tekemisen paikka ja työyhteisö vaikeat määritellä. Pätkätöitä, freelanceriutta ja osuuskuntia. Ulkopuolisuutta, keinottomuutta ja yksinäisyyttä. Yritetään heilua mukana vaikeasti hallittavassa tilanteessa.
Selviytymiskeinot: omiin oloihin vetäytyminen, herkuttelu, avun hakeminen ystäviltä, terapeuteilta ja te-toimistosta.
”Kaaoksen keskellä yksin”
Z-sukupolvi 1991–
Globaalin taantuman sukupolvi on vasta astumassa työelämään.
Lähde: Järvensivu, Nikkanen, Syrjä (toim): Työelämän sukupolvet ja muutoksissa pärjäämisen strategiat 2014