Ammatissa Pro -lehti / teksti: Natasha Petrell, kuva: Markus Sommers
Tietoliikennealan kustannus- ja tuottavuusvaatimukset ovat viime vuosina kiristyneet. Alan kenttäpalveluita toimittavassa Relacomissa viimeiset kuusi vuotta ovat olleet muutoksen aikaa.
– Kuluttajat haluavat laadukkaampia palveluita entistä edullisemmin, mikä yritysmaailmassa ja työelämässä johtaa toiminnan tehostamiseen, viestintä- ja laatuyksikön johtaja Pia Pallasto kertoo. Työyhteisöt kokevat tehostamistoimenpiteet usein häiritseviksi ja tarpeettomiksi.
– Työntekijät usein mieltävät, että heidän toimintatapaansa moititaan. Näin ei tietenkään tulisi olla.
Toiminnan tehostaminen on monen tekijän summa, jossa tarkastellaan uusiksi yrityksen toimintamallit, työkalut, järjestelmät, rakenteet, osaaminen, mittaaminen, johtaminen, esimiestyö kuin asioiden käsittelytavat ja niihin suhtautuminen.
Pääluottamusmies Pentti Sonck kertoo, että yritys alkaa olla terveellä pohjalla ja muutosjohtamisesta on siirrytty ihmisten johtamiseen. Tämä näkyy myös työtyytyväisyydessä. Kriittisimpinä muutoksen vuosina työtyytyväisyys oli Relacomissa heikkoa, mutta Pron viimeisimmässä työmarkkinatutkimuksessa kokonaistyytyväisyys oli jo hieman keskimääräistä Prota parempi. Myönteistä kehitystä on nähty myös yrityksen sisäisissä mittauksissa.
– Fiksumpaa tekemistä tuetaan lisäämällä tietoa, avoimuutta ja ratkaisumahdollisuuksia. Uuden työkalun avulla esimiehet, yksikön johtajat ja toimitusjohtaja saavat kokonaisnäkymän, kuinka yksittäiset esimiehet ovat onnistuneet huolehtimaan taloudellisten ja asiakastulosten lisäksi esimerkiksi alaisten työaikasaldoista ja työturvallisuudesta, tiimikokousten ja kehityskeskusteluiden pitämisessä ja pikapalkkioiden antamisessa, Pallasto kertoo.
Säännöllinen seuranta on helpottanut tavoitteiden toteutumista. Esimerkiksi kehityskeskusteluista on tänä vuonna pidetty noin 80 prosenttia, kun vuonna 2010 niistä pidettiin vain 10 prosenttia. Myös työturvallisuusasioiden säännöllinen esillä pitäminen on edesauttanut niissä saavutettuja hyviä tuloksia.
Kulttuurin uudistamista askeleittain
Relacomissa on otettu muun palkitsemisen rinnalle käyttöön pienimuotoinen pikapalkitseminen.
– Kun kollega tai alainen on tehnyt jotain tavallista paremmin, hänelle voidaan antaa kiitoksen yhteydessä vaikkapa leffaliput tai lahjakortti, Pia Pallasto sanoo.
Kyse on pienestä eleestä, mutta Pentti Sonckin mukaan se ilahduttaa ja vahvistaa tsemppihenkeä. Kulttuurimuutoksesta kertovat myös tasatyövuosimuistamiset, yksinkertaistettu sähköinen aloitepohja sekä hyväntekeväisyystyön työajalla mahdollistava Hyvän mielen -kesälahja.
Relacomilla on Suomessa työntekijöitä 650, heistä prolaisia 150. Prolaiset työskentelevät esimiehinä, asiantuntijoina, työnjohtajina, projektipäälliköinä, suunnittelijoina ja hallinnossa. Relacom rakentaa, asentaa ja ylläpitää tietoliikenne-, yritys- ja sähköverkkoja operaattoreille ja järjestelmätoimittajille.
Yhtiö toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Yhteensä sillä on noin 5 000 työntekijää.
Yhteiskunnallisesti tärkeää työtä
Relacomin toimihenkilöt kokevat tekevänsä yhteiskunnallisesti tärkeää työtä ja he kokevat, että heidän työkohteensa ovat kiinnostavia. Työ on myös itsenäistä ja vaihtelevaa.
– Koska tietotekniikka leviää elämän kaikille alueille, on helppo nähdä oman työn merkitys, Pentti Sonck uskoo.
Pron työmarkkinatutkimuksessa relacomlaiset olivat arvioineet kuitenkin uudelleentyöllistymisensä mahdollisuudet heikoiksi.
– Keski-ikä täällä on 47 vuotta. Ihmiset ehkä pelkäävät, löytääkö viisikymppisenä enää työtä, jos nyt joutuisi pois.
Toimiala ja työn sisällöt muuttuvat koko ajan. Aikaisemmin isoa telekeskusta saatettiin rakentaa vuosia. Nyt keskuksen asentamiseen menee päivä, Sonck pohtii.
– Oppimisen nopeus korostuu. Asiakastarpeiden muutoksiin on voitava vastata ja ympäröiviä signaaleja kuunneltava. Toki osaamisen ja työmarkkinakiinnostavuuden huoltaminen on myös jokaisen oma etu, Pia Pallasto jatkaa.
Yhteisiä askeleita edessä
Relacomissa johtamista ja toimintaa uudistetaan myös tulevaisuudessa.
– Vaikka olemme edistyneet monissa asioissa, vielä on paljon tehtävää. Tavoitteenamme on muun muassa varautua työn kausiluonteisuuteen nykyistäkin paremmin. Haluamme vuoden kuluttua tarkastella tätä hetkeä vain jatkumona kohti vieläkin parempaa Relacomia, Pia Pallasto ja Pentti Sonck toteavat.
Ammattiliitto Pro toteuttaa kahdesti vuodessa koko jäsenistölle suunnatun työmarkkinatutkimuksen. Pro-lehden Työpaikkapuntari-sarja perustuu tähän dataan ja sen yrityskohtaisiin tietoihin. Lehden numerossa 5/2014 vuorossa olivat Relacom ja Sandvik.
Lue lisää juttuja ja katso videoita prolaisista työelämässä: Ammatissa Pro