Hyppää pääsisältöön

Käräjäoikeuden tuomio piti hovissa: Pron jäsen Eva-Maria sai pitää poikkeuksellisen hyvän korvauksen 

Postilta väärin perustein irtisanotun tuotantoesimiehen tapaus eteni hovioikeuteen. Pron juristin avulla Eva-Maria sai pitää käräjäoikeuden määräämän 65 000 euron korvauksen. 

Käräjäoikeuden tuomio piti hovissa: Pron jäsen Eva-Maria sai pitää poikkeuksellisen hyvän korvauksen 

Julkaistu 12.10.2023 klo 09:47
Uutiset
Postilta väärin perustein irtisanotun tuotantoesimiehen tapaus eteni hovioikeuteen. Pron juristin avulla Eva-Maria sai pitää käräjäoikeuden määräämän 65 000 euron korvauksen. 

Viime vuoden syyskuussa Hämeenlinnan käräjäoikeus päätti, että laittomasti irtisanottu Pron jäsen Eva-Maria Mäenpää oli oikeutettu 65 000 euron korvaukseen, joka vastasi 20 kuukauden palkkaa.  

Mäenpää oli työskennellyt Posti Oy:n palveluksessa yli 25 vuotta, joista kymmenen vuotta esihenkilötehtävissä. Posti irtisanoi hänet tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedoten kesällä 2019 työsopimuslain vastaisesti. 

Kuitenkin pian irtisanomisen jälkeen Mäenpäälle selvisi, että työpaikalle oli palkattu vastaaviin tehtäviin uusi työntekijä – tosin eri nimikkeellä. Tehtävää ei tarjottu Mäenpäälle irtisanomisen vaihtoehtona, vaikka hän oli erikseen kertonut olevansa valmis ottamaan työtä vastaan. 

Tyrmistys oli suuri. Uusi työntekijä oli Mäenpäälle entuudestaan tuttu postityöntekijä. Mäenpää oli perehdyttänyt häntä aiemmin sijaisuuksia varten esihenkilötehtäviin. Postityöntekijä oli aiemmin ollut Mäenpään kollegan alainen. 

– Tuntui kyllä todella pahalta, kun itselläni oli Postissa 25 vuotta työuraa takana ja mietin, miksi työtä ei tarjottu, vaikka kaikki tehtävät osasin tehdä. Kävin läpi kaikki tunteet vihasta pettymykseen, miksi en kelpaa. Olisin ymmärtänyt, jos tehtävään valitulla henkilöllä olisi ollut samanvertaista osaamista kanssani, mutta näin ei kuitenkaan ollut. 

Mäenpää otti luottamusmieheen yhteyttä ja liiton avustuksella uudelleensijoitusvelvollisuuden laiminlyöntiä lähdettiin viemään eteenpäin. Jutun otti hoitaakseen Pron juristi Totti Brunila.  

Käräjäoikeuden kautta hovioikeuteen  

Kahden vuoden jälkeen asiaa puitiin Hämeenlinnan käräjäoikeudessa.  

– Ne olivat elämäni raskaimmat kaksi päivää, vaikka tiesin mitä odottaa. Jouduin palaamaan näihin asioihin ja kuuntelemaan vastapuolen kommentteja, etten muka olisi osannut tehdä työtäni, Mäenpää kertoo. 

Mäenpää oli kuitenkin varma, että työnantaja oli toiminut väärin. Käräjäoikeuden tuomion mukaan Posti laiminlöi uudelleensijoitusvelvollisuutta ja velvoitettiin maksamaan Mäenpäälle 20 kuukauden palkkaa vastaava summa. Korvausta korottivat jäsenen pitkä, monipuolinen ja moitteeton työhistoria.  

– Tuomion jälkeen oli helpottunut olo ja mahtava fiilis, että on kuultu ja kuunneltu.  

Posti valitti käräjäoikeuden tuomiosta. Turun hovioikeus kuitenkin jatkoi käräjäoikeuden linjalla ja tuomio piti.  

Tapaus ei ollut kaikista yksinkertaisin, mutta kantoi hedelmää. Juristi Totti Brunilan mukaan työnantajan toiminta näytti alun perin epäilyttävältä, mutta ei heti lainvastaiselta. Posti esimerkiksi väitti tarjonneensa Pron jäsenelle työtä, vaikka aitoa työtarjousta ei koskaan ollut tehty. 

– Vasta pitkällisen selvitystyön jälkeen jutun punainen lanka aukesi. Saimme poikkeuksellisen hyvin perustellun tuomion käräjäoikeudelta, joka myös piti hovioikeudessa.  

Oikeusapu on jäsenelle täysin riskitöntä ja maksutonta 

Pron jäsenet saavat apua liiton omilta juristeilta, joilla on vuosien kokemus työoikeudesta toisin kuin tavallisilla asianajajilla. Liiton jäsen ei joudu maksamaan tuhansiin euroihin kohoavia oikeudenkäyntikuluja, vaan jäsenelle oikeusapu on maksutonta ja riskitöntä. 
 
Vaikka tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja oikeusprosessi oli raskas, Mäenpää on tuomioon tyytyväinen. Hän kehuu Pron lakipalveluita sekä erityisesti juttua hoitanutta juristia. Brunila oli koko prosessin ajan rento, periksiantamaton ja kannustava.  

– Ehdottomasti kannattaa ottaa liittoon ja luottamusmieheen yhteyttä, jos on pienintäkään epäilystä, että on tullut väärinkohdelluksi, Mäenpää kannustaa.   

Pron oikeusapu käsittää lainopillisen neuvonnan, sovintoneuvottelut ja oikeusavun tuomioistuimessa, josta päättää Pron lakiasiainpäällikkö. 

– Jos jäsen olisi vienyt jutun itse eteenpäin ilman liiton juristia ja hävinnyt, maksettavana voisi olla yli 30 000 euroa oikeudenkäyntikuluja, Brunila kertoo.