Hyppää pääsisältöön

Vuokratyöläinen heikommassa asemassa kaikilla mittareilla

Pron työmarkkinatutkimuksen ennakkotulokset vuodelta 2011 kertovat vuokratyön todellisuudesta.

Vuokratyöläinen heikommassa asemassa kaikilla mittareilla

Julkaistu 19.03.2012 klo 09:04
Uutiset
Pron työmarkkinatutkimuksen ennakkotulokset vuodelta 2011 kertovat vuokratyön todellisuudesta.

”Oma työmotivaatio on korkea, mutta työnantaja käyttää sitä räikeästi hyväksi. Työsuhde katkaistaan ja tehdään kokonaan uusi sopimus, määräaikaista ei siis jatketa. Tästä seuraa ettei minulle tarvitse antaa lomaa kesällä, joten säästyy kesätyöntekijän palkkaus. Itsellä ei ole muuta mahdollisuutta kuin suostua, koska muutakaan työtä ei ole”

– Pron jäsen Pron työmarkkinatutkimuksessa 2011

Pro Uutiset/lähde: Pron lehdistötiedote

Vuokratyötä mainostetaan joustavana ja omaan elämään sopivana tapana tienata. Pron työmarkkinatutkimuksen ennakkotulokset vuodelta 2011 kertovat toista.

– Vuokratyöntekijä on huono-osainen kaikilla mittareilla, kun verrataan samaa työtä vakituisissa työsuhteissa tekeviin, kertoo ict- ja viestintäsektorin johtaja Anssi Vuorio Ammattiliitto Prosta.

Kun vakituisen työntekijän kanssa samaa työtä tekee yhtä koulutettu ja yhtä kokenut vuokratyöntekijä, vuokratyöläinen saa työstä 10–15 prosenttia vakituista alemman palkan.

Määräaikaiset pelkäävät työssään vakituisia enemmän epäonnistumisia sekä työpaikan menettämistä. Myös työllistymismahdollisuudet arvioidaan vakituisia heikommiksi.

Vuokratyöntekijät eivät pääse käyttämään omaa osaamistaan, he eivät voi vaikuttaa työnsä sisältöön eivätkä työaikoihin. Palkkiot ja henkilökuntaedut jäävät saamatta, eikä vuokratyöläinen saa muiden lailla työterveyspalveluita. Vapaita ja lomia on vaikea pitää silloin kun haluaisi.

Työpaikan ilmapiiri on määräaikaiselle viileä. Määräaikainen arvioi vakituista merkittävästi useammin esimerkiksi, että työpaikalla ei auteta ja tueta toisia.

Ammattiliitto Pron kaikista jäsenistä vuokratyöntekijöitä  on keskimäärin noin kaksi prosenttia, mutta ict-alan prolaisista vuokratyössä on noin seitsemän prosenttia.

Vuokratyö yleistä ict-alalla

Yli 85 prosenttia Pron 130 000 jäsenestä on vakituisessa työsuhteessa. Vakituisen työsuhteen saa todennäköisimmin, jos on 30–49 -vuotias mies, ja työssä isossa organisaatiossa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä tai Pohjanmaalla.  Lisäksi esimiehet, joita on yli 20 prosenttia Pron jäsenistä, ovat muita useammin vakituisessa työsuhteessa.

Pron tutkimusaineiston mukaan vuokratyöntekijäksi valikoituu erityisesti, jos on nuori ja työskentelee ict- alalla pienessä työpaikassa.

Ict-alalla käytetään yleisesti vuokratyöntekijöitä, ja määräaikaisuudet jatkuvat vuodesta toiseen. Pron jäsenet ict-alalla työskentelevät esimerkiksi puhelinoperaattorien puhelintuessa, myynnissä ja markkinoinnissa.

Johtaja Anssi Vuorio Prosta uskoo, että vakituiseen työsuhteeseen palkattu väki tulisi yrityksille edullisemmaksi.

– Vuokratyöntekijä tarkoittaa yritykselle jatkuvaa painetta kouluttaa vaihtuvaa väkeä. Suuri osa toimihenkilöistä haluaa vakituisen työn, ja lähtee jos sitä on tarjolla muualla. Lisäksi vuokratyöntekijöitä pidetään vuodesta toiseen määräaikaisissa työsuhteissa. Se tuo pelon työpaikan menettämisestä, Vuorio sanoo.

Korkeimman oikeuden ratkaisu

Vuokratyösuhteessakin pääsääntö on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus.  Korkein oikeus vahvisti asian uudessa ratkaisussaan tammikuussa 2012.

– Se ei ratkaise kaikkia ongelmia. Nyt meillä on toki aiempaa paremmat työkalut riitauttaa perusteettomat määräaikaiset vuokratyösopimukset, ja samalla auttaa jäsenet pysyvään työsuhteeseen. 

Pron ict- ja viestintäsektorin johtajan Anssi Vuorion mukaan vuokratyö on ala muiden joukossa.

– Esimerkiksi teknologiateollisuudessa tilausten määrä vaihtelee talouden suhdanteiden mukaan ja yritykset sopeuttavat toimintaansa siihen. Työnantajalla on mahdollisuus lain mukaisilla edellytyksillä  lomauttaa ja irtisanoa, ja sen pitäisi riittää myös henkilöstövuokrausyrityksille, sanoo Vuorio.

Kolmikantaisen työelämämuutosryhmän on vahvistettava työsuhdetulkinnat

Työministeriön asettaman vuokratyötä selvittäneen työryhmän mietinnössä vahvistettiin vuonna 2007, että jos vuokrayritys voi tarjota vuokratyöntekijälle jatkuvasti työtilaisuuksia eri käyttäjäyrityksissä, vuokratyöntekijän työsuhde on tulkittavissa toistaiseksi voimassa olevaksi.

– Tätä asiantilaa eivät henkilöstövuokrausyritykset edelleenkään myönnä ja asia pitäisi nyt vahvistaa raamisopimuksessa perustetussa vuokratyötä käsittelevässä työryhmässä, Vuorio esittää.

Työsopimuslain mukaan määräaikaisuuden perusteita ovat esimerkiksi perhevapaan sijaisuus, tuotantohuippujen tasaaminen tai lyhytkestoinen määrätty työ, jota työnantaja ei teetä jatkuvasti.

 

Lisää aiheesta:

28.10.2011 Vuokratyöntekijöiden asemaan kohennusta