Hyppää pääsisältöön

Veikkaus pyöräytti uuden kierroksen yt-rulettia

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Yt-neuvottelut koskevat 960 henkilön työtä eli lähes joka toista työpaikkaa rahapeliyhtiössä. – Kummallista henkilöstöpolitiikkaa. Uusittiin organisaatio ja tarjottiin työtehtäviä, joita ei edes ollut tarkoitus pitää voimassa kuin muutama kuukausi, toteaa palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi Ammattiliitto Prosta.

Pro Uutiset

Rahapelejä yksinoikeudella Suomessa järjestävä Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut toista kertaa puolen vuoden kuluessa.

Yhteistoimintaneuvottelut koskevat nyt 960 henkilön työtä eli lähes joka toista työpaikkaa yrityksessä. Näistä 790 on toimihenkilötehtäviä. Työnantaja suunnittelee enimmillään 140 henkilön irtisanomista valtion kokonaan omistamasta yhtiöstä. Tämän lisäksi 20 henkilön tehtäväkuvaan ollaan tekemässä oleellisia muutoksia.

Edellinen yt-kierros päättyi alkuvuonna 2017

Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistyivät vuoden 2017 alussa uudeksi Veikkaus Oy:ksi. Tästä johtuen käytiin marraskuusta 2016 alkaen koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut uuden organisaation rakentamisesta. Aiheena oli päällekkäisten toimintojen karsiminen ja tehtävien muuttaminen vastaamaan uuden yhtiön strategisia tavoitteita. Yt-neuvottelut päättyivät alkuvuonna 2017 lähes koko henkilöstön tehtävänkuvien muuttamiseen.

– Tämä on hyvin kummallista henkilöstöpolitiikkaa. Uusittiin organisaatio ja tarjottiin työtehtäviä, joita ei edes ollut tarkoitus pitää voimassa kuin muutama kuukausi, toteaa palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi Ammattiliitto Prosta.

Yt-ruletti pyörii jälleen

Tänään maanantaina Veikkaus ilmoitti aloittavansa uudet yt-neuvottelut samoin perustein kuin puoli vuotta aiemmin. Neuvottelujen tarkoituksena on jälleen karsia päällekkäisiä toimintoja ja muokata toimintaa vastaamaan yhtiön strategisia tavoitteita.

– Vaikuttaa vahvasti siltä, että ensin on päätetty uudesta organisaatiosta ja nyt ryhdytään tehtyjen päätösten jälkeen vähentämään väkeä. Mitähän neuvoteltavaa asiassa enää on henkilöstön kanssa, ihmettelee palvelusektorin johtaja Kirvesniemi Ammattiliitto Prosta. 

Sisäministeriö ja neuvottelukunta väittivät, että fuusio ei tarkoita potkuja

Kun kolmen peliyhtiön fuusiota ryhdyttiin suunnittelemaan vuonna 2015, Pro esitti sisäministeriölle ja eduskunnan rahapeliasioiden neuvottelukunnalle huolensa työpaikkojen säilymisestä.

Tuolloin Prolle vakuuteltiin, ettei yhdistämisen tarkoituksena ole hakea säästöjä henkilöstökustannuksissa. Myös eduskunnan rahapelivaliokunnassa, jossa Prota kuultiin asiassa, todettiin, että irtisanomisia ei ole tarkoitus tehdä.

– Vaikuttaa siltä, että yhdistämisen yksi tavoite oli kuitenkin henkilöstön vähentäminen. Tämä ei osoita valtion omistamalta yhtiöltä työllisyyttä tukevaa tai muutoinkaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa, toteaa Kirvesniemi.

Veikkaus tiedottaa kuuluvansa Suomen TOP5-yritysten joukkoon liikevaihdolla ja tuotolla mitattuna.

Yhtiö työllistää noin 2 000 rahapelien ammattilaista.

 

Aiemmin aiheesta:

26.9.2016 Arpajaislakia muutetaan, jotta RAY voi irtisanoa ilman irtisanomisaikaa