Hyppää pääsisältöön

SDP:n puoluekokouksessa korostettiin yhteistyötä ammattiyhdistysliikkeen kanssa 

Sonja Raitamäen blogi
Ammattiliitto Pro seuraa aktiivisesti puolueiden keskustelua työelämästä syksyn puoluekokouksissa. SDP:n puoluekokouksessa Orpon hallitusohjelma kirvoitti keskustelua, mutta yhteistyön kättä tarjottiin myös elinkeinoelämän suuntaan.  

SDP:n puoluekokouksessa korostettiin yhteistyötä ammattiyhdistysliikkeen kanssa 

Julkaistu 04.09.2023 klo 20:33
Blogit
Kirjoittanut
Sonja Raitamäki
Ammattiliitto Pro seuraa aktiivisesti puolueiden keskustelua työelämästä syksyn puoluekokouksissa. SDP:n puoluekokouksessa Orpon hallitusohjelma kirvoitti keskustelua, mutta yhteistyön kättä tarjottiin myös elinkeinoelämän suuntaan.  

Pro osallistui viikonloppuna (1.–3.9.) sosialidemokraattien 47. sääntömääräiseen puoluekokoukseen Jyväskylässä. Seurasimme henkilövalintoja, työelämäkysymyksistä käytävää keskustelua sekä kohtasimme nykyisiä ja potentiaalisia jäseniä puoluekokouksen järjestötorilla.  

Kokouksen tunnelma oli lämmin ja odottava, sillä puolue on uuden edessä ollessaan oppositiossa tuoreen puheenjohtajan johdolla. Särön perjantain yhteishenkeä huokuneeseen tunnelmaan toi juuri valitun puheenjohtajan Antti Lindtmanin ilmaisema toive valittavasta puoluesihteeristä.  Tämä tuntui erityisesti häiritsevän nuorempia kokousedustajia, joita oli konkarien näkemyksen mukaan paikalla aiempia vuosia enemmän. Puolueessa on pyritty lisäämään avoimuutta, ja Lindtmanin toimintatavan koettiin vievän tätä periaatetta taaksepäin. 

Orpon hallitusohjelma kirvoitti paljon keskustelua, sillä puolueen agendalla on ollut syntyajoistaan asti työväen aseman parantaminen.  Useimmissa puheenvuoroissa ilmaistiin tahtotilaa SDP:n ja ammattiyhdistysliikkeen yhteistyön tiivistämiseksi hallitusohjelman tavoitteiden torppaamiseksi.  

Valitun puoluejohdon puheissa nostettiin muun muassa sopimusjärjestelmän turvaaminen, luottamusmiesten aseman puolustaminen, potkulait, sairaussakot, rasismin vastustaminen sekä hyvinvoinnin lisääminen työelämässä. 
 
Puheenjohtaja Lindtman tarjosi yhteistyön kättä myös elinkeinoelämän ja yritysten suuntaan. Huoli kansainvälisten osaajien houkuttelusta Suomeen korostui hänen puheessaan:  
 
– Kansainvälisten osaajien houkuttelussa on ymmärrettävä, että ensimmäisen luokan ammattilainen ei halua olla toisen luokan kansalainen. 

Puoluekokoukselle oli tehty kaksikymmentä suoraan työllisyyttä ja työelämää koskevaa aloitetta. Osa aloitteista oli selkeästi saanut sytykkeen hallitusohjelmasta, mutta osa niistä oli selvästi työelämää uudistavia ja kehittäviä, kuten aloite kansallisesta etätyöstrategiasta.  

Puoluekokouksessa hyväksyttiin myös päivitetty poliittinen ohjelma, johon lisättiin muassa kirjaukset aikuiskoulutustuen säilyttämisestä ja alipalkkauksen kriminalisoinnista. Salissa käytiin vielä keskustelua etätyöstä ja tavoitteeksi otettiin työntekijälähtöisten etätöiden lisääminen töissä ja työpaikoilla, joilla se katsotaan kohtuudella mahdolliseksi.  

Yhteenvetona voitaneen todeta, että SDP tullee vastustamaan aktiivisesti hallituksen suunnittelemia toimia muun muassa lakko-oikeuden rajaamisesta ja työntekijöiden aseman heikentämisestä yhdessä rintamassa ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Kokouksesta välittyi myös tahtotilaa kehittää työelämää ja vahvistaa työntekijöiden hyvinvointia työn murroksessa.  

Kirjoittaja on Ammattiliitto Pron yhteiskuntasuhteiden asiantuntija. Ammattiliitto Pron yhteiskuntavaikuttajat seuraavat uudessa blogisarjassa eri puolueiden puoluekokouksia ja niissä käytävää työelämäkeskustelua. Voit lukea blogisarjan edellisen osan perussuomalaisten puoluekokouksesta täältä ja kristillisdemokraattien puoluekokouksesta täältä.