Pro Uutiset
- Työväestön asema ja työsuojelun asema voivat vielä nykyisestäänkin huonontua, jos Britannian EU-ero Brexit toteutuu kovimmassa muodossaan, arvioi Jonathan Hayworth englantilaisesta ammattiliitto Unitesta. Hän puhui tänään Teollisuuden palkansaajien yritysverkostojen toimintaa kartoittavassa EWC-seminaarissa Vantaalla.
Unite on Britannian ja Irlannin suurimpia ammattiliittoja, jolla on 1,4 miljoonaa jäsentä 20 eri alalla teollisuudesta terveysaloihin.
Yritysneuvostot (EWC) joissa on henkilöstön edustaja, ovat jääneet kuolleeksi kirjaimeksi Britanniassa. Tällä hetkellä kaikki yritysneuvostoja koskevat EWC-säännöt tulevat Britanniaan EU:sta, mutta käytännössä työnantajien ja työntekijöiden yhteistyö on jäänyt minimiin, esimerkiksi yhteen kokoukseen vuodessa.
- Jos yritysneuvostojen henkilöstöedustuksesta tulee vapaaehtoista, yritykset eivät sitä tee.
- Ay-vihamielisessä ympäristössä elää vahva usko siihen, että työntekijöiden ja työnantajien edut ovat ristiriidassa keskenään, Hayworth kertoo.
Yhteistyön rakenteita työnantajan ja työntekijöiden näkemysten välillä ei ole Iso-Britanniassa millään tasolla. Ei kansallisella tasolla, ei yritystasolla eikä työpaikoilla. Työntekijät saavat huonoimmillaan tietoa yrityksen asioista median välityksellä.
Britannia halpuuttamaan työtä?
Hayworth on huolestunut Britannian pääministeri Theresa Mayn suunnitelmista luoda Euroopan Singapore, jossa on vapaa kauppa, pienet palkat, matala yritysverotus ja mahdollisimman vähän työsuojelua.
- Jos näin käy, Britannia voi hyvinkin houkutella paljon yrityksiä Euroopasta ja silloin muilla EU-mailla ja niiden talouksilla voi olla ongelma.
Brittityöntekijän asemassakaan ei ole hurraamista, se on heikompi kuin Pohjoismaissa
Iso-Britannian pääministeri Margaret Thatcer puhui 1970- ja 1980 -luvuilla työmarkkinoiden sääntelyn vähentämisestä, mutta tosiasiassa sääntely muotoiltiin 1980-luvulla uudelleen, taustoittaa Uniten Hayworth.
Lakkoilusta tehtiin sääntelyllä lähes mahdotonta ja yritykset saivat mahdollisuuden haastaa liitot lakon kustannuksista oikeuteen. Työntekijöitä syrjitään ay-jäsenyyden perusteella, ja oikeudessa syrjinnän todistaminen on työntekijän vastuulla.
Sääntely toimi Thatcherin tarkoittamalla tavalla. Työehtosopimuksen piirissä on nykyään vain noin joka kolmas britti. Samalla kun ay-jäsenyys on vähentynyt, tuloerot ovat kasvaneet. Iso-Britannian työväestä 7 miljoonaa työskentelee nollasopimuksilla.
EWC on yhteistyöverkosto
EWC on järjestely, jolla monikansallisten yritysten työnantaja ja työntekijöiden edustajat voivat yhdessä käsitellä yritykselle tärkeitä asioita.
European work council (EWC) pitää perustaa, jos yrityksellä on vähintään tuhat työntekijää EU-alueella ja 150 työntekijää vähintään kahdessa EU/ETA-maassa, sanotaan direktiivissä 2009/38/EC.