Kuva: Shutterstock
Pro Uutiset/Katja Palhus
Unohtakaa muinainen pomo, joka toimeenpani johdon antamia tehtäviä ja valvoi alaisten työtä ottamatta siihen itse osaa. Työnjohtajan tehtävä on monipuolistunut.
Työnjohtajat tämän toki tietävät, ja muille asia selvisi tuoreen 1manager- tutkimushankkeen tuloksista, joita esiteltiin eilen Aalto-yliopiston järjestämässä seminaarissa Otaniemessä.
Nykyaikainen työnjohtotyö vaatii entistä enemmän sekä teknistä osaamista että esimiestaitoja.
– Ensimmäisen portaan esimiestyö on toimihenkilötehtävä. Tämä ei ole muuttunut työpaikoilla, sanoo sopimusalavastaava Petteri Hyttinen Ammattiliitto Prosta.
Työnjohtajalle kuuluu vastuu työntekijöiden hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Työnjohtaja on koutsi, joka vastaa siitä että homma toimii ja tuotanto sujuu.
– Siinä on selvä ero työntekijäportaaseen. Työnjohtaja ei ole mikään tiimin kymppi tai nokkamies, vaan esimies. Työnjohtajalle kuuluu kehittämisvastuuta ja laadunvalvonta sekä prosessien ohjausta työssä, Hyttinen toteaa.
Työnjohtotyö meni muodista ja palasi
Työnjohdosta ei ole oltu kiinnostuneita 1980–1990-luvuilla. Työnjohtotyö ja -vastuut on eri yrityksissä ripoteltu eri puolille organisaatiota tiimiajattelun huumassa.
Koulusta vähennettiin tai jopa hävitettiin, kuten kävi teknikkokoulutukselle. Silloin haluttiin työnjohdosta eroon, ja työnantajat tahtoivat itseohjautuvia tiimejä.
– Yritykset eivät pärjää ilman työnjohtajia. Se näkyy siinä, että työnjohtokoulutuksia on käynnistetty eri toimialoille. Se on hyvä asia, toteaa Hyttinen.
Mistä niitä työnjohtajia saadaan?
Työnjohtotyötä tehdään organisaatioiden kaikilla tasoilla. Työnjohtaja voi olla insinööri tai työntekijä, joka on kokemuksen kautta pätevöitynyt työhön.
– Insinöörienkin tulisi hankkia työnjohdon pätevyys. Tämä pitäisi huomioida, kun koulutusta kehitetään. Työnjohtokoulutusta tarvitaan kaikilla teollisuusaloilla.
Yritysten haasteena on ollut löytää työhön taitavia ja sitoutuneita tekijöitä. Tutkimus totesi, että työnjohtotyö ei ole muodikasta. Tehtävä nähdään uran välietappina, eikä uran loppupisteenä.
Mikä tutkimus?
Työnjohtotyön muutos ja kehityshaasteet Suomessa -seminaarissa esiteltiin 1manager-tutkimushankkeen tuloksia. 1manager-tutkimushanke on syksystä 2010 lähtien tutkinut työnjohtotyötä suomalaisessa elintarviketeollisuudessa. Tutkimus selvittelee, millainen rooli esimiestyölle on yrityksissä annettu.
Työnjohtotyöllä tarkoitetaan tuotanto- ja palveluorganisaatioissa tapahtuvaa operatiivista johtamistyötä ja työnjohtajilla ensimmäisen portaan esimiehiä.
Tuloksia esittelivät 1manager-hankkeen tutkijat projektipäällikkö Jouni Virtaharju, DI, tutkija Tuukka Kostamo, DI, projektitutkija Tuomas Liiri, DI, sekä tutkimusassistentti Maija Tiitinen, TkK.
Lisää aihepiiristä:
12.3.2012 Mihin työnjohtoa tarvitaan?