Hyppää pääsisältöön

Stora Enso lopettaa toiminnan Veitsiluodossa – 550 työsuhdetta päättyy

Kuva: Shutterstock
Päätös lopettaa Veitsiluodon tehdas on valitettava osoitus metsäteollisuuden kyvyttömyydestä uudistua, sanoo Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Stora Enso lopettaa toiminnan Veitsiluodossa – 550 työsuhdetta päättyy

Julkaistu 17.06.2021 klo 13:30
Uutiset
Kirjoittanut
Pro Uutiset
Päätös lopettaa Veitsiluodon tehdas on valitettava osoitus metsäteollisuuden kyvyttömyydestä uudistua, sanoo Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Stora Enson yt-neuvottelut Kemin Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta ovat päättyneet. Neuvotteluiden tuloksena työpaikkansa menettää yhteensä 550 työntekijää, joista 440 työskentelee paperinvalmistuksessa ja 110 kunnossapitoyhtiö Eforassa. Enintään 21 työntekijää siirtyy Etteplanille Efora Oy:n Veitsiluodon projektointitoiminnon liikkeenluovutuksen myötä elokuun alussa.

Stora Enson mukaan noin 28 prosenttia irtisanomisista on mahdollista toteuttaa eläkejärjestelyillä ja pääosa työsuhteista päättyy tammikuun 2022 loppuun mennessä.

Stora Enson toimihenkilöiden pääluottamusmies Janne Jussila kertoo henkilöstön ottaneen tiedon vastaan apeissa tunnelmissa.

– Teimme neuvotteluissa kaikkemme ja annoimme erilaisia vastaesityksiä työnantajalle, jotka kuitenkin torpattiin, Jussila toteaa.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on huolissaan Veitsiluodon toiminnan loppumisen aiheuttamista kerrannaisvaikutuksista. Työpaikkojen menettäminen on paitsi inhimillinen tragedia, myös järkyttävä isku Kemin ja koko Meri-Lapin alueelle.

– Stora Enson on taattava irtisanotuille mahdollisuus ammatilliseen uudelleenkoulutukseen. Veitsiluodon alueelle on myös löydettävä uutta teollista toimintaa, sillä alueella merkittäviä infraan liittyviä vahvuuksia, Malinen sanoo.

Metsäteollisuuden kohtalonkysymyksenä uusien tuotteiden löytäminen

Malinen pitää Stora Enson päätöstä ikävänä osoituksena siitä, kuinka Suomen metsäteollisuus on jäänyt jälkeen uusien tuotteiden kehittämisessä ja kaupallistamisessa.

– Nykyisiin tuotteisiin takertuminen ei pysäytä tuotantokapasiteetin sulkemista jatkossa. Uusien tuotteiden kaupallistamiseen on siksi panostettava merkittävästi nykyistä enemmän, Malinen korostaa.

Malinen tuomitsee jyrkästi metsäteollisuuden viimeaikaiset pyrkimykset hakea pikavoittoja tukalaan tilanteeseensa työehtosopimusjärjestelmää horjuttamalla.

– Metsäteollisuuden henkilöstö voi jo nyt huonosti jatkuvissa yt-kierteessä eivätkä linjaukset sopimustoiminnan jatkosta sitä suinkaan paranna, Malinen toteaa.