Hyppää pääsisältöön

Älä suorita lomaa - ota aikaa palautumiselle

Yhteinen tekeminen on tärkeää lapsille.
KirjoittanutJenni Meronen
Yhteinen tekeminen on tärkeää lapsille.
Palauttava loma antaa vastapainoa työlle ja jättää tilaa myös spontaaniudelle. Tietotyöläinen voi lepuuttaa aivojaan esimerkiksi halkoja hakkaamalla.

Suomen pitkä, kylmä ja pimeä talvi lataa kesälomaan paljon odotuksia. Paineita lisää se, jos luvassa on vain yksi, pitkä loma. Monen mielikuvissa sen on oltava täydellinen.

– Sitten siihen suunnitellaan ja aikataulutetaan kaikenlaista, mitä loman aikana pitäisi ehtiä tehdä. Loman liiallinen suunnittelu voi kuitenkin johtaa pettymykseen, kun elämä ei menekään kuten on suunnitellut. Voi tulla sairastumisia tai huonot kelit, Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Luukkanen sanoo.

Jos arki on kovin aikataulutettua, myös loman aikatauluttaminen voi luoda kiireen tuntua. Se taas ei anna mielelle tilaa levätä.

– Loman tarkoitus on, että sen aikana palaudutaan ja levätään. Tarvitsemme sekä fyysistä lepoa että lepoa mielelle. Siksi kalenteriin olisi hyvä jättää väljyyttä ja tilaa yllätyksille, Luukkanen sanoo.

Sopivasti lepoa ja mielekästä tekemistä

Se, minkälaista lomaa kaipaa, liittyy usein työhön. Fyysistä työtä tekevä voi kaivata lomalla riippumatossa makailua, kun taas tietotyöläisen aivoille pelkkä joutilaisuus ei välttämättä sovi.

– Mielen toipumisen kannalta sopiva aktiivisuus on parempi kuin pelkkä makailu. Se, että on liian pitkään tekemättä mitään, passivoi ja latistaa mielialaa. Mielen palautuminen vaatii sopivassa määrin lepoa ja sopivassa määrin mielekästä tekemistä, Luukkanen sanoo.

Monen mielessä kesäloma on otollista aikaa esimerkiksi pestä matot, remontoida kesämökkiä tai kuopsuttaa kasvimaata. Jos tekemättömiä töitä ei haali itselleen liikaa, ruumiillinen uurastaminen voi olla tietotyötä tekevälle hyvää vastapainoa.

– Tietyt arjen vaatimukset ovat olemassa lomallakin. Mattoja pestessä tai puita hakatessa voi myös kokea onnistumisen iloa, kun näkee kättensä tuloksen. Myös esimerkiksi käsitöihin keskittyminen voi auttaa tyhjentämään pään työasioista.

Onnistunut loma alkaa arjesta

Jotta loma ei menisi suorittamiseksi, lomalla voi rentoutumista harjoitella jo arjessa. Sen voi tehdä vetämällä selkeän rajan työn ja vapaan välille.

– Nykyisin yleinen ongelma on, että työn ja vapaa-ajan ero hämärtyy. Jos ne pystyy erottelemaan normiarjessa, se on helpompaa myös lomalla, Luukkanen sanoo.

Lähestyvä loma aiheuttaa monelle stressiä, kun työpöytä pitäisi saada tyhjäksi ja keskeneräiset projektit loppuun. Luukkanen kannustaa olemaan itselleen armollinen ja tekemään valmiiksi vain välttämättömät työt.

– Kannattaa kirjata itselle ylös, mistä on hyvä jatkaa loman jälkeen. Silloin työasiat ovat poissa mielestä, eivätkä kuormita muistia loman aikana.

Esimerkiksi reissuun lähtö heti loman alettua voi olla toimiva tapa päästä nopeasti lomatunnelmaan. Luukkasen mukaan joskus voi kuitenkin olla hyvä jättää hieman vapaata ennen lähtöä, että töiden ja matkan välissä ehtii hengähtää. Varsinkin, jos lomalle lähtöön on liittynyt paljon stressiä.

– Vaikka itse olisi suunnitellut ja aikatauluttanut, miten tekee työt rauhassa valmiiksi ennen lomaa, usein ulkopuolelta tulee jotain yllättävää, johon ei pysty itse vaikuttamaan, Luukkanen sanoo.

Ota aikaa myös itsellesi

Lomapaineita voi lisätä sosiaalinen media, jossa kaikki muut tuntuvat viettävän täydellistä lomaa. Luukkasen mukaan on hyvä muistaa, ettei kaikki ole sitä, miltä näyttää.

– Usein ihmiset kertovat somessa vain hyvät asiat, ja jättävät kertomatta loman aikana iskeneen vatsataudin. Joskus aivoille voi tehdä hyvää myös pitää taukoa somesta.

Perheessä, jossa on pieniä lapsia tai puoliso kaipaa lomalta aivan eri asioita, voidaan loman alkaessa tarvita tavallista enemmän etukäteissuunnittelua ja vuorottelua.

– Lasten kanssa arjen pyörittäminen ei lopu lomalla. Vanhempien kesken voi kuitenkin sopia, että toinen saa nukkua pidempään tai lähteä Linnanmäen sijaan museoon. Tärkeää on, että loma ei menisi kokonaan muiden ehdoilla, vaan pystyisi tekemään myös niitä asioita, joita itse haluaa.

Luukkasen mukaan vanhemmat saattavat luoda itselleen paineita siitä, että perheelle on tarjottava huippuloma. Lapsille tärkeintä saattaa kuitenkin olla, että perhe viettää aikaa yhdessä.

– Palautumisen kannalta olisi paras, että lomahetkiä ja esimerkiksi pitkiä viikonloppuja olisi ripoteltuna ympäri vuoden. Arjessa pitäisi olla palautumishetkiä vuoden jokaisena päivänä, ettei eletä vain lomasta lomaan, Luukkanen sanoo.