Hyppää pääsisältöön

Yhteishaku voi muuttaa elämäsi

Eniten aloituspaikkoja on tekniikassa, liikenteessä, liiketaloudessa ja hallinnossa. Hakuaika alkaa maanantaina – mitä aikuinen voi hakea?

Pro Uutiset / Tuomo Tarvas

Menikö työpaikka alta ja mielessä pyörii uuden ammatin opiskelu? Vai onko arkinen ralli alkanut muuten vain kyllästyttää ja itsensä sivistäminen kiinnostaisi? Yhteishaku antaa tilaisuuden pistää lähivuosien suunnitelmat uusiksi.

Kevään yhteishaku alkaa 24. helmikuuta ja kestää 14. maaliskuuta saakka. Se koskee lukiota ja ammatillisia opintoja. Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteishaku alkaa hieman myöhemmin eli 3. maaliskuuta ja päättyy aprillipäivänä eli 1. huhtikuuta. Valtakunnallinen yhteishaku järjestetään keväisin ja syksyisin.

Ammattikorkeakouluihin järjestetään sekä nuorten että aikuisten hakuja.

– Nuorten yhteishaussa opiskelupaikkaa voi hakea myös aikuinen, jos hänellä ei ole aiempaa ammatillista tutkintoa tai korkeakoulututkintoa, koulutuspoliittinen asiantuntija Riina Nousiainen Ammattiliitto Prosta kertoo.

Aikuisten amk-koulutus tarkoittaa ammattikorkeakoulututkinnon suorittamista aikuiskoulutuksena tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Sitä voi hakea suorittamaan, jos alemman amk-tutkinnon lisäksi plakkarissa on ainakin kolme vuotta työkokemusta.

Yliopisto-opintoihin voivat pyrkiä pääsääntöisesti ylioppilastutkinnon suorittaneet.

Tekniikka ja talous suurimpia

Eniten koulutuspaikkoja prolaisista aloista on tekniikassa ja liikenteessä sekä liiketaloudessa ja hallinnossa, tosin tekniikan ja liikenteen aloituspaikkoja on Pron Riina Nousiaisen mukaan jonkin verran vähennetty.

Mitä siis kannattaisi opiskella, jos haluaa parantaa työnsaantimahdollisuuksiaan? Huonon taloustilanteen takia Nousiainen joutuu sanomaan, että millään alalla ei mene kovin hyvin ja se näkyy synkentyneinä työttömyyslukuina.

Yksittäisiä aloja Nousiainen kuitenkin nostaa esiin.

– Tällä hetkellä Suomessa on pula esimerkiksi kaivosalan osaajista. Myös energiateollisuuden alalla näkymät ovat ehkä positiivisemmat kuin perinteisillä teollisuuden aloilla. Teollisuudessa tarvitaan osaavia työnjohtajia.

Lisätietoa yhteishausta ja koulutusmahdollisuuksista saa sivulta www.opintopolku.fi.