Hyppää pääsisältöön

Vinkit somettomaan syksyyn

Image
someton syksy
Vähensitkö kesällä ruutuaikaa? Mitä jos jatkaisit samalla linjalla syksyyn? Somen käyttöä voi koettaa rajoittaa, ja käyttöön liittyvästä turhasta syyllisyydestä voi päästä eroon. Kokeile vaikka näitä.

Vinkit somettomaan syksyyn

Julkaistu 27.08.2019 klo 13:21
ProStoori
Kirjoittanut
Maija Kajanto
Vähensitkö kesällä ruutuaikaa? Mitä jos jatkaisit samalla linjalla syksyyn? Somen käyttöä voi koettaa rajoittaa, ja käyttöön liittyvästä turhasta syyllisyydestä voi päästä eroon. Kokeile vaikka näitä.

1. Jätä puhelin kotiin

Maailman helpoin ajatus ja maailman vaikein noudattaa. Mutta oikeasti: tarvitsetko välttämättä puhelimen mukaasi kauppareissulle, leikkipuistoon tai kävelylenkille?

On helppoa perustella itselleen, että puhelimen pitää olla mukana kuvien ottamista, ostoslistan tarkistamista tai hätätapauksia varten, mutta aika monesta tilanteesta selviäisi myös ilman. Kokeile. Saatat yllättyä.

Tarvitsetko välttämättä puhelimen mukaasi kauppareissulle, leikkipuistoon tai kävelylenkille?

2. Poista sovellus viikoksi

Tässä uutispommi: vaikka jonkin sovelluksen poistaisi puhelimesta vaikkapa viikoksi, se ei tarkoita, ettei sitä voisi ladata takaisin.

Jos testiluonteisesti poistat puhelimestasi vaikkapa Facebookin ja pari muuta pikakuvaketta, pääset aika nopeasti kiinni siihen, kuinka paljon ja missä tilanteissa puhelinta tulee tuijotettua. Samalla tiedät, olisiko jokin noista aikaikkunoista sellainen, jonka voisit täyttää jollakin muulla tekemisellä.

3. Ota printti käsille

Kun tulet kotiin, vie puhelin toiseen huoneeseen ja ota kirja tai lehti käsille. Kokeile täyttää arki-illan mikrotauot puhelimen tuijottamisen sijaan lukemisella. Onnistuuko? Jos ei, kaatuuko se keskittymisen puutteeseen, ajanjaksojen lyhyyteen vai johonkin muuhun?

Lehden tai kirjan lukeminen muutama minuutti kerrallaan ei ole jokaisen teekuppi, mutta mikäli lukeminen tuntuu hyvältä, kannattaa pohtia, mistä sille voisi irrottaa aikaa.

4. Räplää hyvällä omallatunnolla

Kun päätät selata ja somettaa, tee se ilman analysoimista. Somen käyttöön liittyy paljon myös turhaa syyllisyyttä. Vapaa-aikasi on sinun, ja jos haluat käyttää ainakin osan siitä tuttujen kuulumisten ja nettikirppareiden parissa, ei ole kenenkään asia sanoa, että se on väärin. Kohtuus kaikessa ja turha syyllisyys narikkaan!

ProStoori toivottaa kaikille lukijoilleen hyvää alkanutta syksyä!