Pro Uutiset
Vuorotteluvapaa muuttuu vuoden 2016 alussa. Vapaata voivat pitää henkilöt, joilla on takanaan 20 vuotta työhistoriaa. Vuorotteluvapaan kesto lyhenee nykyisestä vuodesta 180 kalenteripäivään. Vapaata ei ole enää mahdollista pitää entiseen tapaan jaksoissa, vaan koko vuorotteluvapaa on pidettävä kerralla.
Korvaus 70 prosenttia työttömyyspäivärahasta
Pitkän työuran tehneiden korkeampi vuorottelukorvaus poistuu. Aiemmin vuorottelukorvaus on ollut 80 prosenttia päivärahasta, jos vuorottelijalle on kertynyt vähintään 25 vuotta eläkkeeseen oikeuttavaa työhistoriaa ennen vuorotteluvapaan alkamista. Jatkossa vuorottelukorvauksen taso olisi 70 prosenttia työttömyyspäivärahasta kaikilla vuorottelijoilla. Summa lasketaan työttömyyspäivärahasta, johon henkilöllä olisi oikeus työttömäksi jäädessään. Työttömyyspäivärahan lapsikorotuksia ei oteta huomioon.
Hallituksen esityksen tavoitteena on toteuttaa hallitusohjelman edellyttämä 50 miljoonan euron vuosittainen säästö vuorotteluvapaajärjestelmän aiheuttamista menoista. Laki tuli voimaan 1.1.2016.
Enintään 180 päivää vuorottelua
Vuorotteluvapaan enimmäiskesto lyhenee 360 kalenteripäivästä 180 kalenteripäivään. Vapaan vähimmäiskesto on edelleen 100 kalenteripäivää.
Vuorotteluvapaata voidaan pidentää, jos työntekijä ja työnantaja sopivat tästä vähintään kaksi kuukautta ennen vuorotteluvapaan päättymistä. Jatkossakin uudelle vuorotteluvapaalle voi jäädä oltuaan viisi vuotta töissä edellisen vuorotteluvapaan päättymisen jälkeen.
Sijaisen oltava 90 päivää työtön ennen vuorottelua
Vuorotteluvapaan sijaiseksi voidaan palkata henkilö, joka on ollut työttömänä yhdenjaksoisesti tai osissa vähintään 90 kalenteripäivää vuorotteluvapaan alkamista edeltäneiden 14 kuukauden aikana.
Yhden päivän työttömyys riittää, jos sijaiseksi valitaan alle 30-vuotias työtön työnhakija, jonka ammatti- tai korkeakoulututkinnon suorittamisesta on kulunut enintään vuosi, tai jos sijainen on vuorotteluvapaan alkaessa alle 25-vuotias tai yli 55-vuotias.
Ei vapaalta vanhuuseläkkeelle
Vuorotteluvapaalta ei voi enää jäädä suoraan vanhuuseläkkeelle. Vuorotteluvapaan yläikäraja on sidottu työeläkelainsäädäntöön siten, että se on vanhuuseläkkeen alkamisen alaikäraja vähennettynä kolmella vuodella. Tällä hetkellä vuorotteluvapaan yläikäraja on siten 60 vuotta. Yläikäraja ei koske ennen vuotta 1957 syntyneitä.
Lakimuutokset eivät koske sellaista vuorotteluvapaalle jäävää työntekijää, jonka vuorotteluvapaasta on sovittu viimeistään 31.12.2015 ja jonka vuorotteluvapaa alkaa viimeistään 31.3.2016. Näissä tapauksissa vuorotteluvapaan ehdot määräytyvät vuorottelusopimuksen tekohetken lainsäädännön mukaisesti.