Hyppää pääsisältöön

Työstressi hallintaan

​Puolet menetetyistä työpäivistä johtuu työstressistä ja muista psykososiaalisista riskeistä, kertovat tutkimukset. Miten niitä voi hallita?

Pro Uutiset

Psykososiaaliset riskit ja työperäinen stressi vaikuttavat merkittävästi ihmisten terveyteen sekä toimintaan työpaikoilla. Vuoden 2015 Euroopan työsuojeluviikkoa vietetään 19.–23. lokakuuta, ja se on osa Terveellinen työ – stressi hallinnassa! -kampanjaa. Puolet eurooppalaisista kokee työstressin yleiseksi työpaikallaan.

Riskitekijöitä voivat olla liian suuret tai ristiriitaiset työn vaatimukset, vähäiset työn hallinnan mahdollisuudet, jatkuva kiire ja aikapaine, toimimaton viestintä ja tuen puute, kiusaaminen tai epäasiallinen kohtelu tai huonosti hoidettu organisaatiomuutos ja työpaikan epävarmuus.

Kuormittavalla työympäristöllä voi olla merkittäviä kielteisiä vaikutuksia työntekijän terveyteen.

– Työperäinen stressi ja muut psykososiaaliset riskit aiheuttavat tutkimusten mukaan ainakin puolet menetetyistä työpäivistä, kertoo työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta Ammattiliitto Prosta.

Työturvallisuuslaki (738/2002) velvoittaa työnantajan arvioimaan työn terveys- ja turvallisuusriskit.

– Riskien tunnistamisella, arvioinnilla ja suunnitelmallisilla toimenpiteillä voidaan merkittävästi vaikuttaa työympäristöön ja työntekijöiden hyvinvointiin. Tämä näkyy työpaikoilla sairauspoissaolojen vähentymisellä, motivoituneina työntekijöinä ja lisääntyneenä työhyvinvointina, kertoo Lehtoranta.