Työpaikoilla otetaan käyttöön raamisopimuksen mukaiset ikäohjelmat.
kuva:Shutterstock
Pro Uutiset/Katja Palhus
Nuorille erityisen myönteinen asia työurasopimuksessa on työssäoloehdon lyhentäminen kahdeksasta kuuteen kuukauteen.
– Nuoret pääsevät entistä nopeammin ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin, kun työssäoloehto lyhenee vuonna 2014, toteaa palvelusektorin johtaja Tuovi Orpana Ammattiliitto Prosta.
Orpana kannattaa lämpimästi myös työurasopimuksen ehdotuksia nuorten yhteiskuntatakuun ja siihen sisältyvän koulutustakuun toteuttamiseksi.
Työnmarkkinajärjestöt Akava, STTK ja SAK sekä työnantajajärjestö EK hyväksyivat neuvottelutuloksen työurien pidentämiseksi 22. maaliskuuta.
Työhyvinvointi tehdään työpaikalla
Johtaja Tuovi Orpana pitää hyvänä työurasopimukseen sisältyviä ehdotuksia työhyvinvoinnin toimenpiteiden painottamisesta työpaikalla.
– Työnantaja on ensisijaisessa vastuussa henkilöstönsä työssä jaksamisesta. Samalla myös esitykset työterveyshuollon roolin korostamista työkyvyttömyyden ja sen pitkittymisen ehkäisemisessä ovat perusteltuja.
Työterveyshuollon saatavuuden ja laadun parantaminen ovat erityisen tärkeitä pienillä työpaikoilla.
Työpaikoilla on laadittava tulevaisuudessa ikäohjelmat. Ikäohjelmissa on otettava huomioon kaikki ikäryhmät ja eri elämäntilanteiden asettamat vaatimukset esimerkiksi työn kuormittavuuden ja työajan joustomahdollisuuksien osalta.
Yksilöllinen työurasuunnitelma on uusi tapa varmistaa, että ikäohjelmat toteutuvat käytännössä.
– Erityisen hyvä on, että jokaisen vähintään 58–60 vuotta täyttäneen työntekijän kanssa on käytävä henkilökohtainen kehityskeskustelu työuran pidentämiseen mahdollisesti tarvittavista tukitoimista, Orpana toteaa.
Osatyökyvyttömyyseläkkeen ja työeläkekuntoutuksen ikärajan nostoehdotus nykyisestä 63 vuodesta 68 vuoteen on palkansaajan kannalta hyvä muutos. Näin osatyökykyisten ei olisi enää pakko jäädä vanhuuseläkkeelle vielä 63-vuotiaana, vaan omien voimien mukaan.
Nopeammin ansiopäivärahalle
Pätkätöissä työskentelevien asemaa helpottaa se, että työttömyysturvan työssäoloehtoa lyhennetään nykyisestä kahdeksasta kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Muutos helpottaa myös ikääntyvien työttömien pääsyä uudelleen ansiopäivärahalle.
Myönteinen muutos on myös työttömyyspäivärahan tasojen karsiminen kahteen. Aktiivitoimenpiteiden ajalta maksetaan nykyisen muutosturvan ansio-osan suuruista eli korkeinta korotusta.
– Se kannustaa ammattitaidon kehittämiseen ja tekee ansiopäivärahan määrän ennakoimisen nykyistä helpommaksi, huomauttaa sosiaalipoliittinen asiantuntija Pauliina Juntunen Ammattiliitto Prosta.
Eläkeputkeen vasta vuotta myöhemmin
Sopimuksessa palkansaajaa huolestuttava kohta on työttömyysturvan lisäpäivien ikärajan nosto 61 vuoteen vuonna 1957 ja sen jälkeen syntyneiden osalta.
– Työttömyysturvan heikentämisen sijaan tulisi miettiä niitä keinoja, joilla saadaan tehokkaasti ehkäistyä työnantajien intoa vähentää henkilöstöään iäkkäämmästä päästä, johtaja Tuovi Orpana huomauttaa.
Työurasopimukseen sisältyvä esitys 60 vuotta täyttäneille työttömille säädettävästä oikeudesta ansiopäivärahan työssäoloehdon täyttävään tukityöhön tai muuhun työllistymistä edistävään toimenpiteeseen on palkansaajan kannalta hyvä.
– Kunhan huolehditaan kunnollisten tukityöpaikkojen saatavuudesta eli siitä, että järjestettävä työ vastaa tasoltaan pitkän työuran tehneen työttömän ammattitaitoa, Orpana muistuttaa.
Ikävä pettymys on osa-aikaeläkkeen ikärajan nosto 61 vuoteen vuonna 1954 ja sen jälkeen syntyneillä.
– Osa-aikaeläke on toimiva keino työuran jatkamiseen käytettävissä olevien voimavarojen puitteissa. Osa-aikaeläkeläinen siirtää työpaikan osaamista nuoremmille ennen vanhuuseläkkeelle jäämistä, sanoo Orpana.
Muutos ikärajaan tulee voimaan vuonna 2015.
Lisää aihepiiristä:
22.3.2012 Työmarkkinajärjestöt sopivat työuraratkaisusta