Hyppää pääsisältöön

Kestävämpi kuluttaminen on harkittuja ostopäätöksiä

Julia Thurén
Entinen naistenlehtitoimittaja Julia Thurén sai tarpeekseen kuluttamisen ihannoinnista. Nyt hän opettaa suomalaisia kuluttamaan kestävämmin. Prolaiset pääsevät Thurénin oppiin Kestävämpää kuluttamista -webinaarissa maaliskuussa.

Kestävämpi kuluttaminen on harkittuja ostopäätöksiä

Julkaistu 26.02.2022 klo 08:00
Uutiset
Kirjoittanut
Jenni Meronen
Kuvaaja Paula Virta
Entinen naistenlehtitoimittaja Julia Thurén sai tarpeekseen kuluttamisen ihannoinnista. Nyt hän opettaa suomalaisia kuluttamaan kestävämmin. Prolaiset pääsevät Thurénin oppiin Kestävämpää kuluttamista -webinaarissa maaliskuussa.

Mitä pidemmälle ilmastonmuutos etenee, sitä enemmän jokainen meistä joutuu muuttamaan kulutustottumuksiaan. Kestävä kuluttaminen on hidasta ja harkitsevaa kuluttamista, joka antaa luonnonvaroille aikaa uusiutua.

Toimittaja ja tietokirjailija Julia Thurénin mukaan ei-kestäväkuluttaminen on ilmiönä nuori, sillä Suomesta tuli kulutusyhteiskunta vasta 1950-luvulla.

– Markkinatalous ja säätelemätön kapitalismi ovat johtaneet siihen, että asioiden sykli on hirveän nopea. Asioita hankitaan nopeasti ja niistä hankkiudutaan eroon nopeasti. Massatuotannon takia on halvempaa ostaa uutta kuin korjata vanhaa, Thurén sanoo.

Thurénin kirja Kaikki kuluttamisesta oli vuoden 2021 Tieto-Finlandia -ehdokkaana, ja hän pitää Ylellä Melkein kaikki rahasta -podcastia. Maaliskuun 17. Thurén on kouluttajana Pron Kestävämpää kuluttamista -webinaarissa.

Joka päivä uutta päälle

Thurénin mukaan länsimainen kulutustyyli perustuu liian halpoihin hintoihin, joihin ei ole laskettu mukaan esimerkiksi aiheutettuja päästöjä tai työntekijöiden oikeudenmukaista palkkaa.

Yksittäisen ihmisen kulutuspäätöksiä säätelevät lisäksi normit, joiden mukaan on esimerkiksi pukeuduttava joka päivä eri vaatteisiin. Oman ulkonäön lisäksi kulutusnormit säätelevät kodin sisustusta ja vapaa-ajan viettoa kuten lomamatkoja.

– Normeja pitäisi rikkoa erityisesti sellaisten ihmisten, jotka ovat jotenkin etuoikeutetussa asemassa. On maailman ihaninta, kun vaikka Jenni Haukio laittaa saman mekon uudelleen päälle Linnan juhliin. Silloin siitä tulee coolia, Thurén sanoo.

Jokainen meistä voi vaikuttaa paitsi lompakollaan, myös äänestämällä ja pitämällä ääntä ekologisista valinnoistaan.

– Jos ostaa sähköauton bensa-auton sijaan tai on ollut lentolakossa viisi vuotta, sillä kannattaa lesoilla ja kertoa kavereille. Siten asiat normalisoituvat.

Turha kuluttamisen kitkemiseksi hyvä keino on erottaa toisistaan aidot tarpeet ja ohimenevät halut.

– En sano, että kaikki halut olisivat turhia. Kyllä ihmisen elämässä pitää ihanuuksiakin olla. Mutta niitäkin voi pohtia vähän kriittisemmin.

Minkälainen kuluttaja olet Julia Thurén?

Thurén kertoo olevansa kiinnostunut kuluttamisesta osittain siksi, että hän työskenteli kymmenen vuotta naistenlehtitoimittajana. Pron Kestävämpää kuluttamista -webinaarissa hän aikoo nimetä kuusi suomalaista kuluttajatyyppiä. Thurén tunnistaa itsensä fiilisvihreästä suunnannäyttäjästä, joka tykkää kokeilla uusia asioita.

– Kuluttajana minua kuitenkin määrittelee laiskuus. Usein en viitsi selvittää, mikä olisi tarjolla olevista vaihtoehdoista ekologisin, vaan jätän mieluummin ostamatta.

Webinaariin pääset mukaan ilmoittautumalla 15.3. mennessä täältä.