Hyppää pääsisältöön

Vireänä arkeen

Nainen makaa nurmella ja hymyilee.
Loma takana ja nyt täysillä töihin? Lomalta palaaminen onnistuu sujuvasti, kunhan valmistaudut ja otat aluksi rauhallisesti. Pieni nihkeys menee yleensä muutamassa päivässä ohi.

Vireänä arkeen

Julkaistu 31.07.2021 klo 08:00
Uutiset
Kirjoittanut
Merja Perttula
Loma takana ja nyt täysillä töihin? Lomalta palaaminen onnistuu sujuvasti, kunhan valmistaudut ja otat aluksi rauhallisesti. Pieni nihkeys menee yleensä muutamassa päivässä ohi.

Kun loman loppu häämöttää, monen mieli alkaa askarralla työasioissa. Taas edessä ovat aikaiset aamuherätykset ja kiire juosta paikasta toiseen. Jos työtahti on jo ennen lomalle lähtöä ollut kova, niin ajatus samaan joutumisesta voi tuntua raskaalta.  

Toisaalta on mukava nähdä nokakkain työkavereita tai etätyöntekijänä jutustella muiden kanssa lomakokemuksista.

— Lomalla elämänrytmi muuttuu, joten on täysin luonnollista, että arjen alkaminen mietityttää. Suurimmalla osalla uuden rytmin omaksumiseen menee vain muutama päivä, joku voi tarvita enemmän aikaa, työterveyspsykologi Marjo Pennonen sanoo.

Kitkaa voit vähentää muuttamalla nukkumaanmenon ja syömisen rytmiä hyvissä ajoin ennen loman loppumista arjen rytmin suuntaan.

Jos tunnet itsesi erityisen ahdistuneeksi, silloin kannattaa oikein ajan kanssa miettiä, mikä pelottaa tai harmittaa. Onko ongelmia esihenkilön tai kollegojen kanssa? Onko työnjako kohdallaan tai tuntuuko, että työtä on liikaa tai et hallitse kaikkea?

Päätä olla rohkea 

Murehtijoille Marjo Pennonen suosittelee puolen tunnin hetkeä, jolloin syvällisemmin pohtii, mitä ahdistuksen takana voi olla.

— Laadi lista, millaisia asioita pitäisi muuttaa. Jo se auttaa, että päätät rohkeasti ottaa lomalta palatessasi kuormittavia asioita esille oman esihenkilösi kanssa tai keskustelet niistä työkavereiden kanssa.

Jos oma pomosi on osa ongelmaa, voit kääntyä myös astetta ylemmän portaan, henkilöstöhallinnon tai luottamushenkilön puoleen. Apua löytyy myös työterveydestä.

Tee myös loman viimeisinä päivinä kaikkea rentouttavaa ja mieluisaa, jottet jää liikaa pohtimaan työasioita.   

Ota alkuun rauhallisesti

Loman jälkeen on lupa ottaa muutamana päivänä hieman rauhallisemmin kuin yleensä. Lomalta paluu sujuu jouhevammin, kun ajoitat paluusi keskelle viikkoa. Edessä ei olekaan kokonaista viikkoa vaan viikonloppu on pian käsillä. Kaikilla aloilla näin ei pysty tekemään, mutta jos tämä on mahdollista, muista keino seuraavaa lomaa suunnitellessasi.

— Monet tapaa käyttäneet ovat kehuneet sen helpottaneen paluuta merkittävästi. Vielä kun muistat, ettei ensimmäisiä päiviä pidä tupata työtehtäviä täyteen.  

Sähköposti voi pursuilla viestejä. Tunnollisena ihmisenä sinusta saattaa tuntua, että kaikkiin on vastattava heti. Vastaa vain kiireellisiin ja jatka seuraavina päivinä muiden viestien käsittelyä.

Muuta kurssia 

Jos ennen lomaa olet juossut pää märkänä, yritä muuttaa kurssia. Opettele kieltäytymään lisätyötehtävistä, joita et millään ehdi tehdä. Ota asia pomosi kanssa esille. Jos jotkut työtehtävät tuntuvat epämääräisiltä,  olisiko aika selkeyttää myös työnkuvaasi?

On luonnollista, että loman jälkeen töihin tarttuminen samalla innolla kuin ennen voi jonkin aikaa kestää. Jos jokin työalue tuntuu erityisen haasteelliselta, ehkä tarvitsisit siihen lisää perehdyttämistä tai koulutusta. 

Vaikka loman jälkeen töitä voi olla kasassa valtava määrä, saat parhaiten aikaan, kun huolehdit itsestäsi. Pidä taukoja ja käy joka päivä lounaalla, jotta verensokerisi pysyy hyvällä tasolla. 

— Tee heti ensimmäisestä viikosta alkaen suunnitelma, mitä kaikkea viikon aikana pitää saada valmiiksi tai aloitettua. Pistä tehtävät tärkeysjärjestykseen, pilko osiin ja ala tehdä yksi kerrallaan. Näin koet hallitsevasi työsi ja madallat aloittamisen kynnystä.

Vältteletkö aloittamista?

Joskus jonkun työn aloittaminen ei millään ala sujua, vaan siirrät tai välttelet sitä. Ehkä sinua ei todella huvita tehdä sitä tai sitten koet, ettet ehkä osaa. Kun lähdet vain tekemään työtä, huomaat eteneväsi. Saat siitä energiaa ja onnistumisen kokemuksia, ja työ hoituu kuin hoituukin loppuun.

Jokaisen työssä on hyviä puolia. Ei siis kannata keskittyä vain pielessä oleviin asioihin tai surkutella oman työn muuttumista rutiininomaiseksi ”kaikki on nähty” -malliin. Hyvä keino elävöittää oloa on miettiä työpäivän jälkeen, mitä kaikkea saikaan taas aikaan.

— Jos työ tuntuu kuitenkin pelkältä pakkopullalta, mieti, voisitko suuntautua erilaisiin tehtäviin? Olisiko työuralla vielä uutta annettavaa?

Asennoidu  myönteisesti

Vaikka työt eivät alkuun huvittaisikaan, omaa ärtymystään ei pidä purkaa muihin. Jokainen lomalta palaaja joutuu tykönään painiskelemaan samojen asioiden kanssa.

Aina kannattaa muistaa, ettei loma ole maailmanloppu: tulee viikonloppuja ja uusia lomia.

— Yksittäisen loman hyvä vaikutus kestää yleensä kaksi-kolme viikkoa. Stressitaso palaa vuosiloman jälkeen pian entiselleen ellet huolehdi, että palaudut ja saat uutta virtaa jokaisen työpäivän jälkeen.

Tärkeintä on päästää vapaa-aikana henkisesti irti työasioista ja jatkaa niiden mukavien asioiden tekemistä, jotka lomalla tuntuivat parhailta. Lisää voimia saat, kun rukkaat elintapojasi terveellisemmiksi.

Lomalla aivot saavat levätä, kun työstressi laantuu. Näin tilaa tulee luovuudelle. Vaikka lomalla työasiat pitääkin heittää narikkaan, alitajunta saattaa silti työskennellä omia aikojaan: oma työ voi näyttäytyä uudesta vinkkelistä.

— Lomalta palatessasi sinulla saattaa olla kokeilemisen arvoisia ideoita tai huomaat herkemmin, että jokin asia vaatii muutosta. Ryhdy siis toimeen.