Hyppää pääsisältöön

Työsuojeluvaltuutettu on työpaikan unilukkari

marko tallinen
Työsuojeluvaaleja käydään taas Suomen työpaikoilla. Työsuojeluvaltuutettuna pääsee vaikuttamaan työpaikan työhyvinvointiin ja turvallisuuteen sekä kehittämään työympäristöä ja työyhteisöä. ProStoori julkaisee kokeneen työsuojeluvaltuutetun mietteitä tehtävästään.

Työsuojeluvaltuutettu on työpaikan unilukkari

Julkaistu 10.11.2021 klo 14:46
ProStoori
Kirjoittanut
Verna Julkunen
Kuvaaja Petra Kotro
Työsuojeluvaaleja käydään taas Suomen työpaikoilla. Työsuojeluvaltuutettuna pääsee vaikuttamaan työpaikan työhyvinvointiin ja turvallisuuteen sekä kehittämään työympäristöä ja työyhteisöä. ProStoori julkaisee kokeneen työsuojeluvaltuutetun mietteitä tehtävästään.

Saarioisten Valkeakosken-toimipisteessä leipomon puolella työnjohtajana työskentelevä Marko Tallinen kuvailee olevansa keskimääräinen saarioislainen. Ura yhtiön palveluksessa on kestänyt 27 vuotta. Ruokayhtiön palvelukseen hän tuli suoraan koulun penkiltä.

– Saarioinen on perheyritys, ja täällä on perinteisesti hyvin pitkiä työuria.

Tallinen on myös toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu, ja luottamustoimessa on meneillään 14 vuosi.

Pitkäjänteistä työtä työhyvinvoinnin hyväksi

 Kipinä työsuojeluvaltuutetun tehtäviin syttyi vuonna 2006, kun Tallinen oli suorittamassa kolmivuotista elintarviketekniikan erityisammattitutkintoa ja mietti lopputyön aihetta esimiehensä kanssa. Aiheeksi tuli leipomoyksikön riskien arviointi. Samoihin aikoihin käytiin työsuojeluvaalit, ja Tallinen ajatteli, että voisi olla osa virallista työsuojeluorganisaatiota. Hän asettui ehdolle ja voitti vaalit.

Pitkien urien yhtiössä työsuojeluvaltuutetun kaudeksi on sovittu kahden sijaan neljä vuotta, jotta pitkäjänteinen työskentely ja kehittäminen on mahdollista.

–   Kahdessa vuodessa ehtii juuri perehtyä asioihin, hän sanoo.

Työsuojeluvaltuutettu herättelee muita

Tallisen mielestä avain työsuojeluvaltuutetun työssä onnistumiselle on kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen. Työsuojeluvaltuutetun roolissa täytyy toimia herättelijänä, kannustaa ihmisiä puuttumaan epäkohtiin ja miettimään omaa jaksamistaan.

– Täytyy olla valmis laittamaan muiden asiat omien edelle ja aitoa halua auttaa muita, hän sanoo.  

Toimihenkilötyön Tallinen arvioi muuttuneen kuormittavammaksi viime vuosina. Henkilöstöresurssit ovat niukat ja vaatimustaso on kasvanut. Itsestä ja omasta jaksamisesta ei välttämättä uskalleta huolehtia, sillä moni pelkää vaikeaksi leimautumista ja työpaikan menettämistä.

Omasta palautumisestaan Marko Tallinen huolehtii kuntoliikunnan avulla sekä kuuntelemassa äänikirjoja.

–  Välillä on ihan pakko raivata työasiat pois mielestä tietoisesti, siihen äänikirjat sopivat täydellisesti, hän sanoo.  

Vertaistukea ja koulutuksia on tarjolla

Marko Tallisen mielestä ammattiliitosta saa hyvän tuen työsuojeluvaltuutetun töihin.

–  Asiamies on yhden soiton päässä, ja Pron koulutustarjontahan on ihan rajaton. Yksin ei tarvitse näiden asioiden kanssa jäädä.

Tallinen suosittelee koulutuksia.

–   Pron koulutukset ovat laadukkaita, mutta silti niiden parasta antia on kuulla, miten muissa yrityksissä asioita hoidetaan. Saa vertaistukea ja kuulee kollegoiden tarinoita.