Hyppää pääsisältöön

Tuntuuko työyhteisö kuormittavalta? – Näin toimit tilanteen ratkaisemiseksi

Kuvituskuva: kuormittava työyhteisö
Hyvä ja kannustava ilmapiiri on työyhteisössä iso voimavara. Mikä neuvoksi, jos oma työyhteisö tuntuu ennemminkin kuormittavalta?

Tuntuuko työyhteisö kuormittavalta? – Näin toimit tilanteen ratkaisemiseksi

Julkaistu 18.01.2024 klo 08:00
ProStoori
Kirjoittanut
Saara Autere
Kuvaaja Adobe Stock
Hyvä ja kannustava ilmapiiri on työyhteisössä iso voimavara. Mikä neuvoksi, jos oma työyhteisö tuntuu ennemminkin kuormittavalta?

Kuormittavaa työyhteisöä ei tarvitse sietää. Pron työympäristö- ja tasa-arvo-asiantuntija Tanja Luukkanen neuvoo tilanteen tunnistamisessa ja ratkaisemisessa. 

Miten voi tunnistaa kuormittavan työyhteisön? 

Kannattaa pohtia, millainen on hyvä työyhteisö, sillä kuormittava on sellaisen vastakohta. Hyvässä työyhteisössä vallitsee psykologisesti turvallinen ja kannustava ilmapiiri. Siellä uskaltaa sanoa mielipiteensä ja tuoda esille erilaisia ideoita ilman, että tarvitsee pelätä tulevansa lytätyksi tai vähätellyksi. Hyvässä työyhteisössä esihenkilöltä ja työyhteisöltä saa tukea ja jokaista kohdellaan oikeudenmukaisesti.  

Kuormittavassa työyhteisössä puolestaan vallitsee kateuden ja kilpailun ilmapiiri, eikä tukea ole tarjolla. Työpaikalla voi esiintyä jopa kiusaamista tai syrjintää. Kuormittavassa työyhteisössä jokainen ajaa vain omaa asiaansa, me-henki puuttuu. 

Mitä kuormittavalla työpaikalla voi tehdä tilanteen korjaamiseksi?

Esihenkilöillä ja muilla työnantajan edustajilla on tilanteen korjaamisessa iso rooli, sillä työnantajalla on lakisääteinen velvoite puuttua kuormitusta aiheuttaviin tekijöihin. Laki edellyttää, että työnantajan täytyy puuttua kuormittavaan tilanteeseen siitä tiedon saatuaan. Työnantaja voi havaita tilanteen itse, mutta myös työntekijöillä on vastuu saattaa tietoa työnantajalle. Tilannetta kannattaa ratkoa yhteistyössä työpaikan henkilöstön edustajien, kuten luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun kanssa. 

Korjaustoimenpiteitä vaativat asiat on oleellista selvittää huolellisesti ja seurata, että tehdyt toimenpiteet ovat varmasti riittäviä. Apuna kannattaa hyödyntää myös työterveyshuollon asiantuntijuutta.

Missä vaiheessa kannattaa toimia?

Kuormittaviin tilanteisiin pitäisi puuttua nopeasti. Jos tilanne ja kuormittuminen menee liian pahaksi, voi edessä olla pitkä sairausloma. Oireita ei kannata jäädä odottelemaan, sillä esimerkiksi konfliktitilanteet usein vain mutkistuvat pitkittyessään. Tilanteen jatkuessa työpaikan kuormittaviin tekijöihin saattaa turtua, ja niitä alkaa pitää normaaleina. Työntekijä yrittää selvitä päivästä toiseen, vaikka kenenkään ei tulisi joutua työskentelemään haitallisesti kuormittavassa työympäristössä.

Milloin kannattaa vaihtaa työpaikkaa? 

Jos tilanne työpaikalla ei yrityksistä huolimatta ala korjaantua. Viimeistään siinä vaiheessa, jos kuormittavuus alkaa näkyä fyysisenä tai psyykkisenä oireiluna, kannattaa vakavasti pysähtyä ja miettiä vaihtoehtojaan. Pikaistuksissaan ei kuitenkaan kannata tehdä isoja päätöksiä, ettei joudu tyhjän päälle, jos uutta työtä ei ole heti näköpiirissä. Oma terveys on aina kaikkein tärkeintä, ja työterveyshuollosta saa apuja akuuttiin tilanteeseen. Kun mieli on jo vähän levännyt ja ajatukset jäsentyneet, tekee parempia päätöksiä, joita ei tarvitse myöhemmin mahdollisesti katua.

ProStoori kertoo työelämän uusimmat vinkit ja ilmiöt

Liity sähköpostilistalle ja saat ProStoori-uutiskirjeen sähköpostiisi kerran kuukaudessa.