Jos työpaikalla tapahtuu muutoksia perhevapaan aikana, perhevapaalla oleva on otettava huomioon samalla tavalla kuin muutkin työntekijät.
kuva: Shutterstock
Pro Uutiset / Nina Tuomainen
Pankkien yt-neuvottelut ovat saaneet monet finanssisektorilla työskentelevät perhevapaalaiset huolestumaan ja ottamaan yhteyttä liiton työsuhdepäivystykseen. Voiko äitiys- tai hoitovapaalla oleva saada potkut?
– Työnantaja ei voi irtisanoa ketään raskauden tai perhevapaan käytön takia, kertoo työsuhdeneuvoja Kaija Matikainen Ammattiliitto Prosta.
Raskaana tai perhevapaalla olevalla on erityinen irtisanomissuoja, jota tarkastellaan silloin, kun työntekijän työsuhde päätetään taloudellisista ja tuotannollisista syistä tai muista syistä. Jos työpaikalla tapahtuu muutoksia perhevapaan aikana, perhevapaalla oleva on otettava huomioon samalla tavalla kuin muutkin työntekijät. Poissaolevalle on säilytettävä paikka organisaation muutoksissa.
Jos raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän työsuhde päättyy tai työsuhteen ehtoja heikennetään, työnantaja saattaa rikkoa työsopimuslain lisäksi tasa-arvolakia. Jos samaa työtä tekevän työkaverin hommat osastolla jatkuvat, syntyy lakikielellä sanottuna syrjintäolettama. Johtuivatko potkut raskaudesta tai perhevapaasta? Työnantajan tulee osoittaa, että irtisanominen ei johdu miltään osin raskaudesta tai vapaan käytöstä, vaan muusta asiallisesta syystä.
Jos työtä on, työnantajan tarjottava korvaavaa
Finanssialan työsopimuksiin ei toimihenkilölle aina merkitä työntekopaikaksi yhtä kiinteää konttoria, vaan kaikki alueen konttorit. Jos työt yhdessä konttorissa loppuvat, on työnantajalla velvollisuus tarjota uutta työtä irtisanotuksi joutuville.
Työnantaja voi vaatia työntekijää ilmoittamaan esimerkiksi viikon kuluessa ottaako tämä uuden työpaikkaa vastaan.
– Se on hirveän lyhyt aika järjestää elämä kokonaan uusiksi uudella paikkakunnalla, sanoo työsuhdeneuvoja Matikainen.
Perhevapaalta palaajalla on oikeus vanhaan työhönsä. Jos työtä ei ole enää jäljellä, on työntekijälle tarjottava tehtäviä, jotka vastaavat aikaisempaa tai ovat ainakin mahdollisimman samankaltaisia. Jos toimihenkilö huomaa perhevapaan jälkeen, että hänet on siirretty asiantuntijatehtävistä rivipankkitoimihenkilöksi ja palkka on pudonnut, työnantajan täytyy esittää perustelut työsuhteen ehtojen muutokselle. Olennainen työsuhteen ehdon muutos edellyttää työnantajalta irtisanomisperustetta.
– Aina on toki helpompi etsiä uutta työpaikkaa, jos on työsuhteessa, kertoo Matikainen.
Luottamusmiesorganisaatiosta tukea
Matikainen on huomannut työssään, ettei finanssialalla luottamusmiesorganisaatiota hyödynnetä niin paljon kuin olisi tarpeen. Pääluottamusmiehelle ja luottamusmiehille on aina hyvä kertoa, kun työsuhteessa on ongelmia tai yrityksessä käydään yt-neuvotteluja.
– Uuden luottamusmiehen kannattaa ehdottomasti käydä luottamusmieskurssi ja verkostoitua muiden luottamusmiesten ja liiton väen kanssa, kannustaa Matikainen.
Lue lisää:
15.8.2013 Yritysten tasa-arvosuunnittelu ryvettyy ilman valvontaa
4.3.2013 Siivoa pöytäsi, odottaja!