Hyppää pääsisältöön

Ihmiset ovat se juttu!

Kuvassa vuoden työsuojeluvaltuutettu Sannamari Mäkelä
Vuoden työsuojeluvaltuutetuksi valittu Sannamari Mäkelä on helposti lähestyttävä, aina valmis auttamaan kaikkia sekä aktiivinen tiedottaja. Mäkelän mielestä parasta tehtävässä ovat ihmiset.

Ihmiset ovat se juttu!

Julkaistu 13.05.2022 klo 10:10
Uutiset
Kuvaaja Antti Sihlman
Vuoden työsuojeluvaltuutetuksi valittu Sannamari Mäkelä on helposti lähestyttävä, aina valmis auttamaan kaikkia sekä aktiivinen tiedottaja. Mäkelän mielestä parasta tehtävässä ovat ihmiset.

”Sannamari on olemukseltaan iloinen, sydämellinen, luotettava, helposti lähestyttävä, ja hän on aina valmis auttamaan kaikkia sekä tiedottajana aktiivinen.” Näin kuvaillaan lahtelaista Sannamari Mäkelää, joka valittiin tänään 13.5. vuoden prolaiseksi työsuojeluvaltuutetuksi. 

– Olin todella yllättynyt ja otettu, kun kuulin tästä. Tuntuu todella hyvältä.  Olen toivonutkin, että jäsenet kokisivat, että minuun voi aina olla yhteydessä ja että kanssani pystytään tekemään yhteistyötä. Kivalta tuntuu, Telialla ict-alalla työskentelevä Mäkelä sanoo.

Rohkeus kasvaa

Pro palkitsee vuosittain erityisen ansioituneen luottamusmiehen tai työsuojeluvaltuutetun. Tänä vuonna valittiin vuoden työsuojeluvaltuutettu. Sannamari Mäkelä edustaa Prota syksyllä, kun valitaan STTK:n vuoden työsuojeluvaltuutettu.

Mäkelän mukaan työsuojeluvaltuutetun tehtävässä tarvitaan vuorovaikutustaitoja, empaattisuutta ja kykyä kuunnella. Työsuojeluvaltuutetun on pystyttävä käsittelemään ja ottamaan puheeksi vaikeitakin asioita. Mäkelä sanoo, että vuodet henkilöstönedustajana ovat opettaneet hänelle rohkeutta ja antaneet itseluottamusta sekä oppeja, joista on ollut hyötyä luottamustehtävissä, omassa päivätyössä ja elämässä yleensä.

– Hankalissa tilanteissa auttaa, kun kuuntelee toista. Mitä nopeammin asia nostetaan esiin ja ratkaistaan oman työyhteisön kesken, sen parempi.  Jos ongelmiin ei puututa, ne pahenevat.

– Haasteellisimpia ovat epäasialliseen käytökseen tai kiusaamiseen liittyvät asiat. Niiden selvittelyt voivat olla tosi pitkiä prosesseja. Toki työpaikalla on oma toimintamalli, minkä mukaan edetään.

Mäkelä sanoo, että jaksamiseen, mielenterveyteen ja psykososiaalisiin tekijöihin liittyvät asiat ovat tänä päivänä vahvasti esillä. Työn kova kuormitus puhuttaa etenkin asiakaspalvelun puolella.

– Olemme yhdessä luottamusmiesten kanssa pitäneet asiaa esillä, vieneet viestiä johdolle ja antaneet vinkkejä, miten asiassa voitaisiin edetä.

Yhteistyö työnantajan kanssa on toiminut.

– Meillä on sama tavoite, teemme yhdessä töitä sen eteen, että meillä on hyvä, turvallinen ja viihtyisä työpaikka ja hyvä olla siellä, Mäkelä sanoo.

Parasta ovat ihmiset sekä mahdollisuus vaikuttaa

Mäkelä työskentelee Telialla tiimissä, jossa käsitellään muun muassa reklamaatioita, tietoturvaloukkauksia ja rekisteriselosteita. Hän on myös työsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies, jonka alueita ovat Lahti, Lappeenranta, Kouvola ja Mikkeli. Telialla hän on työskennellyt vuodesta 2000.

– Muistan, miten silloinen työsuojeluvaltuutettumme kiinnitti huomioni työsuojeluasioihin. Hän tiedotti aktiivisesti ja teki työsuojelutoiminnasta näkyvää. Se herätti kiinnostukseni. Kun hän jäi pois työsuojeluvaltuutetun tehtävästä, asetuin ehdolle ja tulin valituksi vuonna 2016.

Mäkelän mielestä työsuojeluvaltuutetun tehtävä sopii ihan kaikille kiinnostuneille, ja ehdolle kannattaa rohkeasti asettua, vaikka epäröisi. Siinä voi yllättyä.

– Minulle tämä on ollut tosi tärkeä rooli ja sellainen sydämen asia oikein. Ihmiset ovat tässä parasta, jokainen päivä on omanlaisensa ja uusi mahdollisuus vaikuttaa.