Konkarit töihin: Ehdotuksia +55-vuotiaiden työllisyyden edistämiseksi -selvitys korostaa, että nykyisessä väestökehityksessä Suomella ei ole varaa hukata ikääntyneiden osaamista ja työpanosta. Tällä hetkellä 55–64-vuotiaiden ikäryhmässä on noin 46 000 työtöntä työnhakijaa ja 162 000 työvoiman ulkopuolella olevaa henkilöä.
Raportissa esitetään useita toimenpide-ehdotuksia, joilla voidaan parantaa yli 55-vuotiaiden työllisyysastetta. Näihin kuuluvat muun muassa työaikajoustot, urasuunnittelu ja työssä oppimisen edistäminen. Lisäksi suositellaan viranomaisrekistereiden hyödyntämistä työllistymisen tukemisessa.
Selvityksen mukaan ikäsyrjinnän torjuminen on myös olennainen osa työllisyyden parantamista. On tärkeää, että ikääntyneille työnhakijoille tarjotaan samat mahdollisuudet kuin nuoremmille, ja että heidän osaamistaan arvostetaan ja hyödynnetään täysimääräisesti.
Raportissa esitetään seuraavia toimia ikäsyrjinnän poistamiseksi:
- Tietoisuuden lisääminen: Kampanjoiden ja koulutusten avulla pyritään lisäämään tietoisuutta ikäsyrjinnän vaikutuksista ja sen estämisen tärkeydestä sekä työnantajien että työntekijöiden keskuudessa.
- Lainsäädännön vahvistaminen: Ehdotetaan tiukempia säädöksiä ja valvontaa ikäsyrjinnän ehkäisemiseksi työpaikoilla.
- Rekrytointikäytäntöjen kehittäminen: Suositellaan anonyymien rekrytointiprosessien käyttöönottoa, jotta hakijoiden ikä ei vaikuta valintapäätöksiin.
- Työpaikkojen monimuotoisuuden edistäminen: Kannustetaan yrityksiä luomaan monimuotoisia työyhteisöjä, joissa eri-ikäiset työntekijät voivat oppia toisiltaan ja hyödyntää toistensa osaamista.
- Koulutus ja uudelleenkoulutus: Tarjotaan ikääntyneille työntekijöille mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen ja urakehitykseen, jotta heidän osaamisensa pysyy ajan tasalla ja he voivat kilpailla tasavertaisesti työmarkkinoilla.
Voidaan todeta, että yli 55-vuotiaiden työllistymisen edistäminen vaatii monipuolisia ja kohdennettuja toimenpiteitä.
Ehdotukset ikäsyrjinnän poistamiseksi jäävät raportissa valitettavasti kuitenkin pitkälti suositusten tasolle. Ilman lainsäätäjän tukea tai työnantajille suunnattuja taloudellisia porkkanoita, on 55+ työnhakijoiden aseman parantaminen äärimmäisen hidasta.
Asenteiden muuttamisessa on vielä paljon tekemistä. Me ammattiliitoissa voimme olla tässäkin asiassa hyvinä viestinviejinä.
Pro järjesti syyskuussa UusioUra2024 -tapahtuman, jonka tarkoitus oli edistää työpaikkojen ikämonimuotoisuutta.
Katso tallenne tästä.
Kirjoittaja on Ammattiliitto Pron palvelusektorin johtaja.