Pro tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden opiskella avoimessa yliopistossa Helsingin Aktiivi-Instituutin kautta. Pro tukee sadan jäsenensä opintoja maksamalla 75 prosenttia Aktiivi-Instituutin opintomaksusta. Itselle jää maksettavaksi yliopiston rekisteröitymismaksu, joka ei kuulu tuen piiriin.
Avoimet ammattikorkeakouluopinnot tulevat puolestaan mahdollisiksi 200 jäsenelle. Uusi mahdollisuus opintojen aloittamiseen tulee syyslukukaudelle 2021.
– Mahdollisuuteen on tartuttu aiemmin hyvin, ja kaikki paikat on yleensä täytetty, kertoo Ammattiliitto Pron koulutuspäällikkö Tiina Kiuru.
Koulutusaloissa tai kurssien määrässä ei ole rajoituksia, kaikki tarjolla koulutus oleva on jäsenten käytössä.
Koulutustarjonnasta lisätietoa jäsenkirjeissä
Tarjolla olevat opinnot ja kurssit ovat selvillä viimeistään kesäkuussa, ja silloin on saatavilla lisätietoja.
Kesän alussa lähetettävässä jäsenkirjeessä kerrotaan lisää koulutustarjonnasta ja ilmoittautumisesta. Elokuun jäsenkirjeessä on tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen ja tuen saamiseen.
Kuvaukset koulutusten sisällöistä löytyvät kesän aikana Aktiivi-Instituutin sivuilta (avoin yliopisto) sekä elokuussa CampusOnlinesta (avoin ammattikorkeakoulu).
Kokeile rohkeasti
Pron tavoite on tarjota jäsenille koulutusta, joka nostaa heidän osaamistasoaan ja jonka avulla he voivat edetä urallaan haluamaansa suuntaan.
Kiuru näkee ammattiliiton roolin mahdollistajana: Koulutusyhteistyön avulla voi kokeilla, sopiiko jokin tietty koulutusala tai ylipäänsä opiskelu itselle. Esimerkiksi niille, jotka ovat harkinneet alanvaihtoa, tämä on oiva vaihtoehto: voi kokeilla muutamaa kurssia töiden ohessa.
Koulutusyhteistyön avulla voi kokeilla, sopiiko jokin tietty koulutusala tai ylipäänsä opiskelu itselle.
– Ihmiset kaipaavat lisävalmiuksia uralleen tai haluavat sivistää itseään. Avoimessa yliopistossa on suoritettu kursseja juridiikasta psykologiaan. Esimerkiksi työoikeuden kokonaisuus on prolaisten kestosuosikki.
Amk-opetuksen puolelta jäsenet toivovat konkreettisesti työssä kehittymiseen liittyviä kursseja, kuten esimerkiksi digitaitoihin liittyviä opintoja.
– Monella on oikein palo opintoihin, mutta usean opintojakson suorittaminen töiden ohella voi olla yllättävän raskasta, Kiuru muistuttaa.
Tukea opintoihin on saatavilla, ja siksi hän rohkaisee kaikkia opinnoista kiinnostuneita kokeilemaan.
Opiskelutaidot on hyvä päivittää
Koulutuspäällikkö Anne Hirvonen Aktiivi-Instituutista kehottaa päivittämään opiskelutaidot ja -tekniikat, etenkin jos edellisestä opiskelukerrasta on jo vierähtänyt tovi.
– Suosittelen lämpimästi opiskelutaidot.fi-sivustoa, hän kertoo.
Sivustolla on paljon opiskelutekniikkaan liittyviä webinaareja. Niissä käsitellään esimerkiksi, miten opiskellaan verkossa tai millainen on hyvä tenttivastaus.
Mieti oma aikataulu
Lisäksi Hirvonen vinkkaa, että kannattaa tehdä aikataulu. Tämä tarkoittaa sitä, että miettii, milloin aikoo osallistua opetukseen, milloin tentteihin, ja tekee niiden pohjalta lukujärjestyksen.
Lukujärjestystä täytyy myös olla valmis muuttamaan, jos töissä tai muuten elämässä on vähän tiukempi jakso. Kannattaa myös muistaa jättää itselleen riittävästi vapaa-aikaa.
Täysipäiväisesti työelämässä olevalle 25 opintopistettä per lukuvuosi alkaa olla maksimimäärä.
– Opintojen pitäisi aina antaa enemmän kuin ottaa. Kaiken ei myöskään tarvitse olla niin tavoitteellista. Sitä voi opiskella ihan omaksi ilokseen.
Kaikista opinnoista, sisällöstä riippumatta, on kuitenkin hyötyä työelämässä.
– Tiedonhankintataidot kehittyvät, oman mielipiteensä osaa argumentoida täsmällisemmin ja kyky omaksua uutta paranee, listaa Hirvonen opintojen hyviä puolia.