Hyppää pääsisältöön

Vain työnantaja hyötyy, jos palkoista ei puhuta

Pron Palkasta puhe -kampanja liputtaa palkkatietojen avoimuuden puolesta. Puheenjohtajakiertueen aikana prolaiset kertoivat mielipiteensä palkkauksesta.

Kuvassa Katja Kerokoski.

Pro Uutiset / Jaana Aaltonen

Ammattiliitto Pro on syksyllä käynnistänyt Palkasta puhe -kampanjan palkkatietojen avoimuudesta työpaikalla. Pro haluaa vaikuttaa siihen, ettei palkkaa pidetä salaisuutena ja henkilökohtaisena asiana. Kampanjan aikana nostetaan esille muun muassa perusteettomia palkakeroja ja palkkatasa-arvoon liittyviä tutkimustuloksia.

Keskeisessä roolissa ovat luottamusmiehet. Heitä varten on avattu Proplussassa Palkasta puhe -ryhmä.

Jorma Malisen puheenjohtajakierros päättyi torstaina 20. marraskuuta Poriin. Lue jäsentilaisuuteen osallistuneiden prolaisten mielipiteitä palkkauksesta. Katso myös video Lahden ja Helsingin prolaisten ajatuksista palkasta.

Palkoista puhuminen on vierasta suomalaisessa kulttuurissa

– Meillä on käytössä Mettova-palkkausjärjestelmä. Se ei ole oikein toiminut. Asia on nostettu keskusteluun ja siksi meidän työpaikalla on viime aikoina puhuttu palkoista erittäin paljon, kertoo Sampo Rosenlewin varaluottamusmies Hannu Jokinen.

Mettova on teknologiateollisuuden toimihenkilöihin noudatettava palkkausjärjestelmä.

– Mettovan vaativuusluokitus ei ollut oikein onnistunut ja nyt olemme sen korjaamisesta neuvotelleet työnantajan kanssa. Nyt Mettovan vaativuusportaat on otettu käyttöön ja se on tuonut monille palkankorotuksia, Jokinen kertoo.

Jokinen myöntää, etteivät hänen työpaikallaan työkaverit normaalisti puhu suoraan palkoistaan keskenään.

– Se ei vaan tunnu kuuluvan suomalaiseen työpaikkakulttuuriin. Jos palkkoja vertailtaisiin työpaikoilla avoimesti, niin se tietysti olisi kaikkien toimihenkilöiden etu, Jokinen arvioi.

 Jaana Aaltonen.

Kuvassa Hannu Jokinen.

Palkkalaskelmat pöydälle vastakkain

Outotecin luottamusmies Taru Aaltojärvi myöntää, ettei palkoista ole aikaisemmin juurikaan hänen työpaikallaan puhuttu.

– Kun tämä Puhutaan palkoista -kampanja alkoi, niin olen yrittänyt rohkaista omalla esimerkilläni työkavereitani puhumaan omasta palkastaan. Muutamien työkavereiden kanssa olemme laittaneet tilinauhat pöydälle vastakkain, Aaltojärvi sanoo.

– Olen myös jättänyt oman palkkalaskelmani pöydälle avoimesti kaikkien katsottavaksi, että se rohkaisisi muita puhumaan ja vertaamaan omaa palkkaansa.

Aaltojärvi toteaa, että palkoista puhuminen olisi ehdottomasti työntekijöiden etu.

– Palkkojen vertailusta hyötyisi eniten se, jolla on pienin palkka, mutta ei siitä mitään haittaa ole niillekään, jotka tienaavat eniten, Aaltojärvi kiteyttää.

Kuvassa Taru Aaltojärvi.

Kuvassa Taru Aaltojärvi.

Työnantaja hyötyy, kun palkoista ei puhuta

– Olen vertaillut omaa palkkaani samaa työtä tekevän työkaverini kanssa, kertoo Katja Kerokoski Länsi-Suomen Osuuspankista.

Hän sanoo, että rahasta puhutaan vähemmän, mutta toimenkuvia vertaillaan avoimesti.

– On tärkeää, että samaa työtä tekevillä on samanlaiset toimenkuvat, koska palkkojen luokittelu perustuu toimenkuviin. Meidän työpaikalla tilanne on oikeudenmukainen, Kerokoski kertoo.

– Työnantaja hyötyy, jos palkoista ei puhuta. Häviäjiä ovat ne, joilla on pienimmät palkat. Meillä on hyvä pääluottamusmies, joka pitää huolen meidän palkoista. Hän käy säännöllisesti läpi työnvaativuuden listauksia, Kerokoski sanoo.

Mitä hyötyä on avoimesta palkkakeskustelusta?

Katso videogallupista mitä mieltä Lahden ja Helsingin prolaiset ovat avoimesta palkkakeskustelusta.