Hyppää pääsisältöön

Vajaa kolmannes tekee etätöitä

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Tänään on vietetty neljättä Kansallista etätyöpäivää. Yli 18 000 henkilöä ja yli 300 organisaatiota ilmoittautui iltapäivään mennessä mukaan etätyöpäivään.

Pro Uutiset / Katri Kangas 

Etätyön tekeminen Suomessa seitsenkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008, kertoi työ- ja elinkeinoministeriön työolotutkimus vuonna 2008. Viime vuonna etätyötä teki jo 28 prosenttia palkansaajista vähintään satunnaisesti. Ainakin joitakin tunteja viikossa etätyötä teki kymmenesosa palkansaajista.

Ammattiliitto Pron jäsenet tekevät etätöitä keskimäärin 0,8 työpäivää kuukaudessa. Etätöiden osuus on ollut viime vuodet hieman kasvussa, mutta pysynyt melko ennallaan. Eniten etätöitä tekevät ICT-alalla työskentelevät. Puolet prolaisista ei edelleenkään tee etätöitä lainkaan.

Etätyön mahdollisuuksia lisättävä

Etätyön tekemisen mahdollisuuksia tulisi Ammattiliitto Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntijan Tarja Korkalaisen mielestä lisätä.

– Keskittymisrauha etätyössä on usein parempi kuin hälyisässä avokonttorissa. Tyhjäkäynti vähenee, kun työn keskeytyksiä tulee vähemmän, hän sanoo.

Pitkämatkalaisille ja aamu-unisille etätyö voi tarjota mahdollisuuden nukkua aamulla pidempään, mikä osaltaan helpottaa sopivan päivärytmin muodostamista. Työmatkat aiheuttavat ruuhkahuippuja etenkin aamu- ja iltapäivisin, mikä kasvattaa työmatkoihin käytettyä aikaa entisestään.

Etätyötä tekemällä myös työmatkakustannukset pienenevät ja työmatkaliikennöinnin ympäristövaikutuksetkin vähenevät. Suomessa tehdään päivittäin yli kaksi miljoonaa edestakaista työmatkaa, joiden mitasta kolme neljäsosaa kuljetaan henkilöautolla.

Etätyö helpottaa myös työn ja perhe-elämän yhteensovittamista sekä vajaakuntoisten mahdollisuutta osallistua työelämään.

Etätyöstä kirjallinen sopimus

Hyvista puolista huolimatta etätyön tehokkuutta epäillään aika ajoin. Korkalainen tyrmää ajatuksen etätyöstä tehottomana työajan käyttönä – etätyö on päinvastoin työkykyä ja -tehoa edistävää.

– Pron jäsenten kokemusten mukaan etätyö vaikuttaa tulosten syntyyn positiivisesti. Etätyön tekijän saa puhelimella ja sähköpostilla kiinni yhtä hyvin ellei jopa paremmin kuin työmatkaa taittavan, joka istuu meluisassa junassa tai autossa. Toimihenkilöt tekevät aivotyötä ja aivot pelaavat etänäkin, hän toteaa.

Jos yksittäiseltä etätyöntekijältä työt eivät tunnu luistavan, esimiehen tehtävä on sparrata häntä eikä estää etätyön tekoa kaikilta, Korkalainen painottaa.

Etätyöstä kannattaa tehdä aina kirjallinen sopimus, jossa sovitaan esimerkiksi etätyön säännöistä ja määrästä. Malleja sopimuksen tekemiseen löytyy Pron työsuhdepäivystyksestä.