Hyppää pääsisältöön

Tutkimus: Saksan työmarkkinoilla kahden kerroksen väkeä

”Saksan tie ei ole Suomen tie.” Ammattiliitot eivät halua kopioida Saksan ihmettä.

Pro Uutiset/Katja Palhus/Pron lehdistötiedote

Saksan talousihme on herättänyt ihailua Suomessa. Saksan kokonaistuotanto on kasvanut nopeammin kuin EU-maissa keskimäärin. Työttömyysaste on neljässä vuodessa laskenut 8,7 prosentista 5,9 prosenttiin vuonna 2011. Vaihtotase on pysynyt ylijäämäisenä ja Saksan teollisuuden hintakilpailukyky on parantunut.

Yksittäisen palkansaajan näkökulmasta menestyksen hinta on ollut kova, selvisi Ammattiliitto Pron ja Metalliliiton teettämästä selvityksestä. Tutkija Kari Kinnusen raportti Saksan työelämän kehityksestä esiteltiin torstaina Helsingissä.

Kahden kerroksen väkeä

Eriarvoisuus on kasvanut Saksan työmarkkinoilla, selviää Kinnusen raportista. Saksassa on lähes 2 miljoonaa työntekijää, jotka ansaitsevat vähemmän kuin viisi euroa tunnissa. Viidennes koko 41 miljoonan työvoimasta ansaitsee alle 8,5 euron tuntipalkkaa.

Palkkojen kehitys Saksassa on 1990-luvun puolivä­listä lähtien jäänyt erittäin alhaiseksi kokoaikaisillakin työntekijöillä. Palkkojen nollakorotuksilla on ostettu kasvua, työllisyyttä ja kilpailukykyä globaaleil­la markkinoilla.

Osa-aikaisten osuus koko työvoimasta on noussut kaksin­kertaiseksi 20 vuodessa ja on jo lähes kolmannes työvoimasta. Vastaavasti kokoaikaisten osuus on laskenut kolmesta neljänneksestä runsaaseen puoleen.

Työttömyyden hoito minityöllä parantelee työllisyyslukuja, mutta huonosti palkatut työsuhteet johtavat palkansaajat ammatilliseen umpikujaan ja työttömien prekarisoitumiseen yhteiskunnassa, Kinnusen raportti toteaa.

Suomesta ei halpatyömaata

Suomessa on päinvastoin korostettu osaamiseen perustuvaa menestymistrategiaa, Suomesta ei ole haluttu tehdä halpatyövoimamaata.

Ammattiiitot katsovat, että sopimuskulttuurin parantaminen ja yhteistoiminnan lisääminen näyttäisi tuovan parempaa tulosta kuin yksipuolinen työehtojen heikentäminen.

– Saksan tie ei ole Suomen tie, toteavat liittopuheenjohtajat Antti Rinne Prosta ja Riku Aalto Metalliliitosta.

Liittopuheenjohtajien mukaan kansalliseen perinteeseen ja kulttuurisiin tekijöihin nojaavien työmarkkinaratkaisujen suora kopioiminen ei ole järkevää. Työmarkkinat kytkeytyvät jokaisen maan omaan sosiaalispoliittiseen kokonaisuuteen eikä niitä voida tarkastella eikä ymmärtää ilman kokonaisuuden tarkastelua.

Lue lisää aiheesta

6.9.2012 Saksan malliko kurjuuden tie? Politiikkaradion keskustelussa Kari Kinnunen ja EK:n Seppo Saukkonen.

30.8.2012 Kari Kinnusen raportti ”Pirstaleisuutta ja eriarvoisuutta – Saksan työelämän kehityssuuntia”

22.5.2012 ”Saksalaiset ovat palkankorotuksensa ansainneet”

16.1.2012 Blogi Työelämä 360: "Kiina hyvä – Suomi paha"