Hyppää pääsisältöön

Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön työpaikalla

Ihmiset kokoustavat yhdessä
Ihmiset kokoustavat yhdessä
Tekoäly tulee, ja sen käyttöönotossa onnistuminen edellyttää uutta asennetta, osaamista ja työn kehittämistä yhdessä. Uusi maksuton e-työkirja antaa tietotyön asiantuntijoille konkreettisia ratkaisuja.

Työpaikkojen tietotyön asiantuntijoiden lisäksi tukipalveluiden asiantuntijat ovat tärkeässä roolissa tekoälyn hyödyntämisessä: heillä on hyvät edellytykset tekoälyn ja uusien teknologioiden käyttöönotossa ja työorganisaationsa tukemisessa. He ovat tyypillisesti hallinto-, HR-, viestintä-, ICT-asiantuntijoita, assistentteja, sihteereitä ja koordinaattoreita. Asiantuntijat rakentavat siltoja ja jakavat tietoa yksikköjen, tiimien ja verkostojen välillä.

– On tärkeää, että työtä ja ihmisiä ymmärtävät tukitoimintojen asiantuntijat tarttuvat aktiivisesti tekoälyyn, niin että työtä voidaan kehittää ihmisten ehdoilla. Tietotyön tulevaisuus on täynnä luovia ja innostavia mahdollisuuksia, kun tartumme niihin yhdessä, lehtori Eija Kärnä Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta kannustaa.

Käytännönläheistä ja konkreettista apua työyhteisöille

Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön työyhteisössä -e-työkirja tarjoaa tietotyön asiantuntijoille käytännön ratkaisuja uusien teknologioiden käyttöönottoon yhteiskehittämisen keinoin. Työkirjassa on konkreettisia työpajakuvauksia ja toteutusmenetelmiä kehittää työtä yhdessä tekoälyä hyödyntäen.

– Yksilöitä nakertavan teknoähkyn sijaan e-työkirjan yhteisöllisten tehtävien avulla tietotyön asiantuntijat voivat yhdessä esihenkilöidensä kanssa onnistua tekoälyn käyttöönotossa ja työn kehittämisessä kestävällä tavalla, lehtori Kärnä kertoo.

Työkirja sisältää käytännönläheisiä ja innostavia tehtäviä työn kehittämisestä teknologioita hyödyntäen. Tarjolla on selkeitä visuaalisia toteutusohjeita ja valmiita diasisältöjä työyhteisöissä sovellettavaksi. Kehittämispajat soveltuvat lähi-, etä- tai hybriditoteutuksiin ja ne ovat helposti muokattavissa työyhteisön tarpeisiin.

– Työpajaohjeet perustuvat voimavaralähtöiseen kehittämiseen. Kehittämisessä tunnistetaan osaamisia ja vahvuuksia ja uskotaan ihmisten mahdollisuuksiin oppia. Voimavaralähtöinen kehittäminen mahdollistaa tekoälyn ja ihmisten parhaiden osaamisten yhdistämisen entistä mielekkäämmäksi tietotyöksi, Kärnä kertoo.

tekoäly  e-työkirja


Yhteiskehittämisen työpajasarja tekoälyn ja uusien teknologioiden hyödyntämiseksi tietotyössä.