EU:n tekoälyasetus (Artificial Intelligence Act) on maailman ensimmäinen laaja lainsäädäntö, joka säätelee tekoälyn käyttöä. EU:n jäsenmaiden on säädettävä asetuksen rikkomisesta määrättävistä seuraamuksista 2.8.2025 mennessä. Asetuksen tarkoitus on varmistaa, että tekoäly on eettistä ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa, eivätkä tekoälyjärjestelmät vaaranna ihmisten turvallisuutta, terveyttä tai perusoikeuksia.
Rekrytoinnissa käytetty tekoäly on asetuksessa määritelty korkean riskin sovellukseksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tekoälyn käyttö työnhaussa on jatkossa tarkasti säänneltyä. Työnhakijoille täytyy kertoa, että tekoälyä käytetään, eikä tekoäly saa yksin päättää ketä kutsutaan haastatteluun tai valitaan tehtävään.
Rekrytoinnissa tekoäly voi auttaa tunnistamaan ja valitsemaan sopivimmat ehdokkaat tehokkaammin kuin perinteiset menetelmät. Tekoäly voi auttaa luomaan houkuttelevia ja kohdennettuja työpaikkailmoituksia sekä analysoida hakijoiden ansioluetteloita ja hakemuksia. Lisäksi tekoälyllä voidaan luoda esivalintatestejä, jotka mittaavat hakijoiden taitoja ja soveltuvuutta tehtävään jo varhaisessa vaiheessa. Tekoälyä voidaan käyttää myös anonyymiin rekrytointiin, jossa hakijoiden henkilökohtaiset tiedot, kuten nimi, sukupuoli ja ikä, poistetaan arvioinnin ajaksi. Tämä voi vähentää tiedostamattomia ennakkoluuloja ja edistää tasa-arvon toteutumista.
Tekoälyn käyttö voi siis merkittävästi vähentää rekrytointiprosessin kestoa ja kustannuksia, mikä hyödyttää sekä työnantajia, että työntekijöitä.
Toisaalta tekoälyn käyttö rekrytoinnissa herättää myös aiheellista huolta. Tekoälyjärjestelmät voivat sisältää ennakkoluuloja ja syrjiviä algoritmeja, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti joihinkin hakijaryhmiin. EU:n tekoälyasetus pyrkii estämään tällaiset haitalliset vaikutukset asettamalla tiukat vaatimukset tekoälyjärjestelmien läpinäkyvyydelle ja vastuullisuudelle.
Moni saattaa vierastaa sanaa ”sääntely”, mutta todellisuudessa asetus on hyvä uutinen kaikille osapuolille. Työnantajalle se tarjoaa selkeät raamit, joiden avulla tekoälyä voi hyödyntää vastuullisesti. Näin toimimalla yritys voi myös parantaa työnantajamielikuvaansa.
Työnhakijalle asetus tuo selkeästi turvaa ja parantaa luottamusta rekrytointiprosessiin. Se varmistaa, ettei tekoäly arvioi ihmistä väärin perustein tai ennakkoluulojen pohjalta. Kukaan ei saa jäädä ilman työpaikkaa siksi, että algoritmi tulkitsi väärin ilmeet ja eleet videohakemuksessa.
Ammattiliittojen on varmistettava, että työntekijöiden oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat myös tekoälyn aikakaudella. Oleellista on myös se, että tekoälyä hyödyntävät henkilöt ymmärtävät sen mahdollisuudet ja rajat.
EU:n uusi asetus muistuttaa meitä siitä, että teknologia ei saa korvata ihmistä, vaan tukea häntä. Ja kun puhutaan työelämästä ja rekrytoinneista, reilu peli on aina tärkeintä – oli arvioijana sitten ihminen tai algoritmi.
Kirjoittaja on Ammattiliitto Pron ICT-alan sopimusalavastaava.