Hyppää pääsisältöön

Konkarityönhakijat ovat vahvassa fokuksessa – riittääkö se? 

Palvelusektorin johtaja Minea Pyykönen
KirjoittanutMinea Pyykönen
Palvelusektorin johtaja Minea Pyykönen
Yli 50-vuotiaiden työllisyys ja toimenpiteet sen edistämiseksi puhututtivat eilen TEM:n aihetta koskevan raportin julkaisun myötä. Julkaisutilaisuudessa lausuttujen kauniiden sanojen lisäksi tarvitaan konkreettisia toimia, jotta kenenkään työura ei katkea kesken parhaiden työvuosien.  

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi eilen selvityshenkilö Jari Lindströmin Konkarit töihin – Suomen malli ja sen kokeilu -loppuraportin. Viime keväänä työministeri Arto Satonen nimitti työryhmän selvittämään, miten yli 55-vuotiaiden työllistymistä voitaisiin edistää ja työuria jatkaa.  

Julkaisun kanssa samaan aikaan osallistuin ELY-keskuksen järjestämään verkkoon striimattuun Konkarit työnhaussa - mitä tapahtuu, kun ikä alkaa vitosella? -keskustelutilaisuuteen.  

Yli 50-vuotiaat työnhakijat siis puhuttavat. No mistä sitten puhuttiin? Lindströmin työryhmä esitteli erilaisia malleja kokeneiden työntekijöiden työurien pidentämiseksi esimerkiksi työurahuoltamomallilla.   

Ehdotettu työurahuoltamomalli pyrkii ratkaisemaan yli 50-vuotiaiden työllistymisen haasteita kehittämällä kokonaisuutta, jossa yksityiset ja julkiset palvelut tukevat työurasuunnittelua keski- ja lopputyöuralla.  

Myös anonyymin rekrytoinnin osalta esitettiin sen laajentamista ja lisäämistä julkisten hankintojen kriteereihin ja lisäksi työvoimapalveluihin liittyvän sääntelyn kehittämistä.    

Kysymysmerkiksi jää se, että kuinka ehdotetut toimenpiteet aidosti toteutetaan, jos ne ovat työpaikoille vapaaehtoisia ilman lainsäädännössä asetettuja velvoitteita. Toisena kysymysmerkkinä on toimenpiteiden rahoitus, jota ei ainakaan toistaiseksi ole luvassa. Jotta vapaaehtoisista kokeiluista voidaan aikanaan siirtyä isommaksi skaalattuun toimintaan, on selvää, että rahoitusta tarvitaan.  

Konkarit työnhaussa -keskustelutilaisuus puolestaan keskittyi työnhakuun liittyviin asenteisiin ja siihen, miten asenteita pystyttäisiin muokkaamaan. Lisäksi puhuttiin jatkuvan oppimisen ja osaamisen ylläpidon tärkeydestä ja myös hankaluudesta tilanteessa, jossa hallitus lopetti aikuiskoulutustuen ja poisti yritysten maksamista koulutuksista myönnetyn koulutusten verovähennyksen.   

Keskustelua käytiin lisäksi lainsäädäntömuutosten tuomista mahdollisuuksista vaikuttaa ikäsyrjintään. Näitä olivat esimerkiksi anonyymin rekrytoinnin tuominen vahvemmin lainsäädännön piiriin ja työnhakukunnon tärkeys. 

Hyvänä esimerkkinä konkreettisista työllisyystoimista mainittiin Vantaan kaupungin Kohtaanto +50 -hanke, jossa tavoitteena oli hankkia työpaikat 150 työnhakijalle ja tulokseksi saatiin lähes 70 työpaikkaa. Keskustelijat totesivat myös yhteen ääneen, etteivät pelkät selvitykset ja raportit riitä parantamaan kokeneiden työnhakijoiden tilannetta. Tarvitaan kädet savessa toimimista.   

Kirjoittaja on Ammattiliitto Pron palvelusektorin johtaja.