Hyppää pääsisältöön

Yli 60-vuotiaiden palkkatuen pidennys ei lisää työpaikkoja

Kuva: Shutterstock
Työ- ja elinkeinoministeriön lakiesitys palkkatuen pidentämisestä ei kohdennu ikääntyvän työttömyyteen oikealla tavalla.

Yli 60-vuotiaiden palkkatuen pidennys ei lisää työpaikkoja

Julkaistu 16.06.2014 klo 14:53
Uutiset
Työ- ja elinkeinoministeriön lakiesitys palkkatuen pidentämisestä ei kohdennu ikääntyvän työttömyyteen oikealla tavalla.

Pro Uutiset / Jaana Aaltonen

Hallituksen kehyspäätöksiin liittyen työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteltu yli 60-vuotiaiden työttömien palkkatuen laajentamista 10 kuukaudesta kahteen vuoteen.

– Kaikki kannustimet ikääntyvien työttömyyden vähentämiseksi ovat kannatettavia. Työ- ja elinkeinoministeriön valmistelema uudistus ei kuitenkaan tue Pron tavoitetta, että myös ikääntyvillä toteutuisi työstä työhön -malli, toteaa Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Työstä työhön -malli tarkoittaa, että työpaikkansa menettänyt tuetaan työnantajien ja yhteiskunnan varoilla heti uuteen työhön ilman työttömyysjaksoa. Yli 60-vuotiaiden palkkaamiseen yritys voi saada palkkatukea vain, jos palkattu henkilö on ollut vähintään vuoden työttömänä.

– Jos yli 60-vuotias joutuu olemaan vuoden työttömänä, hän todennäköisesti on jo itsekin luopunut toivosta saada työtä. Ministeriön esitys palkkatuen jatkamiseksi pidempään ei kohdennu ikääntyvän työttömyyteen oikealla tavalla. Olisi tärkeää, ettei ikääntyvä ollenkaan putoaisi vuodeksi pois työelämästä, Malinen muistuttaa.

Pron senioritutkimusten mukaan 60-vuotiaiden työttömyys on noin 25 prosenttia. Eläkkeellä olevista noin puolet ilmoittaa joutuneensa eläkkeelle pakotettuna.

– Ikääntyneelle vuoden työttömyys merkitsee työuran kuolemaa. Jos työttömyys kestää pidempään kuin kolme kuukautta, työtön henkilö menettää itseluottamuksen omaan työllistymiseensä. Jos oma toivo puuttuu, työllistyminen on mahdotonta, toteaa Pron tutkija Petri Palmu.

Ikääntyvien palkkatukeen ei ole kehyspäätöksissä osoitettu lisärahaa.

– Ikääntyvien palkkatuen pidentäminen ei synnytä yhtään uutta työpaikkaa. Niitä nyt kaikista eniten tarvittaisiin, niin ikääntyville kuin nuoremmillekin, muistuttaa Malinen.

Yli 60-vuotiaiden palkkatuesta uutisoi tänään Turun Sanomat. Työ- ja elinkeinoministeriön lakiesitys on tulossa ammattijärjestöihin lausunnolle. Ministeriöllä on tarkoitus viedä lakiesitys eduskuntaan syksyllä.