Hyppää pääsisältöön

Ulkomaalaistaustainen nimi vaikeuttaa yhä työllistymistä

Rekrytointisyrjintä vähenee Suomessa liian hitaasti
KuvaHanna Wei
Rekrytointisyrjintä vähenee Suomessa liian hitaasti
Rekrytointisyrjintä on vähentynyt, mutta ulkomaalaistaustaiset työnhakijat joutuvat edelleen lähettämään enemmän hakemuksia päästäkseen työhaastatteluun kuin yhtä pätevät suomalaistaustaiset hakijat.  

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksen mukaan potentiaalista työvoimaa jää Suomessa edelleen hyödyntämättä ennakkoluulojen vuoksi. Suomaistaustaisilla hakijoilla on selvästi etuoikeutettu asema työmarkkinoilla.

Ministeriön tutkimuksessa lähetettiin 10 000 julkisiin työpaikkailmoituksiin luotua työhakemusta yhtä päteviltä suomalais-, englantilais-, venäläis-, irakilais- ja somalilaistaustaisilta hakijoilta. Haetut työpaikat olivat ravintolapalvelu-, kauppa-, puhtaanapito-, hallinto- ja asiakaspalvelualoilta. Tutkimus vertailee tilannetta vuosina 2016 ja 2024.

Tutkimuksen mukaan irakilais- ja somalialaistaustaisten etninen syrjintä työnhaussa on vähentynyt vuodesta 2016, mutta molempien täytyy yhä hakea yli kaksi kertaa useampaa työpaikkaa päästäkseen haastatteluun kuin suomalaistaustaisen yhtä pätevän työnhakijan.

Venäläistaustaisten työnhakijoiden syrjintä taas on hieman lisääntynyt vuodesta 2016. Englantilaistaustaisten tilanne ei ole muuttunut merkittävästi.

Rekrytointisyrjintä vähenee Suomessa liian hitaasti

Pyrimme edistämään syrjimätöntä ja reilua työelämää kaikille

Pro jakaa vuosittain tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinnon, jonka avulla voidaan muun muassa nostaa esille työpaikkojen hyviä käytäntöjä.

Vuonna 2024 palkinto jaettiin If Vahinkovakuutukselle, joka edistää monimuotoisuutta tarjoamalla työntekijöilleen mahdollisuuden korvata yleisiä vapaapäiviä oman kulttuurinsa, elämänkatsomuksensa tai uskontonsa mukaisilla juhlapyhillä. 

Keväällä, 8.4., järjestetään luottamushenkilöille suunnattu webinaari, jossa kerrotaan enemmän palkinnon voittajan käytännöstä.

Lisäksi Pro antaa tukea, neuvoja ja koulutusta jäsenilleen ja luottamushenkilöille työelämän yhdenvertaisuuteen ja oikeuksiin liittyen muun muassa seuraavasti:

Kaksi kertaa vuodessa toteutettavalla tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelukurssilla opetellaan, miten työpaikan yhdenvertaisuutta voidaan edistää suunnitelmallisesti työyhteisön eri osa-alueilla kuten rekrytoinnissa, urakehityksessä, samapalkkaisuudessa sekä työn ja muun elämän yhteensovittamisessa. Seuraava koulutus on 17.–28.3

Kansainvälisille osaajille suunnatussa verkkokoulutuksessa yhtenä osana on oikeudenmukainen kohtelu työssä. Koulutuslinkin voi tilata nettisivujemme kautta