Pro Uutiset/Pirkko Koivu
Korkea teknologia liitetään usein startupeihin tai muuten melko nuoriin yrityksiin, joten siinä seurassa Vaisala on poikkeus: jo 1930-luvulla professori Vilho Väisälä kehitti radiosondin mittaamaan ilmakehässä sääolosuhteita. Väisälän mukaan nimetty yritys syntyi tämän innovaation ympärille, ja ensimmäinen asiakas oli MIT eli Massachusetts Institute of Technology.
Vaisala on vanha ja perinteikäs korkean teknologian yritykseksi, ja tausta näkyy myös yrityksen toimintatavassa, sanoo prolainen pääluottamusmies Tommi Mannila.
– Asiakassuhteet ovat pitkiä. Tutkimustausta taas näkyy siinä, että tulevaisuuteen katsotaan koko ajan.
Asiakkaita on muun muassa ilmatieteen, lentoliikenteen, teiden ja rautateiden puolella sekä puolustuksessa ja teollisuudessa ympäri maailmaa.
Harjoitteluohjelman kautta taloon
Nykyinen pörssiyhtiö Vaisala Oyj valmistaa laitteita ja järjestelmiä, joilla mitataan sää- ja ympäristöolosuhteita. Tuotekehityksen yhtiö satsaa noin 11 prosenttia liikevaihdosta, viime vuonna noin 36 miljoonaa euroa, ja se tekee yhteistyötä tiedeyhteisöjen ja tutkimuslaitosten kanssa kansainvälisesti.
Tulevaisuuteen katsotaan muutenkin, sillä nuoria työntekijöitä taloon houkutellaan erilaisilla harjoitteluohjelmilla. Tommi Mannila itsekin tuli Vaisalaan töihin vuosituhannen vaihteessa ja opiskeli työn ohessa elektroniikkainsinööriksi. Hän valmistui vuonna 2004. Nykyisin hän toimii esimiehenä valmistusosastolla, jossa tehdään säätutkia ja luotauskalustoja.
– Mielestäni Vaisalassa on hyvä henki. Täällä pysytään pitkään, vaihtuvuus on pientä, ja henkilöstön motivaatiosta pidetään huolta muun muassa tarjoamalla uusia haasteita kehityskeskusteluissa esille tulleiden asioiden pohjalta, Mannila sanoo.
Megatrendeistä tukea
Vaisala on markkinajohtaja ympäristön ja teollisuuden mittausratkaisujen toimittajana. Viimeksi yhtiö satsasi ilman laadun tiheisiin mittausverkostoihin, jotka tuovat lisää mittauspisteitä seuraamaan saastekaasujen pitoisuuksia. Entistä tehokkaammalle ilman laadun mittaukselle uskotaan olevan kysyntää ainakin Kiinassa ja muissa Aasian maissa, joissa kehno ilmanlaatu on ongelma. Ilmastonmuutoksen uskotaan puolestaan lisäävän tarvetta sääolosuhteiden mittaamiselle.
Vaisala työllistää noin 1600 työntekijää, joista yli 900 Suomessa Vantaalla. Tuotekehitystä tehdään pääsääntöisesti Suomessa.
Vaisala tuo esiin omilla nettisivuillaan, että se arvostaa henkilöstön jaksamista ja kohtuullisia työaikoja. Tommi Mannilan mielestä tämä toimii käytännössäkin.
– Meillä on muun muassa liukuva työaika, joka antaa joustoa. Tunnit voivat olla 20 miinuksella ja enintään 40 plussalla, ja kerran vuodessa tunnit tarkastetaan.
Mannila muistuttaa, että on myös esimiesten vastuulla huolehtia, että tunnit pysyvät aisoissa suuntaan ja toiseen – vaatimus koskee esimiehenä myös häntä itseään.
– Esimiesten koulutukseen meillä satsataan, Vaisalassa on uusille esimiehille johtajuuden kehittämisohjelma, jossa olen ollut itsekin mukana. Työehtosopimus- ja lakiasiat olivat ennestään tuttuja Pron puolelta luottamusmiestehtävistä.