Hyppää pääsisältöön

Pron tutkimus: Vähemmän etätöitä, enemmän työmatkoja

Kuva tyhjästä huoneesta
Kuva tyhjästä huoneesta
Tuoreen työmarkkinatutkimuksen uusi data piirtää kuvaa koronavuosien jälkeisestä työelämästä: etätyöt ovat vähentyneet ja työmatkojen määrä on nousussa. Vapaa-aikaa arvostetaan: jäsen haluaisi tehdä noin viittä tuntia lyhyempää työviikkoa.

Pron jäsenet vastasivat vuodenvaihteessa liiton työmarkkinatutkimukseen. Näin jäsenet kertoivat työstään.

Koronavuosien jälkeen etätyöpäivien määrä kääntyi laskuun 

Tehdyt etätyöpäivät näyttävät kääntyneen laskuun kaikilla sektoreilla. Kuukaudessa noin 12 päivää etänä olivat vakuutusalan konttoritoimihenkilöt, tietotekniikan palvelualoilla työskentelevät, valtiolla työskentelevät ja ICT-alan toimihenkilöt.  

Eniten etätöitä paiskitaan ICT- ja viestintäsektorilla, julkisella sektorilla ja finanssisektorilla. Palvelusektorilla ja teollisuussektorilla määrät ovat maltillisempia. Suurilla työpaikoilla etätyöpäiviä pidettiin pieniä työpaikkoja useammin. 

– Etätöillä ei ole yksiselitteistä yhteyttä työtyytyväisyyteen. Jäsenelle tärkeintä on oikeus ja mahdollisuus etätöihin sen ollessa järkevää. Toisaalta välillä on parempi kohdata työyhteisö tai asiakkaat fyysisesti ja silloin sosiaalinen tiedonvaihto pysyy eheänä. Osassa tehtävistä on myös pakko mennä paikan päälle, Pron vastaava tutkija Petri Palmu kertoo.

Etätyöt TMT 2023

Työmatkojen määrä on nousussa 

Jäsenten matkustuspäivät ovat koronan jälkeen nousussa, mutta eivät vielä ole palautuneet koronaa edeltävälle tasolle. 

Erityisesti 20–29-vuotiaat matkustivat ahkerimmin kotimaassa (9,5 päivää vuodessa), kun taas 30–39-vuotiaat tekivät eniten työmatkoja ulkomaille. Eniten ulkomailla työtehtävissä matkustivat teknologiateollisuudessa työskentelevät miehet (4 päivää vuodessa).  

Työmatkat TMT 2023

Jäsenet haluaisivat tehdä viittä tuntia lyhyempää työviikkoa

Tutkijan mukaan toteutuneen työviikon pituus on kasvussa suhteessa ihanteelliseen työviikkoon. Jäsenet haluaisivat tehdä noin viittä tuntia lyhyempää työviikkoa.  
 
– Pron analyysien mukaan lyhyempi työviikko edistäisi jaksamista ja työn laatutuottavuutta. Hyvällä organisoinnilla monet työtehtävät olisi mahdollista hoitaa viisi tuntia lyhyemmässä ajassa, tutkija summaa.

Toteutuneen työviikon pituuden ero ihanteelliseen 2023