Pätkätyö aiheuttaa toimeentulo- ja urahaittoja sekä epävarmuutta tulevaisuudesta, kertoo tuore raportti.
kuva:Shutterstock
Pro Uutiset/Katja Palhus
Aiemmin määräaikaiseen työhön, osa-aikatyöhön ja vuokratyöhön viitattaessa puhuttiin epätyypillisistä työsuhteista. Nykyisin pätkätyö on yleistynyt ja vakiinnuttanut asemaansa.
– Määräaikaiset työsuhteet, niiden keskittyminen naisille sekä vuokratyöhön liittyvät ongelmat ovat työelämän huonoimmat trendit palkansaajan kannalta, sanoo ict-sektorin johtaja Anssi Vuorio Ammattiliitto Prosta.
Työvoiman käyttötapojen ja työn tekemisen muotojen muutostrendejä selvittävä ja kehittävä työryhmä jätti tänään väliraportin työministeri Lauri Ihalaiselle.
Määräaikaiset työsuhteet ovat Suomessa yleisempiä naisilla kuin miehillä, raportti kertoo.
Määräaikaisten työsuhteiden osuus kaikista työsuhteista on kasvanut etenkin 25–34 -vuotiailla naisilla. Pätkätyö aiheuttaa toimeentulo- ja urahaittoja sekä epävarmuutta tulevaisuudesta. Koska määräaikaistyön haitat kohdistuvat naisiin enemmän kuin miehiin, määräaikaisten palvelussuhteiden käyttö on tasa-arvokysymys.
Työntekijän sosiaaliturva pitäväksi
Moni työntekijä tekisi mieluiten kokoaikaista, pysyvää palkkatyötä. Pron tutkimusten mukaan useimmat vuokratyötä tekevät haluaisivat vakituisen työtehtävän.
– Joka tapauksessa työntekijöitä tulee kohdella yhdenmukaisesti työn teon muodosta riippumatta. Määräaikainen työ, osa-aikatyö sekä vuokratyö ovat osa suomalaista työelämää, ja se tulee huomioida myös työelämää koskevassa lainsäädännössä, työryhmän jäsen ja keskusjärjestö STTK:n lakimies Inka Douglas kertoo.
Trendiryhmä esittää, että eri työntekomuotojen suhde esimerkiksi sosiaaliturvalainsäädäntöön selvitetään kolmikantaisesti.
– Paras raportissa esitetyistä trendeistä palkansaajan näkökulmasta ovat elämäntilanteen ja työntekijän tarpeiden mukaan joustavat työajat. Niitä pitäisi olla mahdollisuus käyttää nykyistä enemmän, toteaa sektorijohtaja Anssi Vuorio.
Lisää aiheesta:
19.3.2012 Vuokratyöläinen heikommassa asemassa kaikilla mittareilla