Hyppää pääsisältöön

Uusi työntekijä passitetaan lähes poikkeuksetta lääkärin pakeille

Miten käy, jos työhöntulotarkastus osoittaa, että unelmatyösi sairastuttaa sinut?

Uusi työntekijä passitetaan lähes poikkeuksetta lääkärin pakeille

Julkaistu 16.06.2014 klo 15:40
Uutiset
Miten käy, jos työhöntulotarkastus osoittaa, että unelmatyösi sairastuttaa sinut?

Teksti: Pro Uutiset/Jaana Pohja

Suomessa tehdään vuosittain yli miljoona terveystarkastusta. Niistä osa on uuden työntekijän alkutarkastuksia, osa kartoittaa tietyn ikäisten työntekijöiden hyvinvointia.

Työnantajan tulokkaille ja henkilöstölle tarjoamista terveystarkastuksista näyttää myös olevan hyötyä, kun Työterveyslaitoksen mukaan alkutarkastuksilla voidaan vähentää muun muassa ammattitauteja, tapaturmia ja sairauspoissaoloja.

Usein uusi työntekijä lähetetään lääkärintarkastukseen heti työsuhteen alussa tai koeajalla, vaikka laki ei tähän velvoitakaan. Jos työ kuitenkin uhkaa lisätä riskiä sairastua, tarkastus on tehtävä aina. Näin on toimittava, kun työssä altistutaan esimerkiksi kemikaaleille tai säteilylle.

Pakit huonon kunnon takia?

Kansainvälisen Cochrane-verkoston katsaus osoittaa, että työhöntulotarkastuksilla on paljonkin merkitystä selvitettäessä, ettei henkilö tietämättään kärsi vaivasta, jonka takia työtehtävät saattaisivat vaarantaa terveyden.

Vanhempi tutkija Jos Verbeek korostaa Työterveyslaitoksen tiedotteessa, että työn epäämiseen on kuitenkin löydyttävä erittäin perusteltuja lääketieteellisiä syitä, jos työhöntulotarkastus osoittaa tehtävän sopimattomaksi siihen pyrkivälle.

– Toinen vaihtoehto on muokata työtä ja työolosuhteita niin, että tarkastuksessa löydetyt ongelmat vältetään.

– Työnhakijoiden mahdollisesta hylkäämisestä yhteiskunnalle aiheutuvat kulut ja inhimillinen kärsimys on myös ehdottomasti otettava huomioon, Verbeek listaa.

Ristiriitaista tietoa

Täysin yhdenmukaista tietoa eivät tuoreeseen Cochrane-katsaukseen kootut yhdeksän tutkimusta ole onnistuneet tuottamaan.

Yksi tutkimuksista osoitti muun muassa, että yleisellä terveystarkastuksella ei onnistuttu vähentämään hallintotyöntekijöiden sairauspoissaoloja.

Toinen tutkimus puolestaan vahvisti työperäisen astman vähentyneen, kun alkutarkastukseen liitettiin koe keuhkoputkien altistamiseksi.

Kolmessa tutkimuksessa saatiin ristiriitaisia tuloksia, kun selvitettiin, vähensikö tulokkaan toimintakyvyn arviointi tapaturmien ja lääkärissä käyntien määrää. Se tutkimuksissa kuitenkin selvisi, että työhön sopimattomaksi todettujen lukumäärä kaksin- tai jopa kolminkertaistui, kun alkutarkastuksessa ryhdyttiin selvittelemään myös toimintakykyä.

Cochrane-katsaus: Mahmud N, Schonstein E, Schaafsma F, Lehtola MM, Fassier J-B, Reneman MF, Verbeek JH. Pre-employment examinations for preventing occupational injury and disease in workers. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010 , Issue 12.

 Cochrane-verkosto on kansainvälinen tutkimusyhteisö, jossa on yli 28 000 aktiivista jäsentä. Verkosto tuottaa tiivistelmiä lääketieteellisestä tutkimustiedosta.